185. Duruşma Tutanağı Özeti. Duruşma Günü – 11 Şubat 2015

0

185. duruşma gününde önce Berndt Tödter tanık olarak çağrılmıştır. Tödter, tutuklu olduğu dönemde polise ifade vermiş, birçok meselenin yanı sıra Kassel’de Halit Yozgat’ın öldürülmesinden kısa bir süre önce Uwe Mundlos ve Uwe Böhnhardt ile 2006 yılındaki bir buluşmaya dair ve onların Kassel’de kaldıkları yer hakkında ifade verebileceğini belirtmiştir. Mahkeme huzurunda yapılan sorgulamada ise en başından itibaren Tödter, cezai bir yaptırıma uğramamak için herhangi bir bilgi vermeyeceğini açıklamış, daha sonraları da olanları hatırlayamadığını söylemiştir. Götzl’ün daha önceki sorgulamadan yaptığı çok sayıda ihtar ve alıntıya rağmen tanık davranışını değiştirmemiştir. Böylece sorgulamaya ara verilmiştir. En sonunda ise iki bilirkişi Keupstraße’de kullanılan çivili bombanın tesiri hakkındaki raporlarına ilişkin ifade vermişlerdir.   

Tanıklar ve bilirkişiler:

  • Bernd Tödter (Mundlos, Zschäpe, Böhnhardt ve onların kurduğu bağlantılar ve özellikle de Kassel’deki bağlantıları hakkında bilgiler)
  • Dr. Rüdiger Mölle (LKA Eyalet Suçla Mücadele Dairesi Bavyera, Köln’de Keupstraße’de gerçekleşen bombalı saldırı hakkında bilirkişi raporu)
  • Prof. Dr. Oliver Peschel (Köln’de Keupstraße’de gerçekleşen bombalı saldırı hakkında adli tıp raporu)

 
İlk tanık Bernd Tödter’dir. Mahkemeye 90’lı yılların Naziskin kıyafetleri içerisinde gelmiştir; kafazı kazıtılmıştır; üzerinde siyah savaş uçağı pilotu ceketine benzer bir ceket, askeri pantolon ve paraşütçü çizmesi vardır. Götzl, burada Mundlos, Zschäpe ve Böhnhardt hakkında bilgilerin ve onlarla olan diyaloğun söz konusu olduğunu söyler. Tödter en başından itibaren herhangi bir bilgi veremeyeceğini çünkü kendisine karşı kovuşturma başlatılacağını söyler.

Götzl, böyle bir şeye ilişkin bilgisi olmadığı yanıtını verir. Tödter: „Hatırlayabildiğim bir şey yok.” “ Götzl: „Size Uwe Mundlos’u tanıyor muydunuz gibi bir soru soracak olsam, bu soruya ilişkin ifade verebilirsiniz.”  Tödter: “Hayır.“ Götzl: „Uwe Böhnhardt’ı  tanıyor muydunuz?“ Tödter: “Hayır.“ Götzl: „Ya Zschäpe Hanımı?“ Tödter: “Hayır.“

Ardından Tödter’in 15.12.2011 tarihinde Wiesbaden’deki LfV(Anayasayı Koruma Eyalet Dairesi), Aşırı Sağcılar Birimi’ne hapishaneden yazdığı mektup ve 29.03.2012 tarihinde yapılan sorguma söz konusu edilir.

Bu mektuba ilişkin Götzl şu soruyu sorar: „Bir kuruma müracaat edip mektup yazdınız mı?“  Tödter: „Evet.“ Onun için söz konusu olan meselenin ne olduğu sorulduğunda Tödter, sadece neler olacağını görmek istedim, der. Cezai yaptırımın uygulanmasında ona nasıl kolaylıklar sağlanacağı söz konusudur. Sorgulamaya ilişkin Tödter, onu sorgulamaya çalıştıklarını ve ona kimi tekliflerde bulunduklarını söyler. Fakat o bu teklifleri kabul etmemiştir.

Poliste herhangi bir beyanda bulunmamıştır. Bir mektuptan alıntı: „Yardımlarımı sunmak istiyorum; ilişkiler ağı, isimler, adresler, sığınılan evler, para temin edenler ve benzeri konularda bilgi sağlayabilirim; Almanya çapında pek çok kişiyle temasım var.“  Tödter: „Evet, bunları ben yazdım.“

Götzl, sorgulamaya ilişkin hatırlatmalar yapmaya devam eder ki bunlara ilişkin Tödter, böyle şeyler söylememiş olduğunu belirtir. İçerik olarak öncelikle 2006’daki bir konser söz konusu edilir. Hatırlatma: „Oidoxie“ adlı müzik grubunun çaldığı doğum günü kutlaması; Stanley Rö.’nün kutlaması; Böhnhardt ve Mundlos da bu kutlamaya katılmışlardır. Tödter o dönemde tutuklu olduğunu söyler. Böhnhardt ve Mundlos’a ilişkin ise söz konusu bu kişileri hiç görmediğini söyler.

Söz konusu bu iki kişinin Kassel-Wilhelmshöhe istasyonuna geldikleri ve Tödter’in onları oradan aldığına ilişkin hatırlatmaya Tödter böyle bir şeyi anımsamadığını söyler. Hatırlatma: Bu kutlama nedeniyle Mundlos ve Böhnhardt da Kassel’de gecelemişlerdir; ancak kimde kaldıklarını bugün söylemek istemiyorum. Tödter buna ilişkin bir bilgisi olmadığını ve böyle bir beyanda bulunmadığını söyler.

Götzl tanığa ‚Sturm 18 Cassel’i sorar; bir yasaklama davası sürdüğünden tanık bu konuya ilişkin beyanda bulunmayı reddeder. Dernek kayıtlarına başkan olarak geçmiştir. Tödter, Zwickau’daki bir kutlamada kardeşinde olduğunu doğrular. Kardeşi bundan on yıl önce iki üç yıl kadar orada oturmuştur. Tödter’in sorgulamasına ilişkin tutanaktan hatırlatma: “Ben bir kez Zwickau’da kentin dışında bir garaj kompleksinde yapılan kutlamada yer aldım; orada Mundlos ve Böhnhardt’la da görüştüm; herhangi bir kadın yoktu.”

Tödter sorgulamasında NSU’nun işlediği suçlara da yer vermiştir; Götzl buna ilişkin hatırlatmalarda bulunur: “Pek tabii ki camiada bu suç hakkında sonradan pek çok şey konuşulmuştur; size burada bu konuşmaların içeriği hakkında bilgi verebilirim.”

Hatırlatma: Size Mundlos ve Böhnhardt’ın danıştıkları yerin ismini verebilirim; ayrıca bunun dışında Nürnberg’deki yerin ismini de söyleyebilirim.  Tödter: „Hayır, Nürnberg’de tanıdığım kimse yok.“ Hatırlatma: Bu danışma yerleri bilinen yerlerdir; bu örgütlenmeler dahilinde de ele alınabilir. Tödter hiçbir şey söylemez. Götzl, Tödter’e „ATB“ adlı örgütlenmenin kendisine bir şey ifade edip etmediğini sorar. Tödter, hayır, der.

Götzl, „Arische Terror-Brigade“nin (Ari Terör Timi) adını verir. Hatırlatma: Burada ATB adlı bir örgüt söz konusudur ki bu örgüt sonuçta yurt dışından idare edilen daha büyük bir örgütün uzantısıdır;  ATB, „Arische Terror-Brigade“, Avusturya’dan yönetilmektedir. Tödter: „Böyle bir şey hatırlamıyorum.“ Hatırlatma: Burada daha önceki B&H adlı örgüt söz konusudur. Götzl tanığa bunun kendi ifadesi olup olmadığını sorar.  Tödter: „Hayır.“ Hatırlatma: Böhnhardt ve Mundlos, Kassel’deki sağcı camiada 2004 ve 2008 yıllarında düzenlenen kimi konserlere izleyici olarak katılmışlar mıdır, diye sorulduğunda Tödter, konserlerin olduğunu doğrular, ancak söz konusu kişilerin katılıp katılmadığı kısmını yanıtsız bırakır; ancak Tödter, Böhnhardt ve Mundlos’un Kassel’de tanınan kişiler olduklarına dikkat çeker.  Tödter böyle bir şey söylemiş olduğunu kabul etmez. Hatırlatma: Aryan Terror Brigade adlı organizasyon Tödter tarafından NSU’un ardılı olarak tanımlanır. Tödter: „Aptalca, saçma sapan şeyler bunlar.“ Duruşmaya ara verilir.

Ardından SV (Bilirkişi) Mölle raporu hakkında bilgi verir. Keupstraße’de yaşanan patlama, bombanın tahrip gücü, bombanın düzeneğinin inşası,  delillere ilişkin oluşturulan resmin değerlendirilmesi ve neticeler ele alınır.

Patlayıcı bir düzeneğin uzaktan ateşlenmesi sonucu Keupstraße 29 numaradaki dükkânın içinde ve dışında bulunan çok sayıda insan kısmen ağır derecede yaralanmıştır. Ayrıca dükkânın 100 metre kadar çevresinde bulunan binalar ve araçlarda da hasarlar meydana gelmiştir. Patlayıcı madde bir motorsikletin bagaj kısmına, yani bir çantaya konmuş, tekerlek kısmına sabitlenmiştir.  Söz konusu patlayıcı madde, basınca fevkalade dayanıklı 5 litrelik bir gaz tüpünden, 5,5 kg karabaruttan ve yaklaşık 800 kadar metal çividen oluşmuştur. BKA’nın patlatma denemelerinin sonuçlarına göre, patlayıcı düzeneğin birkaç metre çevresinde dahi ölümcül yaralanmalara yol açacağı, biraz daha uzakta ise basıncın etkisiyle kulak zarı yırtılmalarının olacağı saptanmıştır. İkinci asıl tehlikeyi ise 200 m/s hızla etrafa saçılan parçacıklar ve metal çiviler oluşturmaktadır. Tamamlayıcı diğer balistik deneylerde 25 metre uzaklıkta dahi, söz konusu parçacıkların insan derisine saplanması için gerekli olandan fazla hıza sahip oldukları ortaya çıkmıştır. Mölle: „Patlayıcının düzeneği ve patlamanın boyutları ele alındığında şüphesiz ki ölümcül yaralanmaları hesaba katmak gerekir.“

SV (Bilirkişi) Peschel de aynı şekilde kendi raporu hakkında bilgi verir. Tıbbi açıdan temel olguları ele almak istediğini söyler. Yakın mesafe, 20 ila 25 metre kadar sınırlandırılacak olursa, bu bölgede çok sayıda kısmen ağır, kısmen daha da ağır yaralanmalara maruz kalmış kişilerden söz edilmesi gerekecektir. Hatta bunlar kısmen öyle ağır yaralanmalardır ki klinikte uygulanan tedavilere rağmen ölümcül sonuçları da hesaba katmak gerekir. Diğer süreçte ise sonuç daha soyut bir hal almak zorundadır, çünkü burada belirleyici olan kişilerin mekandaki konumlarıdır. Duruşma günü saat 16:15’te sona erer.