Rapor: Münih Yüksek Eyalet Mahkemesi tarafından NSU’ya karşı açılan dava başlıyor

0

6 Mayıs 2013

(c) Robert Andreasch

(c) Robert Andreasch

Münih Eyalet Yüksek Mahkemesi () 6 numaralı Ağır Ceza Mahkemesinde Nasyonal Sosyalist Yeraltıya (NSU) karşı açılan davanın ilk duruşması başladı

Medya davanın ilk duruşmasına büyük  ilgi gösterdi. Sabahın erken saatlerinden itibaren dünyanın her yerinden yüzlerce medya mensubu  Nymphenburger Strasse'de bulunan mahkeme binasının önünde beklemeye başladı.Ancak davayı izlemeye gelenlerin sayısı beklenen kadar fazla değildi

Davayı izlemeye gelen Neonaziler
 
OLG'nin girişinde göstericiler NSU seri cinayetlerinin eksiksiz bir şekilde aydınlatılmasını talep ediyorlar ve gizli servis ve polis makamları ile Neonazi camiası arasındaki ilişkilere dair eleştirilerini seslendiriyorlardı.

Federal Savcılık basın açıklamasında bunu reddetti:
„Araştırmalarımız sonucunda NSU ve devlet makamları arasında bir ilişki olabileceğini gösteren hiçbir ipucuna ulaşılmamıştır.“

Altenburg'lu bir Neonazi son günlerde camiayı Münih'teki davayı izlemeye çağırmıştı. Ama,  aralarında aşırı sağcı terörist olarak yargılanmış olan 'in (Kameradschaften München) ve davalı Andre E.'nin kardeşi Maik E.'nin de bulunduğu, tek tük camia üyesi bu çağrıya uydu. İki Neonazi daha duruşma  başlamadan önce  kuyruktaki yerlerini aldı ve öğleden sonranın ilk saatlerinde mahkeme salonuna girmeyi de başardı . Onların seyirci locasına girmeleri gözlemcileri ve katılımcıları hayrete düşürdü. Maik E.‘nin gelecekte mahkemeye tanık olarak cağrılma olasılığı gözardı edilebilir mi?
Uzun skandallar listesi ve yetkililerin NSU seri cinayetlerini çözmek konusunda harekete geçmemiş olmaları sonucunda komplo teorisyenleri de sahneyi gittikçe daha fazla işgal ediyor. Münferit kişiler mahkeme binasının önünde provakasyon yaratmaya ve medyanın ilgisini kendilerine çekmeye çalıştı.

Savunma duruşmanın başlamasını geciktiriyor
Duruşma yarım saatlik gecikmeyle başladı. İddianame davanın ilk gününde okunamadı. Duruşmanın başlamasından hemen sonra Beate Zshäpe'nin avukatları reddi hakim dilekçelerini sundular. 'in avukatı da yüksek mahkeme kurulunun değiştirilmesi için dilekçe sundu. Mahkeme Berlin camiasının avukatı Wolfram Narath'ı Ralf Wohlleben'in avukatı olarak atamayı reddediyordu. Savunma redd-i hakim dilekçesinin diğer bir nedeni olarak mektuplara el konulmasını gösterdi. Bu mektuplarda Wohlleben harflerin yerine gamalı haçlar koymuştu. Wohlleben'in avukatı Olaf Klemke bunları „kaligrafi“ diye tanımlayarak tehlikesiz göstermeye çalıştı. Savunma avukatı reddi hakim dilekçesini yorma taktiği olarak kullandı ve iki saat boyunca daha önceki mahkeme kararlarından ve yorumlarından alıntılar yaptı.

Mahkeme redd-i hakim dilekçesi hakkında nihai karar verilene kadar, davayı gelecek haftaya erteledi. Ek dava vekillerinin çoğu yeniden ertelemeyi müvekkilleri açısından bir felaket olarak niteledi. Dava gerçekten başlamadan önce onların Münih'ten tekrar ayrılmaları gerekiyordu. Ek davaların diğer avukatları ertelemeyi anlaşılmaz ve hukuki açıdan olağan dışı buldular. 'nin avukatları iddianamenin okunmasından önce başka dilekçeler de tebliğ ettiler.

Duruşma tutanaklarının tamamı geliyor!

Maik E. ve Karl-Heinz Statzberger

Maik E. ve Karl-Heinz Statzberger
(c) nsu-watch