15. Duruşma Günü Tutanağı – 25. Haziran 2013

1

İki polis memurunun raporları vasıtasıyla bugün 4 Kasım 2011’de Zwickau’daki Frühlingstraße’de gerçekleşen yangın ve sonrasında yaşananlar –özellikle de yüzlerce fotoğrafın incelenmesinin ardından- açıklık kazandı. Müdahil dava tarafı Beate Zschäpe’yi ağır kundakçılık ve üç kişiyi öldürmeye teşebbüsle suçladı. Eve yerleştirilmiş güvenlik önlemleri, bulunan toplam 11 ateşli silah ve yatakların sayısı gibi ufak ama önemli detaylar sözü geçen “yeraltındaki” yaşama dair (daha değerlendirilecek) bir izlenim veriyordu.

[deutsch]

Duruşma 09:45’de başladı. Hakim Manfred Götzl yoklama sırasında Beate Zschäpe’nin avukatı Anja Sturm’un mahkeme salonunda olmadığını saptadı. Bavyera Eyalet Kriminal dairesi’nden Dr. Setzensack bilirkişi olarak oradaydı.

Bugün Zwickau Frühlingstrasse’de 26 numarada; Mundlos, Böhnhardt ve Zschäpe’nin NSU’nun kendini deşifre etmesinden önce kaldıkları son evde gerçekleşen yangın söz konusuydu. İlk şahit Saksonya Polis Köpekleri Okulu’ndan polis şefi St. idi. St. 5 Kasım 2011’de nöbetçi olduğunu söyledi. Zwickau’da bir site evinde yangın çıktığına dair bir telefon almıştı. Bir ceset arama köpeği ve iki yanıcı madde arama köpeği ile oraya gitmişti. Meslektaşı L. (daha sonra şahitlik yapacak) olay yerine vardığında oradaydı. İlk olarak orada eksik olan kişilerin kim olduğu ortaya çıkmalıydı. Bir ceset bulunmamıştı.  Ancak yanıcı madde arama köpekleri merdiven boşluğuna işaret etmişlerdi, sonra da ilk kattaki evde daha çok işarette bulunmuşlardı. Meslektaşlarıyla aralarında kararlaştırıp 7 Kasım’da yeni bir arama yapmışlardı. Bu sefer bir yanıcı madde arama köpeğini yönlendiren bir kadın meslektaşlarıyla birlikte. Daha sonra kimi çizimler ve fotoğraflar incelendi. Çizimler araöa köpeklerinin evdeki işaretlerini gösteriyordu. Fotoğraflar köpekleri genellikle işaret ederken gösteriyordu. St. bununla ilgili olarak “Köpek donup kalmıyor, uzanıp yanıcı maddelerin nerede olduğunu gösteriyor.” Dedi. Müdahil davacılar köpeklerin neye sabitlendiklerini sordular. St. yanıtladı: “Köpekler orijinal yanıcı maddelerin yerini belirleyip gösterecek şekilde eğitilmişler.” Bunu somutlaştırması istenince sözkonusu olanın benzinciler veya yapı marketlerinde bulunan benzin, dizel ya da tiner gibi alışıldık yanıcı maddeler olduğunu söyledi. St.’nin dediğine göre farklı köpekler farklı farklı yerlerde birbirlerini doğrulamışlardı.

Ardından Güneybatı Saksonya Polis Müdürlüğü’nde yangın araştırmacısı olan Kriminal Baş Şefi L. söz aldı. L. Frühlingstraße 26’daki yangının nedeniyle ilgili soruşturmayı tüm ipuçları dahil Federal Kriminal Dairesi’ne teslim edilene kadar yürütmüştü. L. öncelikle çalışmalarının zamansal sıralamasını yaptı. İtfaiye 15:15’e doğru yangın yerine gelmişti. Kriminal polis 15:45, kendisi ise 18’e doğru oradaydı. Evdeki yangın çoktan çıkmıştı.Duvarlar iki tarafta da havaya uçmuştu. Enkaz kaldırımda ve sokakta duruyordu. İlk tahkikatların ardından evde üç kişinin olabileceği ortaya çıkmıştı. Bir kadın evi terkederken görünmüştü, iki erkek de aranıyordu. Bina statikçilere göre  çökme tehlikesi taşığından bir kepçe ile “toprak taşınmıştı.” Yabancı kişilerin girmesini engellemek için 4 Kasım’dan 28 Kasım’a kadar aralıksız gözetlenmişti. Kepçenin kullanılmasından sonra çelik destekler getirilmişti. Bunun ardından ev bir ceset arama bir de yanıcı madde arama köpeğiyle aranmıştı. Yanıcı madde arama köpekleri pek çok iz bulmuştu. Cumartesi günü USBV (Geleneksek olmayan patlayıcı ve yanıcı düzenekler) güçleri gelmiş ve pazar günü bir patlayıcı madde arama köpeği evi incelemişti. Yüksek oranda benzin tespit edilmişti, benzin kokusu çok güçlüydü. Gaz patlaması söz konusu değildi, çünkü sadece 26a numaralı komşu binada gaz vardı ve orada herşey yolundaydı. Daha sonra evi çeşitli bölümlere ayırmıştı. Özellikle “açık olduğu kanıtlanabilir” olan bir çelik kasada ve kepçe ile dışarı taşınan yangın enkazında toplam 11 silah ve cephane bulunmuştu. Tüm enkazdaki ipuçları 11 Kasım’a kadar aranmıştı. Bulunan nesneler poşetlere konmuş ve Zwickau polisinin garajında yere serilip kurutulmuştu. Saksonya Eyalet Kriminal Dairesi evin tamamına yayılmış ve köpeklerin işaret ettiği 22 yerde ipuçları bulmuş ve  19 yerde de benzin izine rastlanmıştı. Üç yer açıkta kalmıştı, ama orada da muhtemelen benzin bulunmuştu, çünkü köpekler tüm laboratuar analizlerinden daha iyilerdi.  Sonunda bina boşluklar olup olmadığına bakılması için yıkılmıştı.

Daha sonra L.’in hazırladığı fotoğraf dosyalarındaki fotoğraflar incelendi ve L. tarafından teker teker açıklandı. Dosyalar çok ayrıntılıydı. Yangını, itfaiyenin söndürme önlemlerini, sonraki emniyet önlemleri ve sonra da yangın sonrasındaki iz arama çalışmalarını gösteriyorlardı. Bunun dışında yangını araştıranların büyük bir itinayla çalıştıklarını da.. Resimlerin çoğu söylediğine göre L. tarafından çekilmişti. Yangını gösterenler kısmen itfaiye ve diğer polisler tarafından da çekilmiş ve bir yayanın videosundan da yararlanılmıştı. Daha sonra kimi kuş bakışı çizimler gösterildi. İlk fotoğraf binanın 1900 yılından siyah beyaz tarihi bir fotoğrafıydı. Yangın ve tahkikatlarla ilgili fotoğraflarla devam edilmeden önce L. binanın yangın zamanından kuşbakışı fotoğraflarını gösterdi. Bunlar L.’in dediğine göre binanın 24 Ekim’deki bir değerlendirmesindendi. Pek çok resimde sözkonusu olan binanın güvenliğiydi.Yanan binadaki iz aramasının resimleri odaların polis tarafından tahliye edilmesinden önceki ve sonraki hallerini gösteriyordu.

Zwickau Frühlingstraße’deki ev 26 ve 26a numaralı bitişik iki binadan oluşuyordu. Yanan ev 26 numaralı binadaydı. Tüm ilk katı kaplıyordu ve binada içinde insan oturan tek daireydi. Kapı zilinde “Dienelt” kod adı yazılıydı. Posta kutularından birinde de “Dienelt” ve “Burkhardt”. Binanın bodrum katında boş bir lokanta vardı. Çatı katına iki ev çıkılmıştı. Bina kapısı arka taraftaydı. Yanan dairenin iki giriş kapısı vardı, merdivenin solunda kalan giriş kapısı kullanılamayacak şekilde içeriden kapatılmıştı. Eve sadece sağdaki kapıdan girilebiliyordu.Daire iki banyo, koridorlar ve mutfağın dışında dört odadan oluşuyordu. L. daireyi az çok odalara tekabül eden “yangın bölgelerine” ayırmış ve harflerle işaretlemişti. Bunun dışında tahmini kullanım alanlarına göre de isimler vermişti. Koridor, banyo ve mutfaktan sonra saat yönünde oturma odası, spor odası (orada bir halter bankı ve koşu bandı vardı), kiler odası (sonradan ilave duvarlarla spor odasından ayrılmıştı), yatak odası, kedi odası (bir tırmalama ağacıyla), ikinci banyo ve bir koridor daha vardı. Oturma odası, spor odası ve yatak odasının bölgesi Frühlingstraße yönündeydi, kedi odasının bölgesi ise dışarı açılan Veilchenweg yönünde. Evde oturma odası, spor odası, yatak odası ve kedi odasında olmak üzere dört yatak vardı. Dört odada da televizyon vardı. En büyüğüyse kedi odasında.

Benzin izleri neredeyse tüm evde bulunmuştu. Bir tanesi de giriş katında merdiven boşluğundaydı, ama yanmamıştı. Benzin yandığında 1000 derecenin üzerinde bir sıcaklık oluşmuştu L.’ye göre. İlk kattaki dairenin önünce 10 litrelik bir benzin bidonu bulunmuştu. İtfaiye tarafından itilmiş olmalıydı ama orijinal yeri itfaiyecilerden öğrenilmişti. Evin büyük kısmında tek bir yangın çıkmış ve her şey bir anda alev almıştı. Oturma odasında böyle bir alev alma itfaiye oradayken gerçekleşmişti. Spor odasına giden kapı büyük olasılıkla kilitliydi. Oturma odasından mutfağa açılan kapı açıktı. Mutfak yangından görece daha az etkilenmişti. Kapıları aynı şekilde kapalı olan ilk koridorda şiddetli bir yangın çıkmamıştı. Koridora bitişik ilk banyoda da. Orada ayrı bir yangın çıkmış ve çok yüksek bir benzin konsantrasyonu tespit edilmişti. Bu üç odada memurlar pek çok zarar görmemiş eşya tespit etmişti. Fotoğraflarda buzdolabında zarar görmemiş gıda maddeleri de görülüyordu. Fotoğraflar yangının şiddetini gösteriyordu. Spor odasının ve yatak odasının büyük oranda havaya uçmuş duvarı görülüyordu. Duvarın kalanı L.’e göre sokak yönünde 40 cm kadar kaymıştı. Yapı duvarının kalanında görünür çatlaklar vardı. Kimi resimler patlamada enkazların ortaya saçıldığı alanları gösteriyordu. Enkaz kaldırıma ve sokağa kadar saçılmıştı. Bir resim 26a numaralı binanın ilk katında oturan yaşlı bir kadının oturma odasını gösteriyordu. 26 numaraya bitişik duvarda duvar sıvası ve kağıdında büyük yırtıklar vardı. Duvar burada birkaç milimetre kaymıştı ve komşunun evine gaz dumanı girmişti. İkinci silah yatak odasındaki açık olduğu kanıtlanabilir bir çelik kasadaydı. Orada kelepçeler de bulunmuştu. Bunlar galiba “kadın meslektaşlarına aitti”. O noktada Zschäpe’nin avukatı Stahl müdahale ederek bunun bir değer biçme olduğunu söyledi. Meslektaşı avukat Heer ona katıldı: Şahit göreviyle ilgili olmayan alakasız yeni bilgilerden bahsediyordu. Götzl L.’nin kesin meslektaşlarıyla konuşmuş olduğunu, bunun normal olduğunu söyledi. Ardından incelemeye devam edildi. 3. silah ikinci banyonun koridorunda bulunmuştu. Silahların kalanı ve cephane kepçe tarafından taşınan inşaat molozunda bulunmuştu. L olarak işaretlenen yangın alanında bunun dışında kağıt paralar da bulunmuştu.

Evde dikkat çekici olan güvenlik önlemlerinin kapsamlığılığıydu. L.’in söylediğinbe göre dört kontrol kamerası vardı. Dairenin kapısında üzerinde “Dienelt” kod adı yazılı bakır tabelanın üzerindeki gözetleme deliğinin yerine bir kamera konmuştu. Kapı resimlerin gösterdiğine göre yatay ve dikey sürgülerle ek olarak korunuyordu. Mutfaktaki pencere pervazında yapay bitkilerin olduğu sandığa bir kamera saklanmıştı. Olayla ilgili resimlerden birinde bir kül tablası, çakmak ve yeşil bir “Pall Mall” paketi görünüyordu. Mutfaktaki kamera binanın kapılarına doğru yöneltilmişti. Oturma odası ve kedi odasının pencere pervazlarındaki kameralar da muhtemelen bu kameraya benzer şekilde yerleştirilmişlerdi.  Mutfaktaki kamera neredeyse hiç zarar görmemişti. Oturma odasındaki odaya sıkılan yangın söndürme suyundan ıslanmıştı. Kedi odasındaki kamera yangın resimlerine göre o kadar zarar görmüştü ki yangın sırasında kaldırıma düşmüştü. L. özellikle oturma odası penceresindeki kameranın bulunduğu çiçek sandığının 2011 yılındaki değerlendirme kapsamında hazırlanan resimlerde görünmediğine dikkat çekti. L.’e göre kameralar “usülüne uygun şekilde” yeri değiştirilen kablolarla birbirlerine bağlanmışlardı. Özellikle yanan evin sakinlerinin yangın sonucu zarar görmeyen kileri çok iyi korunuyordu. Üzerinde seloteyple yağıştırılmış ve  “Dienelt’in kileri” yazan bir tabela vardı ve her iki tarafı çelik kapılarla kapalıydı. Kapılar L.’ye göre alarmla korunuyordu, Açıldıkları anda evdeki istasyona bir sinyal yollanıyordu.

Dört slayt dosyası ve 400 resmin ardından Hakim Richter sorguya arar vererek L.’yi ve bilirkişi Setzensack’ı 17 ve gerekirse 18 Temmuz’da bir kez daha dinlemek istediğini bildirdi.

Bugünkü duruşma saat 16’da sona erdi.

Müdahil dava avukatı Peer Stolle konuyla ilgili olarak şunları dedi:

NSU’nun “iddialı itirafı” duruşma için ve özellikle de Beate Zschäpe’nin suçlamasıyla ilgili olarak bütük önem taşıyor. Çiçek sandıklarındaki kameralar, evde cephaneleriyle birlikte bulunan kimisi ateşe hazır 11 silah, daha sonra analiz edilen ve cinayetlerle saldırılara dair sayısız gazete haberi ve  potansiyel olay yerlerinin araştırmalarına dair planlar sanıklara tanıdık gelmiş olmalı. Bunlar amaçları ve NSU’daki suçlanan organizasyonla ilgili çok kritik bir role sahip.”