„NSU-Watch Aydınlatma ve Müdahele“ bağımsız gözlem bürosunun kuruluşuna ilişkin basın açıklaması.

1

Berlin ve Münih, 4.4.2013

Pressemitteilung zur Gründung der unabhängigen Beobachtungsstelle “NSU-Watch: Aufklären und Einmischen” auf deutsch.

NSU (Nasyonal Sosyalizm Yeraltı)’nun ırkçı seri cinayetleri Federal Cumhuriyet tarihinde bir dönüm noktasıdır. Bağımsız Gözlem Bürosu „NSU-Watch Aydınlatma ve Müdahele“ 2 Nisan tarihinde faaliyete geçti. NSU-Watch ekibi Münih Eyalet Yüksek Mahkemesinde görülecek olan Beate Zschäpe ve örgüte üye olduğu iddia edilen diğer diğer dört kişiye yani NSU destekçisine karşı açılan davanın arka planını araştırıyor ve güncel gelişmeleri belgelendiriyor.

NSU-Watch, yirmi yıldan fazla süredir aşırı sağı izlemekte olan bütün federal bölgelerdeki bireyler ve bir düzine faşizm karşıtı proje tarafından oluşturuldu. NSU-Watch Berlin’de Antifaschistischen Pressearchiv und Bildungszentrum e.V. (apabiz) (Faşizm Karşıtı Basın Arşivi ve Eğitim Merkezi) ve Münih’te Antifaschistischen Informations-, Dokumentations- und Archivstelle e. V. (a.i.d.a.) (Faşizm Karşıtı Bilgi, Belge ve Arşiv Bürosu) bürolarında faaliyetini yürütmektedir.

NSU’nun 4 Kasım 2011’de kendi kendini deşifre edişinden beri, yıllardır oluşan bilgi birikimimizi ve araştırmalarımızı bir iletişim ağı altında biraraya getiriyoruz. Arkaplandakileri araştırıyoruz ve  https://www.nsu-watch.info‘ da yayınladığımız bütün gelişmeleri belgelendiriyoruz.
Bugünden görülebiyor ki, haftada üç defa yapılacak duruşmalarla ve yüzden fazla tanıkla NSU örgütüne üye olduğu iddia edilen kişilerin yargılanacağı Münih Eyalet Yüksek Mahkemesi (OLG)’ndeki bu davaya devasa bir ilk duruşmayla başlanacak. NSU-Watch çalışanları Münih NSU yargılamasına katılmak için akreditasyonlarını yaptırdılar.

„Davanın başlangıcı olan 17 Nisan 2013’ten itibaren her duruşma gününde orada olacağız,“ diyen NSU-Watch Münih’ten Sebastian Schneider „Gözlem bürosu dava tutanaklarını ve dava hakkındaki makaleleri -Türkçe çevirisiyle beraber- sürekli olarak yayınlayacak.“ diye ilave ediyor.
Eike Sanders ise „Sivil toplumun ve ilgili kamuoyunun ırkçılığa ve sağ şiddete karşı konum almak için bağımsız bilgilendirmeye ve analize ihtiyacı var,“ diyor ve ilave ediyor: „NSU-Watch’u bunun için kurduk.“ Bir sivil toplum inisiyatifleri birliği, bilgilendirme projeleri, göçmen özörgütlenmeleri, vatandaş hakları organizasyonları, bilim insanları ve partiler halihazırda NSU-Watch’u destekliyorlar. Aynı zamanda bağımsız, sivil bir dava gözlemini hem toplumsal açıdan hem de sonraki aydınlatma çalışmaları açısından acil bir ihtiyaç olarak da görüyorlar. Yaptıkları bağışlar ile ilk dört ayın finansmanını şimdiden garanti altına aldılar.

Uzun zamandır açıkça bilindiği gibi dahil olan bütün eyaletlerin resmi daireleri ve federal devletin resmi daireleri, zaten çoktan imha etmedilerse, ellerindeki mevcut bilgileri mümkün olduğunca kilit altında tutmaya çalışıyorlar.
NSU-Watch Berlin’den Eike Sanders „Bunun için NSU-Watch, Meclis NSU Araştırma Komisyonuna eşlik eden katılımcı inisiyatiflerin halihazırda yaptıkları gibi, aydınlatma sürecine ayrıca katkıda bulunacaktır.“ diyor.

İrtibata geçilecek kişiler:
Eike Sanders ve Sebastian Schneider
(Koordinasyon)
Unabhängige Beobachtungsstelle
NSU-Watch: Aufklären und Einmischen“

Bağımsız Gözlem Bürosu
NSU-Watch Aydınlatma ve Müdahele“
c/o apabiz e.V. Lausitzer Str.
1010999 Berlin
030-6116249

Daha fazla bilgi ve bağış açıklamaları için www.nsu-watch.info.