NSU-Watch, Auschwitz-Komitesi Vakfı’nın Hans-Frankenthal Ödülü’ne layık görülmüştür

0

logo_ur

Çok mutlu olduğumuz gibi bilhassa Auschwitz-Komitesi Vakfı’nın Hans-Frankenthal Ödülü’nü almaktan dolayı çok sevinçliyiz.

İşgal Mağdurları Derneği (ZDRUŽENJE ŽRTEV OKUPATORJEV, ZŽO) 1941-1945, infogruppe rosenheim ve Bündnis rabatz – autonome vernetzung Oberbayern/Salzburg/Tirol ile birlikte 16 Ekim tarihinde Hamburg’da çalışmalarımızdan dolayı onurlandırılacağız.

Auschwitz-Komitesi Vakfı’nın basın bildirisini sunuyoruz. (indirme)

Medyaya Sunulan Bildiri, 29 Eylül 2014

Auschwitz-Komitesi Derneği (www.stiftung-auschwitz-komitee.de) sizleri bu yıl da Hans-Frankenthal Ödülü’nü takdim törenine davet ediyor. Dernek bu ödülle 2010 yılından bu yana her yıl Nasyonal Sosyalist ve yeni faşist teşebbüslere ve bu teşebbüslerin unutulmasına karşı aydınlatma ve bilgilendirme işini fevkalade bir şekilde üstlenmiş olan grup, kuruluş ya da kişilere bu ödülü vermektedir. Ödülün tutarı 3000 Euro’dur.

Bu sene çok sayıda harika proje nedeniyle derneğin heyetinin karar vermesi kolay olmadı; fakat şimdi seçim yapılmış durumda. Hans-Frankenthal Ödülü 2014 senesinde farklı farklı, fakat aynı derecede önemli olan konuları ele almış üç adaya eşit bir biçimde (1000 ‚er Euro olarak) verilmektedir.

Bu sene ödül alan isimler şöyle: (Sıralama tesadüfidir ve sıralanışın HİÇBİR önemi yoktur.)

İşgal Mağdurları Derneği (ZDRUŽENJE ŽRTEV OKUPATORJEV, ZŽO) 1941-1945 Merkezi Kranj, Slovenya. (Slovence ve Almanca bilgiler için www.zdruzenje-zrtev.si) Burada Nasyonal Sosyalistler ‚in zulmüne maruz kalmış ve bu zulümden kurtulmuş bir kitle anılmaktadır. Bu kitlenin İkinci Dünya Savaşı sırasında Federal Almanya Cumhuriyeti işgal rejiminin tazminat hakkı olan birer kurbanı olarak tanınmaları geç de olsa hâlâ gerçekleşmemiştir.

infogruppe rosenheim ve Bündnis rabatz – autonome vernetzung Oberbayern/Salzburg/Tirol (www.badreichenhall.tk) Yukarı Bavyare bölgesinde tarihi yeniden revize ederek anmaya karşı sürekli olarak gösterdikleri angajmanları için ödüllendirilmişlerdir. Ayrıca bu, Federal Alman Ordusu’nun dağ avcıları birliklerinin Bad Reichenhall’daki geleneksel Wehrmacht (Nazi Almanyası Ordusu)Yoldaşları’nın anılması törenlerine karşı bir girişimdir de. Pek tabii ki bu törenlerde İkinci Dünya Savaşı’nın cani karakteri ve Wehrmacht’ın işlediği suçlar örtbas edilmektedir.

Bağımsız bir gözlem bürosu olan NSU-watch, (www.nsu-watch.info) eyaletler genelinde araştırma yapan ve etkinlikleri olan grupların oluşturduğu bir birliktir. NSU-watch (Almanca ve Türkçe olarak) NSU’nun işlediği ırkçı cinayetlerle ilgili Münih’te süren davayı ayrıntılarıyla belgelemekte; işin iç yüzünü araştırmakta ve “büyük” medyalarda pek az ya da hiç yer almayan yaklaşımlara ilişkin çok sayıda bilgi sunmaktadır.

Ödül töreni 16 Ekim Perşembe günü saat 19:00’da Lichthof ‚da Carl von Ossietzky Devlet ve Üniversite Kütüphanesi Hamburg’da (Von-Melle-Park 3, Giriş: Edmund Siemers Allee/Ecke Grindelallee) yapılacaktır. Övgü konuşmasının ardından ödül sahipleri çalışmalarını tanıtacaklardır. Hamburg’dan Weiss Ailesi CAFE ROYAL Salon Orkestrası müziğiyle akşama eşlik edecektir. (www.caferoyal.de) Binaya tekerlekli sandalye ile erişim mümkündür ve giriş ücretsizdir.

Auschwitz-Komitesi Vakfı’na ve Hans‐Frankenthal Ödülü’ne ilişkin bilgiler

Hans‐Frankenthal kimdi?

Hans Frankenthal (1926-1999), uzun yıllar boyunca Auschwitz-Komitesi’nin ve Nazi Rejimi Mağdurları Derneği – VVN-BdA’nın yönetim kurulu üyeliğini yapmıştır ve aynı zamanda Yahudi Merkez Konseyi’nin ve Hagen’deki Yahudi Cemaati’nin bir üyesiydi. Delikanlılık yaşlarında erkek kardeşiyle birlikte Auschwitz’e sürülmüş, Auschwitz- Monowitz’deki Mittelbau Dora Toplama Kampı’nda ve Theresienstadt Toplama Kampı’nda işe mahkum edilmiş ve daha sonra bu mahkumiyetten kurtulabilmiştir. Sürgüne gönderilirken babalarına verdikleri sözü tutup ailesinden hayatta kalan tek kişi olan erkek kardeşiyle birlikte doğdukları yere Sauerland’daki Schmallenberg’e geri dönmüşlerdir.

Vakfın görevleri:

Auschwitz-Komitesi Vakfı, Nasyonal Sosyalist zulmünü bizzat kendisi yaşamış ve hayatta kalmış olanların sesi olma görevini üstlenmiştir ve bu sesi, yaşananları gelecek nesillere hatırlatmak ve vasiyet etmek için duyulur ve görülür kılmak için çabalamaktadır.

Vakıf kurulu:

Nasyonal Sosyalist mağdurları, 25 kişiden oluşan kurulda, yazarlar, müzisyenler, hukukçular, tarihçiler ve Auschwitz Komitesi’nin meseleleriyle ilgili diğer kişilerle birlikte ödülün kime vereceğini kararlaştırırlar.

Geçen yıllarda bu ödülü alanlar şunlardır:

2010:

  • Eskiden KZ Uckermark ( Nazi Toplama Kampı) Olan Mekanı Anma İnsiyatifi Derneği. www.gedenkort-kz-uckermark.de
  • “KZ Neuengamme’nin kampın dışında bulunan Alman Tersanesi Deposu” Finkenwerder çalışma grubu.
  • Zulme Uğramış Kişilerle Sosyal Psikoloji Çalışmaları Derneği’nin „Transfer“ adlı projesi belirli bir bütçe tahsis edilmemekle birlikte özel bir ödül almıştır. www.psychosoz-arbeit.org

2011:

2012:

2013: