274. Duruşma Günü Özet Tutanağı – 12 Nisan 2016

0

Bugünkü duruşma mahkeme heyeti ve Ralf Wohlleben arasındaki bir tartışma ile başladı. Hakim Götzl, ilk olarak Wohlleben’in savunmasının vermiş olduğu ve Wohlleben’e karşı açılan davanın esas davadan ayrılma talebinin de aralarında bulunduğu dilekçelerin neden reddedilmiş olduklarını bir kez daha açıkladı. Savunma bunun üzerine heyete karşı bir red dilekçesi verdi. Bu dilekçeye yönelik verilecek kararın ertelenmesinin ardından 05.07.2001 tarihinde Zwickau’daki bir postaneye düzenlenen saldırının tanıkları ifade verdi. Bunun ardındansa müdahil avukatlar muhbir Ralf Marschner ile ilgili olaylara ve açığa çıkan bilgilere yönelik bir delil tespiti dilekçesi verdiler.

Tanıklar:

  • Jens Me. (Kriminal Polis, Chemnitz Emniyet Müdürü, Zwickau’da 05.07.2001 tarihinde bir postaneye düzenlenen saldırı)
  • Sigrid P. (Zwickau’da 05.07.2001 tarihinde bir postaneye düzenlenen saldırı)

Duruşma günü 09:48’de başladı. Yoklamanın ardından Götzl 05.04.2016 tarihinde verilen kararla Wohlleben’in savunmasının dilekçelerinin (aralarında Wohlleben’e karşı davanın esas duruşmadan ayrılmasına yönelik dilekçe de vardı) reddedilmesinin, savunmanın itirazına rağmen (bkz. 27.3 duruşma günü) „nihai karar“ olduğunu belirtti.

Wohlleben’in avukatı Schneiders: „Kendi aramızda görüşmek için yarım saat araya ihtiyacımız var.“ Avukat Klemke aranın ardından: „Derhal verilmesi gereken bir dilekçenin hazırlanması için esas duruşmaya saat 13’e kadar ara verilmesini talep ediyoruz.“ Saat 14:02’de duruşmaya devam edildi. Wohlleben’in avukatları Nahrath, Klemke ve Schneiders bunun ardından sırayla heyete karşı bir red dilekçesi okudular. Götzl bunun üzerine red dilekçesi ile ilgili kararın geçici olarak erteleneceğini duyurdu ve bunu tutuklukla ilgili konulardaki hızlandırma kararıyla gerekçelendirdi.

Ardından sıra tanık Jens Me.‚ye geldi. Götzl: „05.07.2011 tarihinde Zwickau’daki Max-Planck-Straße’de bir postaneye gerçekleştirilen saldırıyla ilgili soruşturmalar hakkında bilgi almak istiyoruz.“ Me.: „Ağırlıklı olarak Chemnitz bölgesindeki soruşturmalarla ilgili bilgim olduğunu ve onlarla ilgilenmiş olduğunu söylemem gerek, bu vakada kendi başıma çalışmadım, Zwickau’dan meslektaşlarımla birlikte çalıştım. 1999 ve 2000 yılları arasında en başından bu yana aynı iki kişinin gerçekleştirdiği düşünülen üç saldırı mevcuttu. Biz de 1998 yılında Edeka’ya yapılan saldırının aynı seriye ait olabileceğini düşündük, ama bu fikri bir kenara koyduk. Şimdi 05.07.2001’de Zwickau’daki saldırı meydana gelince Chemnitz’deki serimizle bağlantı kurmak zor olmadı. Ama olay yeri başkaydı, Zwickau bölgesindeydi. Ama izlenen yöntem, saldırganların davranışı ve sayısı, giysileri, ayakkabılar, kendilerini gizleyişleri, hepsi bu kişilerin Chemnitz’dki saldırıları gerçekleştirmiş olan kişiler olduğuna işaret ediyordu. Takip kameralarındaki resimleri görmek istedim ve bunun üzerine bu kişilerin bizim oradaki suçları işlemiş olan kişiler olduğu belli oldu. 2000 yılında Chemnitz’deki postaneye gerçekleştirilen saldırıya denk düşen bir şekilde hareket ediyorlardı. Postane o zamanlar bugün olduğu kadar emniyetli değildi, cam sadece bir metre yüksekliğindeydi, o açıdan olay yerlerinin iyi seçilmiş olduğunu düşünüyorum. Saldırganlar gişeye çıkmış, bu camdan atlamışlar ve bir sene önce Chemnitz’deki Johannes-Dick-Straße’de olduğu gibi biri ön tarafta gişenin orada parayı almaya çalışırken diğeri arka tarafa gidip banka çalışanını silah zoruyla kadayı açmaya zorlamıştı.“

Ardından tanık Sigrid P. 05.07.2001 tarihinde Zwickau’daki Max-Planck-Straße’deki postaneye düzenlenen saldırıyla ilgili sorgulandı. Götzl: „ Olayın nasıl gerçekleştiğini, neler hatırladığınızı öğrenmek istiyorum.“ P: „Postanede kimse yoktu, kılık değiştirmiş iki kişi içeri girdi, cam kaplamanın üstüne çıkıp para istediler. Önce „şefimiz burada değil“ diyerek direndik ama parayı vermemiz emredilmişti. İş arkadaşım kasaya gitti, bense diğeriyle gişeye gittim. Giysisinin kolundan silah gibi bir şey görünüyordu, silah ucu gibi bir şey olduğunu düşünüyorum. Bayağı korkmuştum ve tüm parayı verdim. Ama o sadece kağıt paraları aldı. Ardından ark tarafa gitti. Arkada neler olduğunu bilmiyorum, iş arkadaşım daha sonra postanede çalışmayı bıraktı. Sonra alarm düğmesine bastım. Ses çıkarmayacğaını umdum, ama öyle olmadı. Üç adam, üç müşteri içeri girdi, ikisi bunun üzerine ön tarafa biber gazı sıktılar. Polisin gelmesinin ne kadar sürdüğünü bilmiyorum. Bize çok uzun gibi geldi, ama ikisi gitmişti ve bulunamadılar. Bana sürekli bir şey bulunmadığı ve sonra da davaya son verildiği söylendi. Şimdi yeniden devam ettiği yazan bu mektup gelene kadar.

Ardından önce avukat Scharmer sonra da Stolle aşağıdaki dilekçeyi okudular:

Zschäpe’ye karşı açılan (ve aralarında 6 St 3/12’nin de bulunduğu) ceza davasında aşağıdaki delil tespiti dilekçeleriyle, Federal Anayasayı Koruma Dairesi’nin Primus kod adlı muhbiri olan Zwickaulu Ralf Marschner’in Uwe Mundlos’u, Uwe Böhnhardt’ı, sanık Zschäpe’yi ve onların aralarında sanık André Eminger’in de olduğu çok sayıda destekçilerini tanıdığı, Saksonya’da ortadan kaybolmalarından ve üçlünün Zwickau’da kaldıklarından haberi olduğunun kanıtlanması isteniyor. Ayrıca bu bilgilerin aralarında Ralf Marschner’in de olduğu kişiler tarafından Federal Anayasayı Koruma Dairesi, Thüringen Eyalet Kriminal Dairesi ve Saksonya Eyalet Kriminal Dairesi’ne ulaşmış oldukları da kanıtlanacaktı.

Dilekçe ile şu taleplerde bulunuluyor: 1) Tanık Ralf Marschner’in Federal Anayasayı Koruma Dairesi üzerinden çağrılması, esas duruşmada delillerle ilgili sorgulanması, a) Mundlos, Böhnhardt ve Zschäpe’yi henüz 26 Ocak 1998 tarihinden önce şahsen tanıyor olduğu, b) Mundlos, Böhnhardt ve Zschäpe’nin Chemnitz’de 26 Ocak 1998 tarihinden sonra ortadan kaybolmaları, bunun nedeni ve bu esnada Blood & Honour Chemnitz üyeleri tarafından desteklendikleri hakkında bilgisinin olduğu, c) Mundlos, Böhnhardt ve Zschäpe’nin 2000 yılında Zwickau’ya taşındıklarını bildiği ve ayrıca Böhnhardt, Mundlos ve Zschäpe’nin Polenzstraße 2 numaradaki evinden de haberi olduğu, d) André Eminger ve Maik Eminger’i şahsen tanıyor olduğu, iki kardeşin militan Neonazi görüşlerinden haberi olduğu ve ayrıca André Eminger’in Maik Eminger ile birlikte „Weiße Bruderschaft Erzgebirge“yi (Erzgebirge Beyaz Kardeşliği) kurmuş olduğu ve ikisinin „Aryan Law and Order“ (Aryan Kanun ve Düzeni) fanzinini çıkardıkları ve bu fanzine yazmış oldukları ve André ve Maik Eminger’in Mundlos, Böhnhardt ve Zschäpe ile iletişimde olduklarını bildiği, e) Uwe Mundlos’u Zwickau’daki inşaat firmasonda 2000 ve 2001 yılları arasında Max-Florian Burkhardt sahte ismi altında çalıştırmış olduğunun kanıtlanması.

Tanık Marschner’e delillerin soruşturulması yolunda aşağıdakilerin sorulması da isteniyordu: f) kendisi veya Jens Gü., Zschäpe veya Mundlos ve/veya Böhnhardt için araç kiralamış mıydı ve eğer öyleyse bunu hangi amaçla yapmışlardı?, g) Zschäpe’ye dükkanında iş vermiş miydi?, ve h) bilgisayarındaki Pembe Panter şarkısını kim kaydetmişti ya da kim ona bu parçadan bahsetmişti ve NSU’nun suçları üstlendiği videodan 2011 Kasım ayından önce haberi var mıydı?

Dilekçede talep edilen diğer noktalar:

(1.) Saksonya Eyalet Kriminal Dairesi’nden kriminal başkomiser Steiner’in (o zaman 512. kısımdaydı) çağrılıp ifadesinin alınması ve Steiner’in 11 Aralık 2001 tarihli ve Thüringen Eyalet Anayasayı Koruma Dairesi’nden Bay Wießner’e yazmış olduğu mektubun okunması, olayların ispatı için a) Saksonya ve Thüringen eyalet kriminal dairelerinin en geç 2001 Aralık ayından bu yana NSU’nun destekçilerinin Blood & Honour çevresinden olduğunu, Mundlos, Böhnhardt ve Zschäpe’nin Zwickau’da kalmış olduklarını ve NSU’nun yeraltındaki destekçileri arasında Jan Werner, Hendrik Lasch ve Thomas Starke’nin yanısıra Ralf Marschner’in de olduğunu biliyor oldukları b) bu bilgilerin Saksonya Eyaleti Anayasayı Koruma Dairesi’ne de iletilmiş olduğunun kanıtlanması

Dilekçedeki diğer talepler:

(2.) Tanık Ralf Marschner und Richard Kaldrack’ın Federal Anayasayı Koruma Dairesi üzerinden çağrılmaları ve Ralf Marschner’in 1a’dan d’ye kadar olan noktaları Federal Anayasayı Koruma Dairesi’nde muhbir yöneticisi olan Richard Kaldrack’a muhbir olarak çalıştığı sırada iletmiş olduğunun kanıtlanması için ifadesinin alınması.

Son olarak talep edilen:

3.) Zwickau Emniyet Müdürlüğü’nün yönetim ve durum merkezinin 4 ve 11 Kasın 2011 arasındaki durum değerlendirmesinin incelenmesi ve Ralf Marschner’in orada 11 Kasım 2011 tarihinde 85 numaralı ipucu kompleksi olarak kaydedilmiş olduğunun okunması.

Dilekçe çok sayıda müdahil avukat tarafından imzalandı, diğerleri de onlara katıldılar. Duruşma 17:05’de sona erdi.

NSU-Nebenklage blogunun yorumu için: http://www.nsu-nebenklage.de/tr/2016/04/13/12-04-2016/

Müdahil avukatların Ralf Marschner’e yönelik basın bildirisi (Almanca): http://www.nsu-nebenklage.de/blog/2016/04/07/07-04-2016-presserklaerung/