283. Duruşma Günü Özet Tunağı – 12 Mayıs 2016

0

Bugünkü duruşma gününde Beate Zschäpe, Yüksek Mahkeme Kurulunun sorularına yazılı cevaplarının okunması suretiyle cevap verdi. Bununla ilgili olarak Meckenheim Federal Kriminal Dairesinden (FKD) Thomas Mü’ye., silah tedariğinin konu olduğu bir sorgulamaya dair sorular soruldu.

Tanık:

  • Thomas Mü., ( Tanık Jens L.’nin sorgulanması ile ilgili olarak, Meckenheim Federal Kriminal 96Dairesi)

Yoklamanın ardından ilk tanık olarak Meckenheim FKD’den Thomas Mü. (en son 158. Duruşma Günü) dinlendi. Konu, tanık Jens L.’nin (son olarak 275. Duruşma Günü) sorgulanmasıydı, Mü.’den içerik ile kişinin hal ve tavrını tasvir etmesi istendi. Thomas Mü. açıklamalarına başladı. Tanık L. Federal Başsavcılık tarafından celp ile çağrılmıştı. Tanığa önce, haklarında konuşmasının istendiği üç isim söylenmişti. Tanık, Hans Ulrich Mü. isminin kendisine tanıdık geldiğini ancak tam olarak çıkaramadığını söylemişti. Enrico Theile hakkında şöyle konuşmuştu: O Ron E.’nin grubunun dışarıdan bir üyesiydi, „askerler“den biriydi, onlar için görevler hallediyordu. Jürgen Länger hakkında söyledikleri şunlardı: Fotoğraf olmadan bu kişi hakkında daha fazla söyleyebileceği bir şey yoktu. Böylece ana mesele incelenmiş oluyordu: E.’nin grubundaki silah tedariği.
Tanık L. bu konu hakkında aşağıdakileri anlatmıştı: Sorumluluk E.’deydi, silahların bazıları İsviçre’den ve bazıları bir Rus’tan tedarik ediliyordu. Görev E.’lere verilmişti, ödeme önceden yapılmıştı ve görev birileri tarafından tamamlanmıştı. Soru üzerine, bunlar arasında Mü.’nün de olduğu cevabını vermişti. Mü. hakkında sadece, bu kişinin Apolda’dan geliyor olduğunu ve adını bilmediğini söylemişti. Bu kişi de silah tedariğinde bir rol oynamıştı. Diğer konuşmalardan, bunun artık Apolda’dan Mü. üzerinde gerçekleşmediğini, İsviçre’den de silah tedarik edilebildiğini anladığı şeklinde konuşmuştu. L., kendisinin İsviçre’den gelen bir silahı olup olmadığı sorusuna olumlu cevap vermişti. İsviçre’den bir silah geldiğini biliyordu, başka iki tane hakkında konuşulmuştu. Her Cuma günü bir görüşme yapılıyordu.
Kendi güvenliğini düşünüp düşünmediği sorusuna L., kızınının doğumuyla hayatının değiştiği şeklinde cevap vermişti. Söylediğine göre, anlattıkları ile Jena’da bir savaş başlamasına neden olabilir ve kendisinin ve kızının hayatını tehlikeye atabilirdi. Aktarım: O zamanlar yeraltına inmiş olan üç aşırı sağcı bulunduğundan haberdar mıydınız? -Evet, bu hepimize çıtlatılmıştı, her küçük suçlunun haberi vardı; o sıralar Jena’daki aşırı sağ camia silahlanıyordu, hepsi silah sahibi olmak istiyordu. Mü. aktarımı doğruladı.

Ardından Zschäpe’nin avukatı Borchert Yüksek Mahkeme Heyetinin Beate Zschäpe’ye yönelttiği soruları yanıtladı.
Yüksek Mahkeme Heyetinin bana yönelttiği sorulara cevabım aşağıdaki gibidir:
5.04.2016 tarihli sorular
Soru: Yeraltına inişinizden tutuklandığınız tarihe kadar Holger Gerlach ile siz, Uwe Böhnhardt ve Uwe Mundlos arasındaki irtibat nasıl sağlandı?
Cevap: 1994 tarihinde Uwe Böhnhardt vasıtasıyla Holger Gerlach ile tanıştım. Sonrasında arkadaş olduk. […]
Zwickau’da bulunan Heisenberg caddesindeki evimize taşındığımızda (2000 Temmuz’undan 2001 Mayıs’ına kadar) Holger Gerlach bizi bir ya da iki defa ziyaret etti. Özel bir nedeni olmayan bir arkadaş ziyaretiydi. Zwickau’da bulunan Polenz Caddesine taşınmamızın ardından 2004 yılına kadar, beraber tatil yapmak veya evimizde misafirlik olmak üzere yılda bir iki defa buluştuk. 2005 ve 2009 yılları arasında yalnız Uwe Mundlos, Uwe Böhnhardt ve Holger Gerlach arasında buluşmalar gerçekleşti. Bir daha beraber tatil yapılmadı, Uwe Mundlos ve Uwe Böhnhardt’tan öğrendiğim kadarıyla onunla yılda bir iki defa görüşmüşlerdi. 2009 ve Kasım 2011 arasında Uwe Mundlos ve Uwe Böhnhardt ile Holger Gerlach arasında gerçekleşen yaklaşık üç buluşmada ben de vardım. Buluşmalar o sıralar Holger Gerlach’ın yaşamakta olduğu Lauenau’da gerçekleşti. Son iki buluşma 2011 yılının ilk ayları/ilkbahar gibi gerçekleşti. Buluşmanın nedeni Uwe Böhnhardt’ın yeni bir pasaporta ihtiyacı olmasıydı. 2001’de hazırlanmış olan pasaportun süresi bitmişti. Bu yüzden, pasaport için uygun bir fotoğraf hazırlanaması amacıyla yılın başında buluşulmuştu. 2011 yazında pasaportu Holger Gerlach’tan teslim aldım ve hasta olduğu olduğu için bunu benden istemiş olan Uwe Bohnhardt’a teslim ettim. Frühling Caddesinde oturduğumuz süre içinde Holger Gerlach bizi hiç ziyaret etmedi. […]
Uwe Böhnhardt, Holger Gerlach ile iletişimi sürdürmek istiyordu. Holger Gerlach tarafından hazırlanan kimliklerle ilgili her şeyin yolunda gitmesini ve ehliyetinin elinden alınmamasını istiyordu. Bunu telefonda halletmek istemiyordu.
Soru: Holger Gerlach sizden veya Uwe Böhnhardt veya Uwe Mundlos’tan eylemler hakkında bir şey öğrendi mi?
Cevap: Ben Holger Gerlach’a ne cinayetlerden ne de bombalı saldırılardan bahsettim. Bu konu hakkında Uwe Böhnhardt’la da, Uwe Mundlos’la da, hele kendisine güvenmediğim Holger Gerlach’la da konuşmak istemiyordum. […]
Uwe Mundlos ve/veya Uwe Böhhardt’ın ona cinayet eylemlerinden ve bombalı saldırılardan bahsedip etmediklerini bilmiyorum. Ancak, o bizim banka soygunlarından geçindiğimizi biliyordu. Ben ne para tesliminde ne de banka soygunlarında hazır bulundum. […]
Soru: 1998’de yeraltına inişten sonra Uwe Böhnhardt’ı ya da Uwe Mundlos’u arabayla Hannover’de bulunan Holger Gerlach’a siz mi götürdünüz?
Cevap: Yeraltına inişimizden bir kaç hafta sonra Uwe Mundlos, Uwe Böhnhardt ve ben, Holger Gerlach’ı Hannover’deki evinde ziyarete gittik. Yolculuk şöyle gelişti. Thomas Starke’nin yardımıyla Thomas Rothe’nin Chemnitz’de bulunan Friedrich Viertel Caddesi 35 numaradaki evinde kaldık. 22 Şubat 1998’de (bunu tam olarak hatırlamadığım için tarihi soruşturma dosyalarından aldım) MDR televizyonundaki „Kripo Live“ programında üçümüz hakkında bir arama ilanı yayınlanmıştı. Thomas Rothe bunu görmüştü ve bir an önce evden ayrılmamızı istemişti. Bu yüzden, Holger Gerlach’a bize bir ev ayarlayıp ayarlamayacağını sormak için Hannover’e gtimiştik. Onunla evinde buluşamadık. Hannover şehir içinde bir uyuşturucu aramasına denk geldik. Uwe Mundlos, daha önce kendisinden almış olduğu Volker’in [He.] kimliğini gösterdi. Aracın plakası bilgisayda bu isim üzerinden kontrol edildi. Plaka çalıntıydı ve bu yüzden tutuklanacağımızdan korkmuştuk. Ama bözle bir şey olmadı ve sorun yaşamadan yolumuza devam edebildik. […]
Soru: Bahiste kullanılmış olan „Killer“ ve „Cleaner“ terimlerini açıklayabilir misiniz?
Cevap: Uwe Mundlos ve Uwe Böhnhardt „Killer“ ve „Cleaner“ terimlerini, bilgisayar oyunları arasında „shoot em up“ (* tetikçi oyunları) denilen oyunlar dahilinde kullanıyorlardı. […]
19.04.2016 tarihinden sorular
Soru: Avukat Eisenecker’e Uwe Böhnhardt’ın ve Uwe Mundlos’un bilgisi dahilinde mi başvurdunuz? Eğer öyleyse buna tepkileri ne oldu?
Cevap: Avukat Eisenecker’e başvurmamı Uwe Böhnhardt da Uwe Mundlos da onaylamıştı. İkisi de bir mahkumiyet durumunda ne beklemeleri gerektiğini bilmek istiyordu. […]
Soru: Ele geçirilen parayı evin neresinde tutuyordunuz, saklıyordunuz?
Cevap: Sandık odasında bir para kutusu vardı. Bunun içinde günlük ihtiyaçları karşılamak için genel olarak bir kaç bin avro bulunuyordu. […] Benim odamda para bulunmuyordu. İhtiyacım olan parayı para kutusundan alıyordum. Uwe Mundlos dolabında, Uwe Böhnhardt karyola kasasının altında para tutuyordu. 4 Kasım 2011’de büyük çaba göstererek karyola kasasını kaldırıp parayı almak istedim, ancak hiç para bulamadım, bugün bunun o anki teleaşımdan kaynaklandığını düşünüyorum.
Soru: Ele geçirilen para kimin ve ne şekilde kontrolü altındaydı?
Cevap: Polenz Caddesinde, salondaki sofanın altında bulunan paraya herkes ulaşabiliyordu. Frühling Caddesinde para kutusu bendeydi ve sorduğum zaman ikisnden de para alıyordum. Hem Uwe Mundlos hem Uwe Böhnhardt kutuya para koyuyordu, böylece içinde her zaman 5000 ile 10000 avro arasında para bulunuyordu. […]
Soru: 4.11.2011 tarihinde gerçekleştirdikleri soygun sırasında Uwe Böhnhardt’ın ve Uwe Mundlos’un yanında önceki soygunlardan elde edilen para bulunuyor muydu? Eğer öyleyse, ne miktarda ve ne amaçla?
Cevap: 4 Kasım 2011 tarihnden önceki hafta sonunda Uwe Mundlos’un ve Uwe Böhnhardt’ın yanlarına ne kadar para aldıklarını bilmiyordum. Bu nedenle ne amaçla almış olduklarını söyleyemiyorum. Ama evden çıktıkları her zaman yanlarına para aldıklarını biliyordum, yine de ne miktarda olduğunu bilmiyordum. Bu yüzden bugün ben de motor karavanda bulunan 112.207, 29 avro karşısında fazlasıyla şaşkın durumdayım. Görünen o ki, aynı gün ele geçirdikleri paraya ek olarak evden 40.000 avro almışlar. O tarihte bu kadar bu büyük bir miktar almış olduklarını ve nedenini bilmiyordum.
Soru: Ralf Wohlleben hakkında sorular. Ralf Wohlleben’i ne zamandır tanıyorsunuz? Ne sıklıkta ve hangi vesilelerle ilteşim kuruyordunuz? Onunla ilişkiniz nasıldı?
Cevap: Halihazırda arkadaş oldukları için, Uwe Mundlos ile tanıştığımda Ralf Wohlleben ile de tanıştım. 1994 ve 1998 yılları arasında, başlangıçta çık sık buluşuyorduk, sonrasında her defasında hafta sonları olmak üzere daha azaldı. Onunla ilişkimi, iyi, hatta arkadaşça olarak tanımlayabilirim. Ancak 1998’den sonra onu iki üç defa gördüm, ama bir daha kişsel nedenlerle biraraya gelmedik. […]
Soru: Doktora gitmek için Holger Gerlach’tan bir sigorta kartı aldınız mı? Eğer aldıysanız bunu kullandınız mı?
Cevap: Holger Gerlach 2006 yılında benim için Silvia Ro. adına hazırlanmış bir sağlık sigortası kartı temin etmişti. Uwe Mundlos ve Uwe Böhnhardt sağlığımın kötü olduğu gerekçesiyle bunu ondan istemişlerdi. Bu sigorta kartı ile iki üç defa diş doktoruna gitmiştim.
Soru: Uwe Böhnhardt ile Jena’da bulunan bir kiralık garaja gitmenizin sebebi neydi? Orada içinde bulunduğunuz durum nasıldı? Garajda ne vardı?
Cevap: Uwe Böhnhardt ile tahminen üç dört defa garajda bulundum. Bir defa Uwe Böhnhardt’ın garajda arabasını yıkadığını hatırlıyorum. Başka bir defasında orada çalışma aletlerini koyduğunu ve tekrar yola koyulduğumuzu hatırlıyorum. 9 Kasım 2015’de verdiğim ifadede söylemiş olduğum gibi, garajı propaganda malzemelerinin saklandığı bir yer olarak görüyordum, 1997 yılının ilk aylarında/ ilkbaharında oraya barut konulduğunu da görmüştüm. Bugün artık garajın nasıl göründüğünü hatırlamıyorum. Garajda hangi eşyaların bulunduğunu söyleyemiyorum.
Soru: Uwe Böhnhardt’ın ve Uwe Mundlos’un bu garajda ne zaman bulunduklarına ve eğer bir şeyler yaptıysalar, neler yaptıklarına dair bilgileriniz nelerdir?
Cevap: Bu konuda bir şey söyleyemem, ben hiç ikisinin birden orada olduğu bir zamanda garajda bulunmadım. Bana garaja ne zaman ve ne amaçla gittiklerini de hiç söylemediler. Ama yine de ikisinin anlattıklarından garajda, „bombalı bavul“ gibi görünüp dikkat çekecek olan bir tahta kutu ve bomba maketi yaptıklarını biliyordum. […]
Soru: Holger Gerlach’in Zwickau, Polenz Caddesinde bulunan eve gerçekleştirdiği ziyaretinde neler oldu?
Cevap:[…] Holger Gerlach’ın 6.06.2013 tarihli konu hakkında verdiği ifadede anlattıklarının bir kısmı gerçek değildir. Silah tesliminde ben orada değildim. Holger Gerlach’ın bizim üçümüzün onu silah teslimatı için kullandığımız, onu avutttuğumuz ve sakinleştirdiğimiz, onu bunun bir istisna olduğuna ikna ettiğimiz ve ondan özür dilediğimiz şeklindeki ifadesi hakkında, benim böyle bir konuşma sırasında orada bulunmadığımı da vurgulayarak söylemek isterim. […]

Metnin okunmasının ardından Götzl sanığa cevaplarının bunlar olup olmadıklarını sordu. Sınık başıyla onayladı. Duruşa günü saat 12:50’de sona erdi.

NSU Müdahil Davacıları Bloğunun yorumu şu adreste bulunabilir: http://www.nsu-nebenklage.de/tr/2016/05/17/12-05-2016/

Frank Liebau hakkında, onun aşırı sağ camiadan olduğunu, E.’lerin de aşırı sağ tarafta olduklarını ve bu yüzden onlar için hizmet görmekten memnun olduklarını söyledi.

Sorgulama süreci hakkında Thomas Mü.: Tanık kendilerine defalarca bunu sona erdirmek istediğini, polis veya savcılık ile beraber çalışmayı düşünmediğini açık bir şekilde belli etmişti.