272. Duruşma Günü Özet Tutanağı – 17 Mart 2016

0

Bugünkü duruşmada iki tanık banka ve posta soygunları hakkında sorgulanacaktır. Bunun dışında KK‚in Pf, ifadesinde Beate Zschäpe’nin yanan karavan hakkındaki bilgiyi radyodan öğrenip öğrenmediği ve Köln Keupstraße’deki çivi bombalı saldırıya ilişkin kayıtların nasıl elde edildiğine dair yaptığı araştırmaları dile getirecektir. Tanığın sorgulanması, Wohlleben’de bulunan üzerinde „Eisenbahnromantik“ yazısı basılı tişörtle ilgili olarak Wohlleben’in savunma makamının verdiği dilekçe nedeniyle evrakların incelenmesi için ana duruşmaya iki aylığına ara verilmesi sebebiyle gerçekleşmez.

Tanıklar:

  • Dirk W. (Chemnitz’de banka memuru,14.05.2004’deki banka soygunu hakkında)
  • Jeannette Pf. (KK, BKA Meckenheim, 04.11.2011 tarihli radyo yayını hakkında bilgiler ve Köln Keupstraße’deki bombalı saldırılar hakkındaki haberlerin kayıtları)
  • Frank B. (05.07.2001 tarihinde Eisenach’daki posta şubesine yapılan soygunun tanığı)
  • KOK Nadja En. (BKA Wiesbaden, Wohlleben’de bulunan üzerinde „Eisenbahnromantik“ yazısı basılı tişörtle ilgili tespitler)

Duruşma saat 09:46’da başlar. Sorguya çekilen Sparkassen Bankasının Chemnitz şubes memuru tanık Dirk W.’dir. Ondan 14.05.2004’deki soygun hakkında bilgi vermesi rica edilir. Tanık önde gişede olduğunu belirtir; her iki failinde kapıdan içeri hücum edişlerini görmüştür, hemen eğilmiş ve alarmı çalıştırmıştır. Meslektaşı o esnada telefondadır, ahizeyi elinden düşürür. Bir diğer meslektaşı ise halen ön tarafta durmaktadır. Her şey bir filmde gibi cereyan etmiştir. Durumlar kafasında halen sadece belirli anların görüntüleri olarak canlanmaktadır: İki adam da sürekli bağırıp çağırmışlardır; her şey çok korkunçtur; meslektaşı dövülmüştür; üstelik bu kişi hamiledir.
Bedenine ve şakağına tabanca ve pumpgun dayamışlar onu sürekli tehdit etmişlerdir. Failler onların yeterince hızlı hareket etmediklerini düşünmüşlerdir. Ona danışma odasından kasanın anahtarını getirmesini emretmişlerdir. Failler gerçekten de delirmiş gibidirler; ekranı kırmışlardır. Bir meslektaşı da kendini tümüyle kaybetmiş bağırıp durmuştur. Meslektaşları daha sonra faillerin sürekli onları öldüreceklerini söylediklerini belirtmiştir. Aynı zamanda orada bir müşteri bulunmaktadır; o da yere yatmak zorunda kalmıştır. Kasada yeteri derecede para kalmadığında öndeki tüm bölmelerin açılması istenmiştir. Onlara bu bölmelerin zaman ayarlı bir kilit altında olduğunu anlatmaya çalışmış; ancak failler ona inanmak istememişlerdir. Ve durmadan tehditler savurmuşlardır. Bir süre sonra da ivedilikle şubeyi terk etmişlerdir.

Soygunun devamında neler yaşandığı sorulduğunda W., saatlerce sorguya çekildiklerini bu nedenle de öncelikle hissiyata pek zamanları olmadığı yanıtını verir. Daha sonra ise yaşananlar tekrar tekrar hatırlanır olmuştur. Yaşadıkları çok kötüdür. Bedeni kendiliğinden savunmaya geçmiştir; kendini ellerindekinin plastik silahlar olduğu konusunda ikna etmeye çalışmıştır; büyük oranda yaşadıklarının üstesinden gelmişse de son haftalarda her şey nüksetmiştir. 2012’nin başlarında polis müdürlüğünden bir mail gelmiştir; üzerinde bankalarının damgası olan onların şubelerine ait 5 Euro halinde kağıt paralar bulunmuştur. Bunlar teşhis edilmek üzere ilgili yere gönderilmiştir. O an itibarıyla NSU’nun söz konusu olduğunu algılamıştır. Maalesef buraya çağrılmasına değin resmi olarak bu konuda bilgilendirilmemiştir.

İki failin de yanında „Max Bahr“ torbaları vardır; bunu polise de söylemiştir. O bölgede „Max Bahr“ adlı yapı market, sadece Zwickau’da vardır. Tanığın ifadesi sonlandırılır; ancak gitmeden önce o zamanda değin ilgili kurumların söz konusu ihmallerden dolayı banka soygunu kurbanlarından hiçbir şekilde özür dilemediğine dikkat çekmek istediğini söyler. Savunma makamının avukatları müdahale girişiminde bulunurlar; ancak BAW Weingarten tanığı bu sözlerini olayın neticesi olarak görerek onaylar. Saat 10:07’de Dirk W.’nin sorgulanmasına son verilir.

Saat 10:11’de BKA Meckenheim’dan diğer tanık kriminal birimi komiseri Jeannette Pf.’nin yanan karavan hakkındaki radyo haberleri ve DVD’lerle ilgili soruşturmalar konusunda sorgulanmasına geçilir. Götzl tanıktan önce radyo haberleri hakkındaki soruşturmalarla başlamasını rica eder. Tanık, bu soruşturmaların arka planını Beate Zschäpe’nin 09.12.2015 tarihli ifadesinin oluşturduğunu söyler. Zschäpe, Eisenach’daki karavan yangınını radyodan öğrendiğini söylemiştir. Tanık dairede bulunan radyolara el konup konmadığına bakmış; internet akışını kontrol etmiş ve radyo programlarını arayıp bilgi edinmiştir.
Radyolara ilişkin: Zschäpe’nin kaldığı „oturma odasında“ bir adet çalar saat radyo bulunmuştur. Fotoğraflarda ise mutfakta, mutfak dolabının altında da bir radyo görülmektedir; fakat bu radyoya el konulmamıştır. İnternet akışının kontrol edilmesi sonucu saat 11:42’den 11:50’ye değin daha sonra da 13:28’den ikiye çeyrek kalasıya değin internette radyo yayınları kontrol edilmiştir. Konuya teknik elemanlar dahil edilmiş MDR Info adlı radyo kanalının saat 13:30’daki flash-Cookie’si tespit edilmiştir; bu Flashplayer üzerinden canlı yayına geçildiğinde otomatik olarak bağlanmaktadır.

Bu nedenle de saat 9 ila 15 arasında MDR Info, MDR Thüringen ve MDR jump kanallarına sorular yöneltmiştir; çünkü saat 15’den sonra daire zaten yanmıştır. MDR info saat 13:30’da banka soygunu ile ilgili bir haber geçmiş; ancak karavan ve cesetlerle ile ilgili haber ilk kez saat 15:30 16:30 sularında ve daha sonrasında yayınlanmıştır. MDR Thüringen ve MDR jump’da bu konuda bir habere rastlanmamıştır; belki de bunlar çoktan silinmiştir. Saat 15:50’de bir canlı yayın röportajı yapıldığı saptanmıştır; ayrıca saat 18:00’den sonra da bir röportaj yayınlanmıştır; ancak konuyla ilgili mühim saatlerde değil. Olayların kronolojisi kanalda saat 13:00 itibarıyla biliniyor olmalıdır; kanalın bir çalışanı bir haberi araştırmıştır; bu habere göre devriye polis memuru öğleye doğru karavanı tespit etmiş ve bu haberden hareketle saat 13 itibarıyla bu konudaki haberlerin hazır olacağı çıkarımında bulunmuştur. Götzl, MDR yayınlarının içeriğini sorar. Tanık saat 13:30’da banka soygunu ile saat 15:30 ve 16:30’da ise yanan karavan ve cesetlerle ile ilgili haber geçildiğini belirtir.

Zschäpe’nin savunma avukatı Grasel, Zschäpe’nin söz konusu bilgiyi radyodan edinmiş olduğu düşüncesi ihtimal dahilinden çıkarılabilir mi, diye sorar. Hatırlatma: Beate Zschäpe’nin MDR Thüringen Radyosu’nu dinlemiş olduğu ihtimal dahilinden çıkarılamaz. Tanık bunu doğrular, bilmiyordur. Götzl ikinci meseleye, DVD meselesine gelir. Tanık bir tesadüf sonucu bu delile ulaştığını anlatır. Üstüne yeniden yazılabilen, iki yüzü de kullanılabilen bir DVD söz konusudur. Delilin değerlendirilmesi çoktan yapılmış ve bu değerlendirme, Keupstraße’deki çivi bombalı saldırının üstünden çok geçmeden bu saldırıyla ilgili raporun sunumunda gösterilmiştir. Zschäpe’nin ifadesi nedeniyle DVD’ye bir kez daha bakmıştır. Kayıtlara olayın ardından yaklaşık olarak iki saat sonra başlanmıştır. Kendine kayıtları kimin yapmış olduğu sorusunu sormuştur. Köln’deki WDR’nin haber arşivinden edinilen sonuç haberlerin saat 16 ile 18 arası yayınlanmış olduğudur. Saat 16 ile 18 arası o iki sattlik süreçte Köln’den tekrar Zwickau’daki daireye dönmek mümkün değildir. Kendine böyle bir şey nasıl olabilir, diye sormuştur. Arşivde ve kriminal teknik bölümünde yapılan incelemeler, burada NTV ve WDR kanallarındaki haberlerin söz konusu olduğunu göstermiştir. 2004 senesinde alıcıların nasıl olabileceğinin kontrolünü yaptırmıştır. Kayıtların Polenzstraße’de yapılmış olduğu varsayımından hareketle o zamanlar Polenzstraße’de televizyon alıcılarının nasıl olduğunun, iki kanalı da izleyip izleyemediklerinin kontrolünü yaptırmıştır.

Daha 2012’de bir bilirkişi raporunda kayıtların analog bir cihazdan VHS kalitesiyle yapıldığı saptamasına yer verilmiştir. Resim kalitesi iyi olmadığı gibi alttan çizgiler geçmektedir. 2006’ya ait son kayıtta bu çizgiler yoktur. Teknik elemanlar bu kaydın bir VHS cihazıyla değil, DVD yada dijital kayıt cihazıyla kaydedildiğini doğrulamışlardır. 27 programın 12’si 09.06 tarihlidir ve WDR ile NTV’nin dakikalık programlarıdır. Tanık, kanal değiştiğinde yayına giriş sözlerinin ilk cümlesinin eksik olmasından hareketle kayıtların manuel yapıldığının bariz olduğu çıkarımında bulunmuş ve bunu not etmiştir. Onda ve meslektaşlarında oluşan izlenim birinin cihazın başında oturup kanalı değiştirdiğidir. „Aktuellen Stunde“ sayesinde kayıtların WDR Televizyon kanalı-Köln yerel bölgesinden olduğu anlaşılmaktadır. WDR’in verdiği bilgiye göre WDR sadece kablolu yayın yapmaktadır. WDR henüz o zamanlar internet üzerinden yayın yapmıyordu; WDR, Zwickau’da değil sadece Köln ve çevresinde izlenebilmekteydi. Tanık bu kayıtları kimin yaptığı sorusuna yanıt veremeyeceğini belirtir. Polenzstraße 2’de kayıtları yapabilmek için gerekli koşullar mevcuttur. Pek çok VHS kaseti bulunup el konulmuştur; ancak VHS-Recorder bulunamamıştır.

Avukat Grasel §257’ye göre bir açıklama yapar. Radyoya ilişkin yapılan soruşturmalar, pek çok cihazın mevcut olduğunu ve radyoların canlı yayınlarını dinleyebileceklerini göstermiştir. Böylece müvekkilinin ifadesi doğrulanmıştır. DVD soruşturmaları da müvekkilinin ifadesini çürütememiştir. Müvekkili diğer bilgilere televizyon aracılığıyla ulaştığını belirtmiştir. Tanığın sorgulanmasında kayıtların bir VHS-Recorder ile kaydedildiği fakat bu cihazın bulunamadığı sonucuna varılmıştır. Koşulların büyük bir ihtimalle mevcut olması, kayıtları müvekkilinin yaptığı gibi bir çıkarımda bulunmak için yetersizdir. Çünkü der müdahil avukat Narin, önemli meseleler seçilerek konu dışı bırakılmıştır. Örneğin tanık ifadesinde VHS kasetlerinin Frühlingsstraße’de bulunduğunu söylemiştir; fakat bu kasetleri izlemek için bir Videorecorder gerekmektedir. Ve 2004’te dijital recorder’lar henüz çok yaygın değildi. Pek çok şey Beate Zschäpe’nin bu kayıtları kendisinin yaptığına işaret etmektedir. Saat 11:25’e değin ara verilir.

Oturuma saat 11:31’de devam edilir. Eisenach’tan tanık Frank B., 2001’de Max Planck-Straße’deki posta şubesine yapılan saldırıya ilişkin gözlemleri konusunda sorgulanır. Max-Planck-Straße yönünden gelen siyah giyinmiş biri koşarak yanından geçerken o köpekle birlikte evin arkasında durmaktadır. Birinin bağırdığını duymuştur: „Soygun, tutun.“. Ancak söz konusu kişi çoktan kaçmıştır. 06.07.2001 tarihli tanık sorgulamasından hatırlatma: Arabamdan indim ve merdivenden koşturarak inen iki genç adam gördüm. Sokak boyunca değil, aksine çimin üzerinden evlerin arkasına doğru. (…) Tanık şu an sadece bir kişiyi hatırladığını söyler.

Götzl tanık Nadja En.’yi çağırır. Sorgulamaya geçilmeden önce Wohlleben’in savunma avukatı Klemke bir dilekçe sunar. Wohlleben’in savunma makamı „Eisenbahnromantik“ baskılı tişörtün delil olarak tutulması fikrine karşı çıkar. Bulunan bu şey, müvekkilinin dairesinde bulunan şeyle alakalı değildir. Müvekkiline 1999’dan 2000’e değin yardımda bulunduğu suçlamasında bulunulmaktadır; ancak dairesinin aranması 2011 senesinde gerçekleşmiştir. Tişört 2011’de müvekkilinde olsa dahi bu onun o zihniyette biri olduğu manasına gelmez. Pek çok farklı yorumda bulunulabilir. Ayrıca Ceska cinayetleri zincirinin hiçbir kurbanı Musa’nın dininden değildir. Federal savcılık belirli bir fikri dayatmaya çalışmaktadır. Wohlleben’in savunma makamı, Wohlleben’e karşı açılan davanın ana davadan ayrı tutulması, ana davaya ara verilip Wohlleben’e ana davanın dosyalarına bakma izni verilmesi ve ana davanın iki ay sonra devam etmesine ilişkin dilekçe başvurusunda bulunur.

BKA ve GBA müvekkili suçlayıcı materyalleri sürekli gecikmeli olarak iletmektedirler; oysa ki savunma makamı ana duruşmadan önce bunlara bakabilecek durumda olmalıdır. Bu ise ancak davaya ara verilmesiyle mümkündür. Bu tartışmadan sonra tanığın dinlenilmesine son verilir. Oturum saat 13:33’te sonlandırılır.

NSU-Nebenklage blogunun yorumlarını burada bulacaksınız: http://www.nsu-nebenklage.de/tr/2016/03/17/17-03-2016/