223. Duruşma Günü Özet Tutanağı – 3 Ağustos 2015

0

Bugün için çağrılan tanık gelmediğinden, gün açıklamalarla, belgelerden bazı kısımların ve dilekçelerin okunmasıyla geçti. Müdahil avukatlar durumu „Tarif“ lakaplı eski muhbir Michael See hakkında detaylı bir delil dilekçesi verilerek değerlendirildi. Yeniden oluşturulmuş dosyaların ve „Lothar Lingen“in, NSU örgütünün kaçmaya başlamasının ardından söz konusu belgeleri yokeden Anayasayı Koruma Dairesi memuru, sorgulama dosyasının mahkemeye getirilmesi talep edildi.

 

Mevcut bulunanlar: Wohlleben’in savunması olarak bugün, Avukat Schneiders’ın yanında Klemke yerine Avukat Jochen Lober ve Avukat Nahrath’ın yerine Avukat  Andreas Junge bulunuyordu. (Konunun arkaplanını açıklayan makaleye, http://www.nsu-watch.info/2015/08/neue-anwaelte-fuer-wohlleben-in-vertretung/ adresinde ulaşılabilir.)

Duruşma Günü saat 09.52’de başladı. Bugün için çağrılan tek tanık Tom T. ortalıkta görünmüyordu. Götzl: “Bu zamanı açıklamalar için kullanacağız.“ dedi. Müdahil Avukat Basay ve Müdahil Avukat Hoffmann, bir BKA (Federal Kriminal Dairesi) memuru olan tanık Pf.‘ye (220. Duruşma Günü) dair şu açıklamayı sundu: “Tanık (kadın) Adli Komiser Pf. sorgulamasında, sanık Zschäpe’nin sanık Gerlach’ı 16.06.2011 tarihinde ziyaret etmesini soruşturmuş olduğunu anlattı. Sanık Zschäpe’nin sanık Gerlach’ın oturduğu yere gidişi, pasaportların teslim alınması ile bağlantıdır. Zira sanık Holger Gerlach bundan kısa bir süre önce, yani 19.05.2011 tarihinde, üçlünün kullanması için pasaport talep etmişti ve 16.06.2011 tarihinde teslim almıştı. 16.06.2011 tarihinde Holger Gerlach tarafından teslim alınan pasaport 2011 yılının Kasım ayında Frühlingsstraße’deki yıkıntılar arasında bulunmuştu.

Sahte pasaport temin edilmesi, etkin bir yasadışı hücrenin devam ettirilebilmesi için ana meseledir. Bu durum, sanık Zschäpe’nin NSU’nun bütün faaliyetlerine suç ortağı olduğuna dair diğer bir güçlü işarettir.

Tanık Pf. 21.07.2015 tarihindeki sorgulamasında bunun dışında, Frühlingsstraße’deki yıkıntılar arasında bulunan DVD’ye dair açıklamalar yapabilecek durumdaydı. Tanığın incelemeleri, DVD‘de bulunan veri yapısı ve ve ayrıca sabit diskte de bulunan çok sayıda dosyanın sanık Eminger’e ait olduğu sonucunu vermişti. Böylece, bu DVD’deki verilerin sanıklar Eminger ve  Zschäpe, Böhnhardt ve Mundlos arasında değiş tokuş edildiği tespit edilebilmişti. DVD’de diğerler şeylerin arasında „Turner Diaries“ bulunduğu için bu tespitler özellikle önemlidirler. Bunun sayesinde, sanık Eminger’in ve NSU‘nun çekirdek üyelerinin terörist ideloji ve bunun savunulması ile ilgili veri alışverişinde bulundukları kesindir.

Bunun dışında, DVD’de, üstünde Rudolf Hess’in fotoğrafı  ve bir kurukafa ile Pembe Panter’in lafı “ „Es ist nicht alle Tage – Wir kommen wieder, keine Frage“ (*Çizgi filmin Almanca versiyonunda biterken söylenen laf  ‚Bitmedi günler—Geliriz biz yine, olmasın şüpheler‘) bulunan amatör tişört tasarımları bulunuyordu. NSU üstlenici videosundaki Pembe Panter hikayesine bu kadar açık bir referans, Eminger’in üçünün suç faaliyetlerinden ve üstlenici videosundan haberdar olduğu sonucuna varılmasını sağlamaktadır.

Müdahil Avukat Hoffmann tanık Sandro Tauber (221. Duruşma Günü) ile ilgili bir açıklama yaptı: “Wohlleben’in savunmasının verdiği dilekçe sonucunda davet edilen tanık eskiden bir JN üyesiydi, bugün hala bir NPD üyesidir ve daha 2005’de Thüringen NPD’den Federal Meclis Üyeliğine aday olmuştur. Tanığın ‚THS’in politikasında yabancılar konusu hiçbir rol oynamamıştır‘ ve „o zamanlar THS’de ve JN’de her tür şiddet reddedilmişti“ iddiaları  ile kime yardım etmeye çalıştığı açık değildir: hakkında yasaklama davası bulunan NPD’ye mi ya da Wohlleben’e mi veya her ikisine de mi. Ayrıca tanığın delil konuları ile ilgili ifadesi de verimsizdi çünkü tanık ifadesiyle davayla ilgisiz hedefler, bu ifadesi vasıtsıyla camida kendi konumunu öne çıkarmak şeklinde, izlemeye devam etti.

Tanık Tauber ikinci tanıktı, savunma tarafından temize çıkaracağı varsayılan tanık şeklinde takdim edildi, ancak sadece Wohlleben’in camida sahip olduğu prestiji ve tanıkların birbirleriyle bugün hala nasıl bağlantılı olduklarını ve ona nasıl saygı duyduklarını sergilemiş oldu. Tanık Tauber’in sanıklar hakkında bilgi verme tarzı, savunmanın sanık Wohlleben’in tamamen düşük seviyeli bir rol oynamış olduğu yönündeki teziyle ters düştü.“

Sıra, Wohlleben, Gerlach, Eminger ve Schultze’nin oynadıkları rolleri konu alan belgelerin okunmasına geldi. BAO „Trio“ nun (Özel Komisyon)  20.11.2011 tarihinde Ralf Wohlleben’in itibarı, aldığı görevler ve dahil olduğu organizasyonlar hakkında bilgi talebine, Thüringen Eyalet Anayasayı Koruma Dairesinin 23.11.2011 tarihli cevabı: Wohlleben THS’in yönetim çevresine dahildi, 1994’te NPD’ye girdi, 1997’de NPD Eyalet Yönetimi üyesi seçildi, aralıklarla 2008’e kadar bu konumda kaldı. 2008’e kadar NPD Eyalet Başkan Yardımcısıydı. Ek olarak  1999-2010 tarihleri arasında Jena Saale-Holz Bölgesinin NPD-KV Başkanıydı, 1998’den itibaren JN üyesiydi.

Wohlleben’in Böhnhardt, Mundlos ve Zschäpe ile kontağını koruyup korumadığına dair soruya cevap: Wohlleben’in 2001’den itiaberen üçüyle kontağını koruduğuna dair bir ipucu TlfV’nin (Thüringen Eyalet Anayasayı Koruma Dairesi) bilgisi dahilinde değildir.

Thüringen Eyalet Anayasayı Koruma Dairesinin (TlfV) BAO „Trio“‘ ile gerçekleştirdiği yazışma. Konu,  Böhnhardt, Mundlos ve Zschäpe ile ilgili arama önlemlerinin değerlendirlmesi ve TlfV’nin sahip olduğu Holger Gerlach isimli şahsa dair bilgiler: Holger Gerlach „aktif üye“ başığı altında altıncı kişi olarak kayıtlıdır. TlfV belgesi: Wohlleben Gerlach’tan Thorsten Heise ile iletişime geçmesini istemişti. Gerlach, Heise görüşmesinin sonucunu en kısa zamanda ona bildirmeye teşvik edilmişti.

André, Maik ve Susann Eminger konusuna geçildi. Susann Eminger soruşturma sürecine kadar, LfV Sachsen‘da (Saksonya Eyalet Anayasayı Koruma Dairesi) aşırı sağcı bağlantısıyla bilinmiyordu. Hem André hem Maik, 2000/2001 tarihlerinde Johanngeorgenstadt’da faaliyette bulunan 19 üyeli „Weiße Bruderschaft Erzgebirge“ (WBE) („Erzgebirge Beyaz Kardeşliği“) dostluk grubunun üyesiydiler, grup 2001’de dağılmıştı. Emniyet Müdürlüğü ikiz kardeşlerin orada yüksek bir poziyonda bulunduklarını tahmin ediyordu. André hakkkında, onun, içinde eski Nazilerin ve kavgacıların bulunmadığı „temiz“ bir dostluk grubu kurmak amacında olduğu biliniyordu.

Sonuç olarak, TlfV’nin BAO „Trio“‘ya gönderdiği „Drilling“ („Üçlü“) isimli vaka dosyasının değerlendirilmesine dair yazı okundu, içeriği Carsten Schultze isimli kişiye dair bilgilerdi: Carsten Schultze’nin Mundlos, Böhnhardt ve Zschäpe’nin kaçışlarındaki rolü şu şekilde değerlendirilmiştir: 1999/2000 tarihlerinde, Wohlleben’in aranmakta olan üç kişi için kontak ve destekçi kişisi olarak Carsten Schultze’yi zaman zaman sürece dahil ettiğine dair işaretler vardı.  Bazen Carsten Schultze’nin telefon bağlantısı kuran tek kişi olduğuna dair ipuçları bulunuyordu, Carsten Schultze Zschäpe’nin dairesine girmişti; onlarla olanları gizli tutmaya yönelik bir çaba söz konusuydu.

Müdahil Avukatlar von der Behrens ve  Dr. Luczak çok sayıda müdahil avukatı temsilen bir delil dilekçesi okudu. Bunların arasında, hem yeniden oluşturulmuş dosyalar hem de  NSU örgütünün kaçmaya başlamasının hemen sonrasındaki günlerde söz konusu belgeleri yokeden Anayasayı Koruma Dairesi memuru Lothar Lingen“in sorgulamasının Mahlemeye getirilmesi talep ediliyordu.

Dilekçenin tamamı bu adreste bulunabilir: http://www.nsu-nebenklage.de/wp-content/uploads/2015/08/2015.08.03.-Beweisantrag.pdf
Duruşma günü saat 12:10’da sona erdi.
NSU Müdahil Davacılar Bloğunun yorumu:

http://www.nsu-nebenklage.de/blog/2015/08/03/03-08-2015/