250. Duruşma Günü Özet Tutanağı – 15 Aralık 2015

0

Bugün öncelikle Volker He. sorgulandı; kendisi Zschäpe, Böhnhardt, Mundlos ve Wohlleben'in çevresine dahildi. He. yeraltı hayatının başladığı gün yardımcı bir rol oynamıştı. Ardından Götzl, 'nin okunan ifadelerine dair ilk sorularını sordu. Zschäpe, bunları doğrudan değil yazılı olarak cevaplamakta ısrar etti.
Tanık:

  • Volker He. (Zschäpe, Wohlleben, Böhnhardt ve Mundlos ile ilgili bilgiler)

Bugünün tek tanığı Volker He.'ydi. Götzl konunun Zschäpe, Wohlleben, Böhnhardt ve Mundlos ile ilgili bilgiler olduğunu söyledi: “Benim ilgilendiğim, bu kişileri tanıyıp tanımadığınız, tanıyorsanız, onlarla hangi şartlar altında tanıştığınız, onlarla kontağınızın nasıl, hangi vesilelerle gerçekleştiğidir.” He.: “Yani, artık tanışmadığımız açık, ama o zamanlar tanışıyorduk, 94, 95 yıllarında partilerde karşılaşıyorduk, gösterilerde beraberdik, aslında genel olarak böyle.”

Götzl, Zschäpe, Mundlos, Böhnhardt'ın kaçışının hangi şartlar altında gerçekleştiği hakkında He.'nin ne söyleyebileceğini sordu. He.: “Çok sayıda ifade okuduğum için bunları biraraya getirmek zor. Kendi anılarımı toparlamaya çalıştım. Halihazırda polis sorgulamasında şundan fazlası hatırımda değildi, Bay Böhnhardt'ın o zamanlar bana Liselotte- Herrmann-Straße'ye geldiği. Ardından Juliane Walther'in okulunun bulunduğu Lobeda-West'e [duyulduğu şekliyle] gitmiştik.”. He. devamında, onu (Walther)  almaları gerektiğini ve sonra Wohlleben'i almak için Erfurt'a gittiklerini anlattı.

He: “Hatırladığım diğer bir şey de, Juliane ve benim Bayan Zschäpe'nin evine gittiğimiz. Ben beklemiştim ve o bir iki çuvalla dönmüştü. Ardından Wohlleben'e gitmiştik. Onun eski Lindenstraße'de [duyulduğu şekliyle]  o yerde oturuyor olduğunu düşünmüştüm, hala emin değilim. Juliane Walther'i orada bırakmıştım. Ardından bütün gün hala Böhnhardt'ın arabasıyla oraya buraya gitmiştim.”

Götzl: “Böhnhardt'ın arabasıyla gezmiş olduğunuzu söylediniz. Ne yaptınız?”. He.: “Hiçbir şey, tutuklanana kadar biraz arabayla dolaştım.” Götzl: “Hangi nedenle tutuklandınız?” He: “Önce bir şey söylenmedi, saatler sonra Böhnardt ile ilgili olduğu söylendi, o kaçak durumundaydı. Arabayı ben kullanıyor olduğum için, kimliğim olduğu halde [duyulduğu şekliyle] onun ben olduğumu düşünmüşlerdi.” Götzl: “Bunun üzerine Böhnhardt ne yaptı?” He.: “Bilmiyorum, okuldan ayrılmıştı ve ben yola Juliane ile yalnız devam etmiştim.” He. o gün Mundlos ile buluştuğunu reddetti. Götzl: “Ya Beate Zschäpe ile?” He.: “Hatırladığım kadarıyla hayır.”

Götzl: “Sonrasında üçünün ne yaptığına dair haberler aldınız mı?” He. onların nerede olduklarını  çok kişinin merak etmiş olduğunu söyledi. Gazeteleri okunduğu zaman ilk defa onların gitme nedenleri anlaşılmıştı. He. devam ederek “Ardından bir daha kontak kurulmadı [duyulduğu şekliyle]. Sıfır. Okunan son şey, bir kaç yıl önce motor karavanla ilgili olandı. Bu yıl 14-15 yılın ardından ilk defaydı.” dedi.

Götzl: “Böhnhardt'ın arabasıyla ne yapmanız gerektiği hakkında konuşulmuş muydu?” He.: “Aklımda kalan, akşam arabayı onun ailesinin evine bırakacak ve anahtarı posta kutusuna koyacak olduğumdu.”

Juliane Walther'in sorgulama tutanağından bir aktarım: Erfurt'taki meslek okuluna vardığımızda, Volker He. inmişti ve ben arabada kalmıştım. Götzl: “Siz oraya, Erfurt'taki meslek okuluna mı gitmiştiniz?” He.: “Hayır.” Aktarım: He.'nin Ralf Wohllben'e ulaşıp ulaşmadığını bilmiyorum. Kısa süre sonra Volker dönmüştü ve Ralf'i görmediğini söylemişti. Ardından Jena, Prüssingstraße'deki Ralf ve benim beraber oturduğumuz eve gitmştik. Evin önünde Ralf'in arabası duruyordu. Evde Ralf'i görmüştüm, ama o bir kaç şey halletmek için hemen çıkmıştı. He.: “Bu konuda aynı fikirde değilim. Benim hatırladıklarım tamamen farklı. Bunlar biraz önce anlattığım şekilde. Aktarım: Sonra Uwe Mundlos'un Kuzey Jena'daki evine gittik. He: “Oraya da kesinlikle gitmedik. Sadece onun Ilmenau'da oturduğunu biliyordum, hepsi buydu. Aktarım: “Mundlos'un evinden benim de giysilerimi almam gerekiyordu, saat 16'ya doğru polis halihazırda mekanda bulunuyordu. He: Tutuklandığım zamana, bakmak ilginç olurdu. Çünkü orada hiç bulunmamıştım. Hatırladığıma göre bunu reddedebilirim. Sanıyorum saat 14,15'e doğru [duyulduğu şekliyle] tutuklanmıştım, yani bu hiçbir şekilde doğru olamaz.” Tanık azledildi.

Ardından Götzl sormaya başladı: “Bayan Zschäpe, genel olarak  Mahkemenin sorularını cevaplayacağınızı bildirdiniz. Ben kişisel ilişkiler ile, sadece bazılarıyla ilgileniyorum ve sonrasında davalı ifadesinin kendisini de ele alacağız. Kişisel ilişkiler ile ilgili olarak: Açıklamada, 32. sayfada, alkol tüketimine son verilen tarih olarak 2006 tarihini telaffuz etmiştiniz. 2006'dan önce alkol tüketiyor muydunuz, hangi sıklıkta ve miktarda ve üzerindenizdeki etkisi nasıldı?” Zschäpe'nin savunma avukatı Grasel: “Biz bunu görüştük ve müvekkilim kişisel ve konuya ilişkin soruları doğrudan ve kendisi cevaplamaya hala hazır olmadığını belirtti. İçinde bulunulan şartlar dolayısıyla, eksik veya yanlış yorumlara neden olmayacak kelimeleri seçemeyeceğinden endişeleniyor.” Grasel bu yüzden, soruların kendisine ve Avukat Borchert'e iletileceğini ve cevapların görüşüleceğini ardından soruların kendisi, Grasel, tarafından cevaplanacağını açıkladı. Herkesçe iyi bilindiği gibi, bu durum sık yaşanan bir durum değildi ancak uygundu. Grasel devam etti: “Bayan Zschäpe ana davayı uzatmak amacında da değildir. Ancak suçlamalar ve dört yıllık hapis cezas  karşısında, sorulara hazırlıksız olarak cevap vermesi açıkça mümkün değildir.” Götzl: “O halde sizden soruları yazmanızı ve müvekilliniz ile görüşmenizi talep ediyorum.” Götzl: “ O halde Bayan Zschäpe, ilgilendiğim şudur: Uyuşturucu kullandınız mı, kullandıysanız, hangi sıklıkta ve miktarda, üzerinizdeki etkisi nasıldı? Buna yazılı olarak mı cevap verilecek?” Grasel: “Sorular cevaplanacak.”

Ardından Götzl birer birer ve yavaş yavaş, sorularını seslendirmeye başladı:
Hayatınız boyunca  ciddi bir hastalık geçirdiniz mi,bu durumda  doktor tedavisi gördünüz mü? Buna kazalar, psikolojik rahatsızlıklar da eklenebilir. Uwe Mundlos'un politik görüşü nasıldı? Silahlar hakkındaki görüşü neydi? Şiddet uygulamak hakkında ne düşünüyordu? Tino Brandt sizin grubunuza ne zaman dahil oldu? Böhnhardt ve Mundlos, size karşı “bir şekilde güven duymadıkları”nın nasıl bir tarzda “açıkça anlaşılmasını sağlamışlar”dı. “Açıkça anlaşılmasını” denirken ne kastediliyordu? Güney Afrika'ya göç etmek konusunda Böhnhardt ve Mundlos ne düşünüyordu?

Sayfa 19/20'de sizin tarafınızdan kullanılan bir cümle, buna dayanarak size sormak istiyorum: “Yaklaşık üç ay önce olan bir şey” hakkında Uwe Mudlos ne anlatmıştı? Mundlos'un “her şey boktan” ifadesiyle ve bunu “gürültü getirecek bir şekilde sonlandırmak” istediğini söylerken ne demek istediği hakkında Uwe Böhnhardt'tan ne öğrendiniz, Bayan Zschäpe? Devamında size  şunu sormak istiyorum: Sunulan argümanlarınızda“perspektif yoksunluğu, hapis ve genel olarak varolan hüsran”  anahtar sözcükleri ile dillendirmiş olduğunuz argümanlarınız üzerinde biraz daha detaylı olarak durabilir misiniz? Sizin  Uwe Böhnhardt ve Uwe Mundlos'a Probsteigasse'deki bombalı saldırı ile bir ilgileri olup olmadığını sormanıza neden olan şartlar nasıldı?Üçüncü paragrafta Mundlos ve Böhnhardt'ın siz koşuya bile çıksanız “iş bölümü yaptıkları”ndan bahsediyorsunuz. Burada şunu sormak istiyorum: “İş bölümü yapmak” ile ne kastediliyor?

Sayfa 25: Burada “teslim olduğunuz“dan bahsediyorsunuz. Size “teslim olmak” derken neyi kastediyorsunuz?
Neden sorusuna cevap verirken  ikisinin kullandıkları “içi boş sözler” nelerdi? Sorunun devamı olarak, Uwe Mundlos ve Uwe Böhnhardt kendilerinin “yabancı düşmanı yönde” olduklarını  nasıl ifade etmişlerdi? Nefret şarkısnın içeriği nasıldı, “hep beraber ‘Schnecke'de nasıl haykırılmıştı?” Son paragrafta: “İkisinin bana  ihtiyacı yoktu, benim onlara ihityacım vardı” tespitiyle ne kastediyorsunuz?

Ardından sayfa 28'de bir konuşma var, bununla ilgileniyorum: Saatlerce üçünü ikna etmeye çalıştığınızı söylerken neyi kastediyorsunuz? Bu noktada soru şu olabilir: “Konuşmanın detaylarını tarif edebilir misiniz? Bir motor karavan bulunmuş olduğunu hangi radyo kanalından öğrendiniz? Önceki  ifadelerinize ilişkin başka sorumlarım da var: Hangi şartlar altında “hemen motor karavanın onlara ait olduğundan ve kendilerini öldürmüş oldukların emin oldu”nuz? O ana kadar 04.11.2011 tarihi nasıl geçmişti? Size, o gün Uwe Mundlos ve Uwe Böhhardt ile iletişim kurup kurmadığınızı, telefonla iletişim kurup kurmadığınızı da sormak istiyorum. Kaçmaya başlamınızın, yeraltında yaşamaya başlamanızın ardından, kendilerinden bahsetmiş olduğunuz Starke ve Rothe dışında destek aldığınız birileri oldu mu? Eğer olduysa, kimden ve ne şekilde? Sizinle ve Uwe Munlos ve Uwe Böhnhardt ile kontağı dahilinde  André Kapke'nin rolü neydi? Susann Eminger ile iletişim kurdunuz mu, kurduysanız ne sıklıkta ve ne şekilde? Size şunu da sormak istiyorum: Frühlingsstraße'deki evde bulunan silahların geldikleri yer hakkında ne biliyorsunuz?

Sonraki soru: Frühlingsstraße'deki evin ateşe verilmesinden sonra yalnız olarak nerede kaldınız? Eisenach'da mıydınız?
“Pogromly” oyununun yaratılışı ve satılışı hakkında ne biliyorsunuz?

Ardından gelen sorum, Nürnberg'de gerçekleştirilen, bir fener kullanıldığı tespit edilen veya  tespit edilmiş olması gereken saldırı hakkında bilginiz olup olmadığı ve varsa, bildikleriniz hakkında.

Ardından Heilbronn: Heilbronn'daki iki polisin kurban olarak seçilmesi hakkında bilginiz var mı?
Uwe Böhnhardt'ın ve Uwe Mundlos'un kişiliklerini ve size karşı tavırlarını ve üç kişinin birbirlerine karşı tavırlarını nasıl tanımlarsınız?

Size bir soru daha Bayan Zschäpe: Üçünüz arasındaki ve sizin ile  Uwe Böhnahrd, aynı şekildeUwe Mındlos aranızdaki ilişki ve Uwe Böhnhardt ve Uwe Mundlos arasındaki kişisel ilişki nasıldı? Ocak 1998 tarihinde kaçmaya başlamanızın ardından, Böhnhardt ailesi ile kontakt kurdunuz mu? Bir buluşma yaşandı mı? Son olarak, Uwe Böhnhardt ve Uwe Mundlos ile aranızda konuşurken hangi isimleri kullandığınızı sormak istiyorum.

Duruşma günü saat 13:08'da sonra erdi.

Müdahil Davacıları Bloğunun yorumu şı adreste bulunabilir: http://www.nsu-nebenklage.de/blog/2015/12/15/15-12-2015/