197. Duruşma Günü Özet Tutanağı – 14 Nisan 2015

0

Sanık Holger Gerlach kendi ifadesine göre randevu saatini karıştırmış olduğu ve önce mahkemeye ulaşması gerektiği için, bugünkü duruşma günü ancak öğleden sonranın geç saatlerinde başladı. Ardından bir BKA (Federal Kriminal Dairesi) memuru, NSU’nun araç kiralama faaliyetleri ile ilgili soruşturma sonuçlarını aktardı.

Tanıklar:

  • Michael Mo. (Araç kiralama soruşturmalarında BKA Kriminal Baş Komiseri)
  • Wiebke Gr. (7.11.2006 tarihinde Stralsund‘da banka soygunu)
  • Regina Gr. (7.11.2006 tarihinde Stralsund‘da banka soygunu)
  • Julia Ro. (7.11.2006 tarihinde Stralsund‘da banka soygunu)
  • Sabine Bo. (7.11.2006 ve18.1.2007 tarihlerinde Stralsund‘da banka soygunu)
  • Sven Kr. . (18.1.2007 tarihinde Stralsund‘da banka soygunu)
  • Ines Re. (18.1.2007 tarihinde Stralsund‘da banka soygunu)

Duruşma günü saat 16.30’da, tanık Mo.‘nun sorgulanması ile başladı. Götzl konunun motorlu araç kiralanması, şirketlerden alınan fatura belgelerinin incelenmesi ve bunların tarihlerinin suç eylemleri ile olan bağlantısı olduğunu söyledi. Mo: “Ben o zaman, araç kiralanması ve buna bağlı olarak, kiralama evraklarının derlenmesi ve incelenmesinden sorumluydum ve kiralama tarihleri ile işlendiği varsayılan suç eylemlerini karşı karşıya getiren bir liste hazırlamıştım.“ dedi. Şirketlerin evrakları kontrol edilmişti, ve sonunda, 2000 ile 2011 arasında 65 araç kiralandığı tespit edilmişti. 65 kiralama, 17 motor karavanı ve 48 binek otomobili içeriyordu. İlk kiralamalar, 2000’den 2003’e kadar Johanngeorgenstadt’tan André Eminger tarafından gerçekleştirilmişti, diğerleri Holger Gerlach tarafından her defasında güncel adres ile gerçekleştirilmişti.

Ardıdan kadın tanık Wiebke Gr.‘nin sorgulanması ile devam edildi. Götzl, konunun 07.11.2006 tarihinde Stralsund’da gerçekleştirilen banka soygunu olduğunu söyledi. Gr.: “Annem ve ben, benim için hesap açtırmak istemiştik.“ dedi. Randevu saati 17.00 civarıydı. Randevudan sonra kısa bir süre daha bankada kalmışlardı, o sırada ilk adam içeriye doğru koşmuştu ve “Herkes yere yatsın.“ diye bağırmıştı. Herkes hemen yere yatmadığı için havaya ateş etmişti. İkinci adam koyu renk giysiler giymişti, ilkinin üstünde kırmızı bir outdoor ceketi vardı. Koyu renk giysili olan banka memuresini çağırmıştı. Memure kasa odasını açmıştı ve içinde artık bir şey bulunmadığının görülmesi üzerine adam gerilmişti. Kırmızı ceketli olan daha hızlı olmaları gerektiğini bağırmıştı. Parayı bir plastik torbaya koymuşlar ve oradan ayrılmışlardı. Gr.: “Doğru, kırmızılı olanda iki silah vardı,  biri gümüş ve diğeri siyah renkti.“ dedi. Götzl adamların nasıl konuşuyor olduklarını sordu. Gr.: “Bana göre, Thürigen, Sachsen civarından gelen, yüksek Almanca konuşmaya çalışan biri gibiydi.“ dedi. Götzl: “Bu ikisi için de geçerli mi?“ diye sordu. Gr.:“Evet.“ diye cevap verdi.

Bunu kadın tanık Regina Gr. izledi. Gr. banka soygunu ile ilgili olarak:“7.11 tarihinde benim ve kızım Wiebke‘nin Kleinen Parower Sokağında bir randevumuz vardı, çünkü bir hesap açtırmak istiyorduk.“ dedi. Gr.:“Saat 17:40’a doğru, iki maskeli adam içeri girdi ve hemen ateş etti, havaya ateş edildiğini kastediyorum.“ diye devam etti. Memurlar kasayı açmışlardı ama her şey yeteri kadar çauk ilerlememişti. Adamlar 1.70 ve 1.80 boyları arasındaydi ve maskeliydiler.

Bunu kadın tanık Ro. izledi. Banka soygunuyla ilgili olarak:“Hava şimdiden kararmıştı, altıya çeyrek falan vardı. Bir anda giriş tarafından büyük bir gürültü geldi. Arkam kapıya dönük oturuyordum, döndüm ve sadece iki adamın koştuğunu gördüm. Orada kaskatı oturakaldım, aslında sadece olayın sona erdiğini hatırlıyorum.“dedi. Ro.: “Hemen alarm düğmesine bastım, bunun dışında yalnızca bir sütun gibi kaskatı oturdum ve hiçbir şey yapmadım.“ diye devam etti.

Bunu Vorpommern Sparkasse Bankasından kadın tanık Bo.‘nun sorgulanması izledi. Götzl, konunun  07.11.2006 ve 18.01.2007 tarihlerindeki banka soygunları, Bo.‘nun Stralsund‘daki bankada yaptığı görev, paranın nasıl korunduğu, bandroller v.b., özel bandroller olduğunu söyledi. Bo., kendisinin soygunlar sırasında orada değil büroda olduğunu ve meslektaşları tarafından telefonla bilgilendirildiğini söyledi. Bo. devam ederek, „Bizde bandrollerin bazıları  damgalanıyor ve meslektaşlarımız tarafından imzalanıyordu, ben de  çok açık bir şekilde meslektaşlarımın imzalarını tespit etmiştim.“ dedi.

Bunu tanık Kr. izledi. Götzl, konunun 18.01.2007 tarihindeki soygun olduğunu söyledi, Kr.‘nin olayı anlatması talep ediliyordu. Kr.:“Yani, günü ve yılı tam hatırlamıyorum. Akşam bankadaydım ve transfer yapmak istiyordum, kapının açıldığını duydum ve maskeli iki kişi içeri girdi. Girdiklerinde „soygun“ dediler. Ardından yere yatmamız gerekti ve bir defa ateş edildi ve sonrasında oradan ayrıldılar. Kr.: “Hala, hatırlayabildiğim şey, onların Saksonyaca, yani Saksonya diyalekti konuştuklarıydı, bunun dışında, maskeliydiler ve koyu renk giyinmişlerdi.“dedi.

Bunu tanık Re. izledi. Götzl, konunun 18.01.2007 tarihindeki banka soygunu olduğunu söyledi, Re.‘nin olayı anlatması talep ediliyordu. Re.: “Bankada, danışma amacıyla bir randevum vardı, işim hemen hemen bitmek üzereydi, memurlar ile ön taraftaydım. Köşeye İki kişi geldi. Yan taraftan geldiler, yüzlerinde bazen bisiklet kullananların taktığı gibi örme maskeler vardı. Yüzümüze silah doğrulttular, dönmemiz ve Sparkasse binasına girmemiz, yere yatmamız gerekti.“ dedi. Kısa bir süre sonra, yeniden ortadan kaybolmuşlardı. Bir tanesi banka memurlarından birine bir torba vermişti, bu parayla doldurulmuştu  ve oradan kaçmışlardı. İkincisini hemen hemen hiç görememişti. Duruşma günü saat 17.39’da sona erdi.

NSU Müdahil Davacıları Bloğunun yorumu:
Bugünkü duruşma çok geç başladı ve neredeyse rekor kıracak bir sorgulama hızıyla sona erdi —maalesef ciddi bir sonuç alınamadı. http://www.nsu-nebenklage.de/blog/2015/04/14/14-04-2015-2/