229. Duruşma Günü Özet Tutanağı – 22 Eylül 2015

0

Bu duruşma gününde sadece polisler ifade verdi. İlk konu bir kartpostaldı. Soruşturmayı yürütmüş olan memure, bu kartpostalı Mundlos ve Böhnhardt’ın 2005 yılında Dortmund’dan Zschäpe’ye yollamış oldukları sonucuna ulaşmıştı. Mundlos ve Böhnhardt muhtemelen olası olay yerlerini gözetlemek üzerine Dortmund’daydılar. Konuyla ilgili bir liste bunu akla yatkın kılıyordu. Günün ikinci önemli konusu ise bir park biletiyle ilgili soruşturmalardı. Bu soruşturmalara göre NSU’nun çekirdek üçlüsü, André Eminger’i hasta olarak yattığı Leipzig Üniversite Kliniği’nde ziyaret etmişlerdi.

 

Tanıklar:

  • Jeanette Pf. (Meckenheim Federal Kriminal Dairesi, kartpostalın incelenmesi)
  • Bernd Li. (Polis memuru, Uwe Mundlos ve Uwe Böhnhardt’la ilgili olarak 1997 yılında tutmuş olduğu bir kayıt var)
  • Stefan Ko. (Meckenheim Federal Kriminal Dairesi, 2011 yılında Eisenach’taki karavanda bulunan park bileti ve André Eminger ile ilgili soruşturmalar)

Duruşma günü 09:43’te başladı. İlk tanık Jeanette Pf. idi (son olarak 220. duruşma günü). Götzl, konunun delil olarak el konulmuş olan ve üzerinde bir fil resmi bulunan bir kartpostalın incelenip değerlendirilmesi olduğunu söyledi. Pf: „Ben ilave bir not yazmıştım, asıl değerlendirme 2012 Şubat’ında zaten yapılmıştı. Delil revizyonu birimi dikkatimizi bir kez daha bu delile çekmişti: Bir kartpostal, üzerinde siyah-beyaz renkte bir fil yavrusu var, ön kısmına elle „Hallo 00 (sıfır sıfır) veya ‚OO‘ yazılmıştı, yani iki daire. Arka tarafında alıcı ismi, karpostaldaki yazı ve pul vardı. Alıcı: ‚M. Dienelt, Polenzstraße 2, 08060 Zwickau.‘ Yazı şöyleydi: „Çok sevgiler ve selamlar, hava güzel, hoşçakal.‘ 45 sentlik pulun üzerinde Münih’te bulunan Viktualienmarkt görünüyordu. Dikkatimizi bu delile bir kez daha çekmelerinin nedeni şuydu: İlk değerlendirmede alıcı olarak açıkça Matthias Dienelt belirtilmişti, kartın üzerinde de onun ismi yazılıydı, ama üçlü, üçlü diyeyim şimdi, bu ismi takma isim olarak da kullanmış olduğu için tekrar gündeme gelmişti bu kart. Özellikle de pul dikkatimizi çekmişti.“

Karpostal 44 numaralı posta merkezinde damgalanmıştu ve üzerinde „21-09-05-20“ yazıyordu. Pf. Bununla ilgili olarak Deutsche Post’ta soruşturma yaptığını ve kartpostalın 21.09.20015 tarihinde saat 20’de damgalanmış olduğunu öğrendiğini söyledi. 44 numaralı posta merkezi Dortmund’daydı, bunu internetten bulmak mümkündü. Pf.: „Bu pul damgasını olayların bağlamına yerleştirdik: Ondan önce ve sonra ne olmuştu? Chemnitz’deki karavan firması H.’den, Holger Gerlach adına 19.09’dan 22.09.2005 tarihine kadar bir karavan kiralanmıştu. Ve o karavanın ne için kullanıldığını o sırada bilmiyorduk. Notlarımda belirttiğim üçüncü bir nokta da şu: İki harita çıktısı, daha doğrusu bir harita ve üzerinde adreslerin olduğu bir tabela vardı. Haritada Dortmund ve çevresi görülüyordu ve tabelada da Dortmund’da bulunan altı adres vardı. Adreslerle ilgili tel tek notlar düşülmüştü, görünüşe göre gözetleme notlarıydı bunlar. „İyi mekan“, „sahibi uygun“… Ve bunlar 22.09.2005’te hazırlanmışlardı. Yani Dortmund’da bir harita bulunmuş, bir karavan kiralanmış ve teslim edileceği gün çıktılar alınmıştı, buradan Dortmund’a bir gözetleme gezisi yapıldığı anlaşılıyordu. Konunun araştırılmaya devam edilmesini istedik, yazıları incelettik. Yazının sahibi büyük olasılıkla Uwe Böhnhardt’tı.“ Götzl, delillere nerede el konulmuş olduğunu sordu. Pf., Zwickau Frühlingstrasse’deki yangın enkazında olduğunu söyledi.

Ardından Stadtroda’dan polis memuru Bernd Li. ifade vermek üzere geldi. Götzl, Böhnhardt ve Mundlos’la, 1997 yılında düzenlenmiş bilgilerle ilgili bilgi almak istediğini söyledi. Bulunan notlarda, en azından ikincisinde, Li. Görevli kişi olarak görülüyordu. Götzl, Li.’den soruşturmalar kapsamında bu kişilerle ne kadar alakası olduğunu ve bu bilgilerin nereden geldiğini anlatmasını istedi. Li: „Bu kişilerle şahsen bir bağlantım yoktu, dosyalardaki notlar şuradan kaynaklanıyordu: 1997 yılında Ağustos ayında Thüringen’de gerçekleştirilecek bir Heß marşına hazırlık sürecinde, Eyalet Kriminal Dairesi’nden kimi kişilerle ilgili tüm bilgilerin bildirilmesi görevi verilmişti. Bunun nedeni, bu kişileri mahkeme hükmü öncesinde devre dışı bırakmak, katılmalarına izin vermemekti. Ben sadece polisin veri sisteminden, yani bilgisayarlardan güncel bilgileri almıştım.“ Götlz: „Bu iki kişiyle soruşturmalar, araştırmalar ya da denetlemeler vesilesiyle hiç uğraştığınız oldu mu?“ Li.: „Hayır.“

Ardından tanık Stefan Ko. ifade verdi. Götzl, bir delille, bir park biletiyle ilgili bilgi almak istedi. Ko.: „26.06.’da müdahil davacıların delil tespiti dilekçesini aldık. Bunun konusu 1.3.28.0. numaralı delildi, bu da 4.11.2011’de karavanda el konulmuş olan bir park biletiydi. Park süresi 18:43’ten 19:29’a kadardı, bilet Liebigstrasse’de alınmıştı. Müdahil davacıların dilekçesine göre bu delil, üçlünün bir veya daha çok sayıda üyesinin sanık Eminger’i Leipzig Üniversite Kliniği’nde ziyaret ettiğini gösteriyordu. Bu da aralarında bir güven ilişkisi olduğunu kanıtlayacaktı.

Ko. aynı gün öğle saatlerinde, yanlarında bir çocuk olam bir kadın ve bir erkeğin bir karavan kiralamış olduğunu ifade etti. Zschäpe ve Böhnhardt’ın karavanı 25.10.2011 yılında kiralamış oldukları sonucuna varılmıştı. Ko.: „Ayrıca meslektaşım Le.’nin bir değerlendirmesine rastladım.“ Le. bu konuyla ilgili olarak Susann Eminger’in telefon verilerini incelemişti. Susann Eminger’in kullandığı telefonun adli incelemesinde 11:25’te André Eminger’e atılmış bir SMS görülüyordu. Mesajda o sırada „Liesl“ ve „Gerri ile“ bir yere gitmekte olduğu yazılıydı. Bunlar Zschäpe ve Böhnhardt’ın takma isimleriydi. Ayrıca bir hücresel telsiz ağ  değerlendirilmesi yapılmış ve Susann Eminger’in cep telefonunun o sırada Zwickau ve araç kiralama firmasının olduğu yer olan Schreiersgrün arasında bir yerde bulunduğu ortaya çıkmıştı. Ko.: „Yani Bayan Eminger’in Zschäpe ve Böhnhardt’ı kiralama firmasına götürdüğü varsayılabilirdi. Bir de André Eminger’in hastane bilgileri vardı: Acil yardım merkezi Grimma bize Eminger’in 17.10.2011’de bir iş kazası geçirdiğini söylemişti. Solar modülleri döşerken çatıdan düşmüştü ve kurtarma helikopteriyle Leipzig Üniversite Kliniği’ne götürülmüştü. Sonra 2013 yılından soruşturmaları tespit ettim, onlarda park biletinin nereden geldiği bir kez daha doğrulanmaya çalışılmış ve Saksonya eyalatindeki büyük şehirlerde oradaki Liebigstraße’ler soruşturulmuş ve hangilerinde 25.10.2011 tarihinde bir otomat bulunduğu öğrenilmeye çalışılmıştı. Sadece Leipzig orada bir otomatın bulunduğunu bildirmişti. Ko., park bileti otomatını da orada aramış olduklarını söyledi: „Klinikte hasta ziyaret edilmek isteniyorsa, orada park edilmesi akla yatkın.“

Ko. özetledi: „25.10.2011 gününün rekonstrüksiyonu şu şekilde yapılabilir: Zschäpe ve Böhnhardt yanlarında bir çocukla saat 12’ye doğru karavanı kiraladılar, karavan 18:43’e doğru Leipzig’deki üniversite kliniğinin oradaki Liebigstraße’ye park edildi. Kanıtlayamayacağımız ise şu. Bay Eminger’i nihayetinde hastanede kim ziyaret etti?“ Tanığın sorgusuna son verildi.

Ardından müdahil avukat Elberling bir beyan okudu. Buna göre imzalayanlar müdahil davacı Yozgat’ın, tanık Zweigert’in (227. duruşma günü) sorgusunun sonlandırılmasından önce, hazırlamış olduğu 100’e yakın rapor ile tanık Wießner’in hazırlamış olduğu 12 ila 14 kadar ve Neisen’in hazırlamış olduğu 10 raporun dava kapsamında incelenebilmesi için vermiş olduğu dilekçeye katılıyorlar.

Duruşma günü 10:49’da sona erdi.

NSU-Nebenklage blogunun yorumu için:  http://www.nsu-nebenklage.de/tr/2015/09/22/22-09-2015/