„Bununla ilgili bir şey söyleyemem.“ Münih’te başlayacak davanın ertelenmesi

0

15 Nisan 2013

OLG-Pressesprecherin Margarete Nötzel

OLG basın sözcüsü Margarete Nötzel

Saat 11.30’da gazeteciler Münih Eyalet Yüksek Mahkemesinden (OLG) akreditasyon belgelerini henüz almışlardı. Sadece yarım saat sonra OLG bir basın açıklamasıyla, NSU  davasının planlandığı gibi Çarşamba günü değil, üç hafta sonra yani 6 Mayıs’ta başlayacağını duyurdu.
OLG gerekçe olarak Anayasa Mahkememesinin Cuma günü aldığı, makul sayıda yabancı basın mensubunun mağdurlarla olan bağlatıları nedeniyle davaya katılım hakkının bulunduğu kararını  gösterdi. Anaya Mahkemesinin kararı davanın planlanan tarihte görülmeye başlanmasına hiçbir engel teşkil etmediği halde, OLG‚de Manfred Götzl’ün başkanlık ettiği Yüksek Mahkeme Kurulu farklı şekilde karar verdi: Basın için akreditasyon işlemleri tamamen baştan alınacak ve bu yüzden dava başlangıcı üç hafta sonraya ertelenecek.
Müdahil dava avukatlarının bir kısmı erteleme kararını ilk olarak  mahkemeden değil basından haber aldı. İlk basın açıklamasının üzerinden ancak bir saat sonra OLG basın sözcüsü Margarete Nötzel Adalet Sarayında yapılacak olan basın açıklaması için çağrı yaptı. Ancak bilinenlere ek olarak yeni hiçbir şey söylenmedi. Nötzel soruları genellikle „Bununla ilgili bir şey söyleyemem“ ya da „Fikrim yok“ gibi belirsiz yorumlarla yanıtladı.Yeni akreditasyon işlemlerinin nasıl yürütüleceğine ve daha önce akreditasyonlarını yaptırmış olan gazetecilerin durumuna ilişkin sorulara Nötzel „Bunun yanıtı  büyük bir kehanet yeteneğini gerektirmiyor, buna Yüksek Mahkeme Kurulu Başkanı karar verir, sadece Başkan“ diye cevap verdi.
Müdahil avukatlar haftalardır kendilerini Beate Zschäpe ve diğer zanlıları ilk defa yüzleştirmek  için hazırlıyorlardı. NSU’nun eylemlerinin aydınlatılmasına nihayet başlanmasını bekliyorlardı. Erteleme kararının davanın müdahil avukatları için ne anlama geldiği, basın bürosu için üzerinde düşünülmeye değer bir şeymiş gibi görünmüyordu. Bir gazetecinin, Eyalet Yüksek Mahkemesi Başkanı Huber’in  yaşananlardan dolayı üzgün olunduğunu bildiren bir açıklama yapması için artık zamanın gelip gelmediğini sorması üzerine Nötzel „Sorunuzun adresinin yanlış olduğunu düşünmüyor musunuz?“ diye yanıt verdi.
Ertelemenin hukuksal olarak değerlendirilmesi bir yana, sergilenen ve bu Pazartesi (şimdilik) zirveye ulaşan Akreditasyon farsı,  Münih OLG’sinin davanın anlamını,  bilhassa mağdur yakınları açısından, kavramadığını veya kavramak istemediğini gösteriyor. NSU seri cinayetlerinin işlenmeleri sürecinde ve soruşturmalar açısından apaçık başarısız olan daireler kervanında Anayasayı Koruma Dairesinden, Polisten ve Savcılıktan sonra şimdi Yargı da yerini almak istiyor gibi görünüyor.

 

OLG-Pressesprecherinnen Andrea Titz (li.) und Margarete Nötzel (re.)

OLG-Pressesprecherinnen Andrea Titz (li.) und Margarete Nötzel (re.)