220. Duruşma Günü Özet Tutanağı – 21 Temmuz 2015

0

Bugünkü duruşma gününde önce BKA memuru (kadın) emanete alınmış olan farklı deliller hakkında bilgi verdi; bu sırada NSU üstlenici videosu ve Frühlingsstraße’de bulunmuş olan veri DVD’leri ile André Eminger’in evinde el konulan sabit diskler arasınaki eşleşmeler de  ele alındı. Ardından kendisini 90‘lı yıllardaki neonazi camiasına „angaje olmayan yandaş“ olarak tanımlayan Ha. tanık olarak dinlendi. Bu sırada, 90’lı yıllarda tiyatro antresindeki bombalı valiz ile olan bağlantısı hakkında sorgulandı.

 

Tanıklar:

  • Jeanette Pf. (BKA (Adli Kriminal Dairesi) Meckenheim, NSU ile ilgili emanete alınan delillerin değerlendirilmesi)
  • Henning Ha. (90’lı yıllardaki Jena neonazi camiası hakkında bilgiler)

Duruşma günü tanık Jeanette Pf.‘nin (149. Duruşma Günü) sorgulanması ile başladı. Götzl: „Konu, NSU ile ilgili emanete alınmış delillerin değerlendirilmesi ve incelemelerdir. Öncelikle bir DVD ve ardından videonun hazırlanmasına dair bilgiler ve sonrasında NSU mektubu denilen mektup ele alınacaktır. Ardından Haste yönünde bir tren bağlantısı hakkında yapılan internet bağlatısı da ele alınacaktır “ dedi. Pf. öncelikle bir kayıt güncellemesi söz konusu olduğunu söyledi, önceki kaydı Ocak 2012 ve Haziran 2012’de meslektaşı Sch. yazmıştı. Kayıt çok sayıda farklı blok içeriyordu, biraraya getirme için emanete alınmış delillerin hepsini kendisi tek tek değerlendirmemişti. Tanık NSU üstlenici videosu ile ilgili olarak, bunların çok yerde tespit edilmiş olduklarını söyledi. Bazıları gönderilmişti, ama motor karavan ve Frühlingsstraße 26 numarada da bulunanlar vardı. Pf. değerlendirmede görev almamış olduğunu, bunu asıl olarak meslektaşı Eb.‘nin yapmış olduğunu söyledi.
DVD adli bilimsel olarak incelenmişti. Beate Zschäpe’nin parmak izleri ile ilgili olarak, 17.1.1 numaralı emanete alınmış delil olan, içinde Riesa-Großenhain’daki PDS bürosuna gönderilmiş DVD’nin bulunduğu mektup zarfında bulunan izlerin incelenmesi sonucunda, bunu hazırlayanın Zschäpe olmadığı belirlenebilmişti. Emanete alınmış 56.1 numaralı delil sanığın iki parmak izi kesin olarak belirlenmişti. Motor karavanda tam olarak altı [duyulduğu şekliyle] DVD, istirahat kısmındaki çanta içinde biraz gecikmeyle tespit edilmişti. Pf., oturma kısmında üç USB çubuğu bulunmuştu. İçerikleri DVD’kiler ile aynı yapıda olduklarını gösteriyordu. Bunlar tekrar koordine edilmişlerdi ve KT (kriminal teknik)  incelemeleri de gerçekleştirilmişti. Bu süreçte, Mundlos ve Böhnhardt’a ait olduğu belirlenenilen parmak izleri ve moleküler genetik eşleşmeler bulunmuştu.
Pf: „Şu anda videonun hazırlanma görünümü söz konusu. En önemli emanete alınan delil EDV 11 sabit disktir, bunda videonun hazırlanmasında kullanılan çok sayıda kısa videoklip bulunuyor. Kayıtta, EDV 11 isimli delilde videonun önceki versiyonlarının da tespit edilidiğine atıfta bulunuyorum. Bu bana bildirildi, benim kendi değerlendirmem değil.“ dedi.
Pf: “Yönettiğim ama kendim çalışmadığım diğer bir nokta, videonun senaryosudur. Bu bizim aramızda böyle tanımlanmıştır. Bunlar kliplerin tekil içeriklerinin tasvir edildiği el yazısıyla yazılmış sayfalardır. Videonun temeli gibi görünmektedirler.“ dedi.
Ardından Pf. „NSU mektubu“ konusuna geçti. Bu konuda da kendi incelemeler yürütmemişti, bu yine bir özetti. EDV 11’de bir kopya kaydedilmişti, ön ve arka taraf söz konusuydu. BKA’nın basın toplantısında, 2002 yılında ihtiyaç duyulması ihtimaline karşı „Weiße Wolf“a NSU mektubunun kopyasının gönderilmiş olduğuna atıfta bulunulmuştu, bunun üzerine David Petereit’in [Mecklenburg-Vorpommern’li neonazi, NPD-Eyalet Meclisi milletvekili] evi aranmıştı. Petereit o dönemde fanzinin yayınlanmasından sorumluydu.
Götzl “internet araştırması“ konusu sordu. Pf., Zschäpe’nin 16.06.2011 tarihinde Aşağı Saksonya’daki Haste’ye gittiğine dair ipuçları bulunduğunu açıkladı. Bunlar iki temele dayanıyordu: Biri, onu o sabah binmek istediği taksinin şoförünün ifadesi ve diğeri, 14.06 tarihinde gerçekleştirilmiş olan intertnet araştırmasıydı. Pf.‘nin kendisinin çıkardığı sonuç şöyleydi: “Malum olduğu üzere16.06 tarihinde pasaport Holger Gerlach tarafından teslim alınmıştı. Holger Gerlach’ın Trio’nun (üçlü) kendisini her zaman Perşembe günleri ziyaret ettiğine dair bir ifadesi söz konusuydu ve 16.06 bir Perşembe günüydü. Bundan bizim çıkardığımız sonuç, Beate Zschäpe’nin Holger Gerlach’la buluşmak için Haste’ye gittiğiydi.“
Ardından bir veri DVD’si konusuna geçildi. Pf: “Teknisyen içeriğin farkına vardığında benimle konuştu.  Frühlingsstraße’de hemen hemen hiç aşırı sağ metin bulmadığımızdan bahsetmiştik. Bu yüzden bunda çok sayıda aşırı sağ metin bulunması dikkatini çekmişti.“ dedi. Sergileme sırasında, onları daha önce André Eminger’in sabit disklerinde gördüğü için verilerin kendisine tanıdık olduğunu farketmişti.
„Bütün kitaplar“ adlı klasörde ilk olarak metin dosyaları bulnuyordu: Bunlar NS (nasyonal sosyalizm) zamanından literatür ve „Turner Tagebücher“ (Turner Günlükleri) gibi yeni eserlerdi. „Fotoğraflar“ klasöründe çok sayıda alt klasör bulunuyordu. Bunlarda çok sayıda NS afiş fotoğrafı ve aralarında Susann Eminger’in göründüğü fotoğrafların bulunduğu Eminger Ailesine ait çok sayıda fotoğraf vardı, ayrıca kesin olarak Eminger Ailesine ait olduğu belli olan bir Noel Şenliğinin hazırlıkları ile ilgili şeyler, davetiyeler de söz konusuydu.
Pf. devam etti: “Başlangıçta görüldüğ gibi, içerik bana tanıdık gelmişti. Bunun için tekrar teknisyene gittim ve emanete alınan delillere baktık ki orada da bu veri klasörü tespit edildi. Bay Eminger’in evindeki bilgisayarda bulunan dosyalar önceden silinmişti,  iki emanete alınan delil NSU’nun ortaya çıkmasından sonra silinmişti. Ancak içerik yine de anlaşılır durumdaydı.“.
Diğer incelemeler açısından diske kopyalama tarihi ve kopyalanan alet teşvik edici olmuştu. Bu DVD’nin Eminger ailesinin evindeki bir alette oluşturulduğu tespit edilmişti. Bütüne bakıldığında kendisinin varsayımı, bu DVD’nin  André veya Susann Eminger tarafından Frühlingsstraße’de oturan kişiye teslim edildiği şeklindeydi. Götzl’ün sorusu üzerine Pf. DVD’nin oluşturulma tarihinin 6.10.2006 olduğunu söyledi.
Tanık saat 13.02’de azledildi, çeşitli dava katılımcıları açıklama yapacaklarını bildirdiler. Bunu saat 14:04‘e kadar verilen öğle arası izledi.

Öğle arasının ardından tanık Henning Ha.‘nın sorgulanması ile devam edildi. Ha. dazlaktı ve kafasının arkasında bir dövme görülüyordu. Götzl: “Konu, sizin Bay Böhnhardt, Bay Mundlos, Bayan Zschäpe,  Bay Wohlleben kakkında bilginiz olup olmadığıdır. Diğer konumuz Jena’da  tiyatro antresine konan bombadır. Belki  ilk olarak, sözü geçen kişileri tanıyıp tanımadığınız ve tanıyorsanız nereden ve ne zamandan beri olduğu hakkında bir şeyler söyleyerek başlayabilirsiniz.“ dedi. Ha: “Sözü geçen kişileri tanımıyorum. Daha ne öğrenmek istiyorsunuz? Söyleyecek bir şeyim yok, ben buna karışmış değilim.“ dedi. Götzl Ha.‘nın 90’lı yıllarda nerede oturuyor olduğunu sordu. Ha: “93’ten itibaren Stadtroda’da.“ dedi. Götzl, Ha.‘nın Jena tiyatro antresinde  yaşanan olay hakkında ne söyleyebileceğini sordu. Ha., „olay“ „yılbaşında bomba yapımı“ zamanında olduğu için , kendisinin sadece sorgulamalara çağrılmış olduğunu söyledi. Ha. devam etti: „Ben 96, 97 yıllarından yılbaşı için bomba hazırlamıştım. Ama işlemedi, çok sarhoştum.“. Polis bunu bulmuştu ve kendisi bütün bu girdaba yakalanmıştı: “Denildi ki: bak, Ha. da aynı zamanda bir bomba yapmış.“.
Götzl:“ Theaterbombe (tiyatro bombası) denilen bombayla ilgili olarak sizin hakkınızda soruşturma yürütüldü mü?“ diye sordu. Ha.: “Ben sorgulandım.“ dedi. Ha. bunun kendi meselesinde kullanılmış olduğunu söyledi. Kötü bir amaç yoktu ve patlama kuvvetinin ne olduğu dahi soruşturulmamıştı da ve bu konu kapanmıştı.
Götzl Ha.‘nın Jena ile bağlantıları olup olmadığını sordu. Ha: “Stadroda’da oturduğum için orada çok kişi tanıyordum.“ dedi. Stadtroda Jena’dan 10.15 km uzaklıktaydı. Götzl: “90’lı yıllarda aşırı sağ camianın içinde yeraldınız mı?“ Ha: “O dönemde aşırı sağ yandaşıydım, doğrudur.“ Götzl: “Jena’da hangi kişileri tanıyordunuz?“. Ha.: “Jena’dan mı? Aklıma direk olarak kimse gelmiyor.“. Götzl Frank Liebau’yu (79. Duruşma Günü) sordu. Ha.: “Evet, onu tanıyorum.“. Götzl, Liebau’nun o dönemde onun arkadaşı olup olmadığını sordu. Ha.: „Evet.“. Bugün hala iletişimlerinin olup olmadığının sorulması üzerine Ha.: “Ara sıra onu görüyorum, bazen kısaca sohbet ediyoruz, ama nadiren.“ diye cevap verdi. Götzl: “Liebau ile konuşmalarınızda silahlar konusu geçti mi?“ Ha.: “Hayır, bu konu hiçbir zaman konuşulmadı. Aramızdaki ilişki bazında böyle bir şey yapacağını hayal edemiyorum bile, bu çok tuhaf olurdu.“.
Götzl: “90’lı yıllar dahilinde, Liebau’nun silahlarla bağlantısı var mıydı?“. Ha.: “Hiç bilgim yok, öğrendiğim bir şey ya da kulağıma gelen hiçbir şey yok.“. Götzl: “Bay Schultz’u tanıyor musunuz?“ Ha: “Evet o zamanlar onunla dükkan duran kişi, ona Schultzi diyorlardı.“. Soru üzerine Ha., „camianın dükkanlarından biri“ olduğunu söyledi. Götzl „Madley“ adını söyledi. Ha.: “Madley’s. Doğru“. Götzl, Schultz ile silahlar, silah temini konusunun konuşup konuşulmadığını sordu. Ha.: “Hayır, hiçbir zaman.“. Götzl: “Hiç silah temin etmeye çalıştınız mı?“ diye sordu. Ha.: “ Hayır, hiçbir zaman.“. Götzl, Ha.‘nın herhangi bir zaman bununla ilgili bir şey sorup sormadığını öğrenmek istedi. Ha: “Yok, hayır“ Götz, bunun Stadtroda veya Jena’da konuşulup konuşulmadığını sordu. Ha.: “Hayır, ben duymadım.“.
Götzl: “90’lı yıllarda aşırı sağ camiayla ilişkinizi tarif edebilir misiniz? Bugün nasıl?“. Ha.: “Herhangi bir camiayla hiç ilişkim yok. Ben o yoldan gitmiyorum. Ben sadece angaje olmayan yandaştım ve bu da bundan uzun zaman önceydi. O zamanlar farklı tamamen farklı gayretlerim vardı.“. Götzl: “Ne zamandan beri camianın dışındasınız?“. Ha.: “2000’li yılların başından beri, bundan sonra bir daha aşırı sağ camiayla bir ilgim olmadı.“. Götzl bunun nedenini sordu. Ha., bomba yüzünden halkı düşümanlığa teşvik etmekten yargılanmış olduğunu söyledi, ekledi: “O zaman akıllandım.“ [duyulduğu şekliyle] Konserlere gittiğim zamanlar oldu ama bunun dışında ilgim olmadı.“
Müdahil Avukat Narin, tanığın hazırladığı boru bombayla birlikte bir kartonun yanında, bazıları gamalı haçla işaretlenmiş olan şehirler bulunan bir şehir haritası tespit edilmiş olduğunu aktardı. Ha.: “Her şeyi zaten anlattım. Mainz’da çalıştığım yerde bu, meslektaşlarım tarafından hazırlanmıştı. Bu sırada eğlence için herkes üstüne bir şey çizmişti. Bu saldırıların gerçekleştiği zamandı.“. O sırada „belli bir yabancı düşmanlığı“ sözkonusuydu ve herkes şakayla bir şeyler çizmişti, kendisi de olasıklıkla buna dahildi, ekledi: “Ben biraz aşırı sağdaydım.“.
Duruşma günü saat 15:02’de sona erdi.

NSU Müdahil Davacılarının Bloğunun yorumuna  şu adresten ulaşılabilir: http://www.nsu-nebenklage.de/blog/2015/07/21/21-07-2015/