200. Duruşma Günü- 23. Nisan 2015 – Tutanak Özeti

0

Bu duruşma gününde „Mappe“ (tr.: dosya, klasör) takma ismiyle de bilinen Katrin Dr. ifade verdi. Kendisini Chemnitz’in o zamanki dazlak camiasının bir parçası olarak tanımlasa da başka konserlere de gidiyor olduğundan bahsetti. Zschäpe ve Mundlos’un ortadan kaybolmalarının öncesinde onun yanında kalmış olduklarını anlattı. Thomas Starke ve Jan Werner’i de tanıyordu, onlarla konserlere gitmişliği vardı. Berndt Tödter bugün tanık olarak ifade vermeye gelmedi. Hasta olduğunu bildirdi. İsviçre’den çağrılan tanığın elineyse mahkeme çağrısı ulaşmamıştı. Bu nedenle Katrin Dr. günün tek tanığı olarak kaldı.

 

Tanık:

  • Katrin Dr. (Wohlleben, Mundlos, Böhnhardt, Zschäpe ve Chemnitz Neonazi camiasıyla ilgili bilgiler)

Gunter Fiedler (bkz. 187. Duruşma günü), üzerinde „Thor Steinar“ t-shirt’ü ile izleyici locasındaki yerini aldı. Ardından tanık Katrin Dr.’nin sorgusu başladı. Götzl; Wohlleben, Mundlos, Böhnhardt ve Zschäpe ile Dr.’nin ne derecede bağlantısı olduğunu sordu. Wohlleben’i tanımıyordu, hiç görmemişti. Beate Zschäpe ve Uwe Mundlos ile tanışmıştı. 1996’da onları son kez görmüştü. Götzl: „Peki ya Uwe Böhnhardt?“ Dr.: „Of, o şekilde hatırladığım bir şey yok, dikkatimi çeken bir şey olmamış.“ Zschäpe ve Mundlos onun yanında kalmışlardı. Dr.: „Chemnitz’de bizim orada bir konser gerçekleşmişti ve benim yanımda sık sık kalan birileri olduğundan birisi bana telefon açmıştı.“ Kimin aradığı sorusu üzerine Dr.: „Bildiğim kadarıyla Starke, ama başka biri de olabilir.“ dedi. 1999/2000 yılları sonrasında Starke ile bağlantısı olduğunu yalanladı. Götzl: „Bunun belli bir sebebi var mı?“ Dr. Starke’nin yetkililere itirafta bulunduğunu duymuş olduğunu söyledi. Ama konuyu bimiyordu. Götzl: „Bana Bayan Zschäpe ve Uwe Mundlos’tan bahsedebilir misiniz? Haklarında ne biliyorsunuz, aralarındaki ilişki nasıldı?“ Dr.: „Arkadaşça, saygılı. Bizde sadece içki içip bağırıp çağırma olurdu, onlar öyle değildi.“ Götzl, Dr.’nin o zamanlar hangi çevrelerde bulunduğunu sordu. Dr.: „Yani dazlak çevresinde tabii, ne olacak. Ama illa ki politik olanlarda değil.“ Götzl: „Bir takma isminiz var mı?“ Dr.: „Evet, Mappe.“ Götzl: „Bu konser ve yanınızda kalmaları haricinde başka bir sebepten Uwe Böhnhardt, Uwe Mundlos ve Beate Zschäpe ile bir bağlantınız oldu mu?“ Dr.: „Bir kez daha bir konserde görüşmüş olabiliriz, ama şimdi bilemiyorum. Dostane bir ilişkimiz yoktu.“ Götzl, Dr.’nin o zamanlarki erkek arkadaşı olan Fr.’nin onlarla bağlantısı var mıydı diye sordu. Dr.: „Yok, o bambaşka bir çevredendi. Apolitik dazlak çevresindendi.“ Onunla Zschäpe ve Mundlos yanında kaldığı sıralarda birlikte olduğunu doğruladı. Götzl: „O da o zamanlar onlarla görüşmüş müydü?“ Dr.: „Montajda değilse eğer o da oradaydı sanıyorum.“ E.’nin (o zamanki adıyla Fr.) sorgusundan hatırlatma: Mundlos o zamanlar politik olarak boş boş konuşuyordu, esprilerle bunları komik göstermeye çalışıyordu. Dr.: „Evet, eğlenceli birisiydi.“
E.’nin sorgu tutanağından hatırlatma: Üçlünün politik ve ideolojik tavrı? Şu an sadece Mundlos’un tavrını tarif edebilirim. Aşırı ulusalcı Alman bir tavrı vardı ve kendini çok ari ve üstün insan gibi görüyordu. Dr.: „Ben öyle hissetmedim.“ Götzl: „Şiddet uygulama sizin çevrenizde söz konusu muydu?“ Dr. sürekli şiddet olmadığını, ama herkes içtiğinde olay çıktığını anlattı: „Ama daha çok kendi çevremizde.“ Üçüncü şahıslara karşı „bu anlamda“ bie şiddet uygulandığını duymamıştı. E.’nin sorgusundan hatırlatma: Şiddetle direniş camiada, özellikle de üçlünün çevresinde, hakkında konuşulan bir konu muydu? – Hayır doğrudan değildi. Ama şiddet, yabancı ve Yahudi problemine karşı meşru bir araç olarak görülüyordu, bunu herkes biliyordu. Dr.: „Bundan haberim yoktu.“
Götzl: „Jan Werner’i tanıyor muydunuz?“ Dr.: „Evet, konserlerden de. Arada bir birlikte konserlere giderdik.“ „Sempatik“ biri olduğunu düşünmüyordu, ama çoğunlukla sürücülük yapıyor o da onunla bir yere gidiyordu Götzl, Dr.’ye Werner ile hiç silahlar ve şiddet hakkında konuşmuş muydu diye sordu. Dr. konuşmamış olduğunu söyledi. Götzl: „Blood & Honour“ size bir şey ifade ediyor mu?“ Dr.: „Örgüt mü? Tabii. İşte konser organize ediyorlardı.“ Dr. soru üzerine bununla bağlantılandırabileceği biri olmadığını söyledi. Bayrak orada sürekli asılıydı, B&H’nin spesifik olarak kimler olduğunu, arkasında kimlerin bulunduğunu bilmiyordu. Dr., Mundlos, Böhnhardt ve Zschäpe’nin arandığı bilgisini almış olduğunu yalanladı.
Müdahil dava avukatları Jena ile olan bağlantılarını sorunca Dr. bunları reddetti, André Eminger’i konserlerden tanıyordu. Çağrılan diğer tanıklarla davadaki ifadesi hakkında konuşmamış olduğunu, ama Gunter Fiedler, Antje Probst ve diğer Chemnitzlilerin sorgu tutanaklarını internette okuduğunu iddia etti. Tanık sorulan çok sayıda sorunun sonrasında da kendisini politik olarak konumlandırmadı. Duruşma, 13:50’de sona erdi.
NSU-Nebenklage blogu şu yorumda bulundu:
„Mappe“ takma adı altında Chemnitz’deki „Blood & Honour“ çevresinin bir parçası olan bir kadının sorgusu gerçekleştirildi. Bu tanık Mundlos ve Zschäpe’yi hatırlıyordu. Bir kez onun yanında kalmışlardı ve Chemnitzli diğer dazlak „yoldaşlara“ göre çok daha canayakınlardı. Bunun dışında bu tanık da olayların aydınlatılmasına hiçbir adamakıllı katkı sağlayamadı. Bunun sebebi muhtemelen „B&H“’nin Chemnitz ayağının en önemli aktörleriyle bugün hala bağlantısının olması.

http://www.nsu-nebenklage.de/blog/2015/04/23/23-04-2015-2/