295. Duruşma Günü Özet Tutanağı – 6 Temmuz 2016

0

Bugünkü duruşma gününde önce polis memuresi Pf. Konuştu. Konu, üstlenici vidyoyu gösteren televizyon ve gazete kesitleriydi. İlk elde ele alınan meselelerden biri, bunların Zwickau’dan seyredilebilir ve kaydedilebilir olup olmadıklarını incelemek amacıyla, yerel televizyon kanallarının yayın kapasitesiydi. Ardından dava katılımcıları Beate Zschäpe’ye, onun hemen cevap vermediği sorular yönelttiler. Tüm sorular müdahil davacı temsilcileri tarafından yöneltildiklerinden, Zschäpe’nin savunması öncelikle bunların cevaplanıp cevaplanmayacaklarına karar vereceklerini bildirdi.

Tanık:

  • Jeanette Pf. (BKA (Federal Kriminal Dairesi), 2004 yılında Zwickau’da WDR televizyonun yayın kapasitesi, üstlenici vidyo görüntüsünde gazete fotoğraflarının kullanılması)

Duruşma günü saat 09:47’de başladı. Bir istisna olarak bugün, Zschäpe’nin savunması Avukat Borchert hazır bulunuyordu. Onun dışında, psikiyatri konusunda bilirkişi Saß’da oradaydı.

İlk olarak BKA‚dan tanık Jeanette Pf. [son olarak 281. Duruşma Günü]dinlendi. Götzl: “Konu daha önce bazı kısımlarını konuşmuş olduğumuz, WDR televizyonunun 2004 yılındaki yayın kapasitesi, tv progamları ve NSU üstlenici vidyosunda gazete kesitlerinin değerlendirilmesi, bunları araştımalarınızın devamında nasıl kullandığınız.” Pf: “Ben 17.03 tarihinde buradaydım, Keup Caddesindeki çivili bomba saldırısına dair televizyon haberinin bulunduğu DVD- ram’i hakkında devam soruşturmaları hakkında konuşmuştum. Şunları aktarmıştım: 09.06.2004 tarihindeki kayıtlar, yaklaşık saat 18’de başlayan kayıt ve kaydın kimin tarafından yapıldığı sorulmuştu. Mundlos’un ve Böhnhardt’ın olasıkla hala Köln’de olduklarını söylemiştim [duyulduğu şekliyle]. Şu soruyla devam ettim: WDR kanalının yayın çapı neydi? Çünkü sadece Köln yerel kanallarına dahil yayınlar da mevcuttu. Zwickau’daki Polenz Caddesinde WDR kanalının izlenebilip izlenemediğini kontrol ettim. Orada kablo yayını olduğunu öğrendim. Ancak orada WDR Köln televizyonunun izlenebilir olduğunu kesinlikle kanıtlayacak durumda değildim. Ama bu sadece bir ipuçları zinciriydi.”
Pf., aynı gün onun soruşturma sonuçlarını konu alan bir gazete makalesinin yayınlanmış olduğunu söyledi. Öne çıkan, bu kayıtların Köln’deki destekçiler tarafından gerçekleştirilmiş olabileceği fikriydi. Pf.: “Şimdi yeni bulgular geliyor.” O tarihte WDR tarafından kendisine, yayın kapasitesi açısından analog ve dijital uydu yayınları arasında bir fark gözetilmesi gerektiği bildirilmişti. O tarihte analogda hafta içinde Lokalzeit Ruhr yayınlanıyordu, ama dijitalde WDR Köln vardı. Yine de yayın, Polenz Caddesinde kablo üzerinden izlenebiliyordu. Jürgen H. kendisine, kanal temininin nasıl gerçekleştirildiğinin önemli olduğunu söylemişti, yani kablo yayını servis sağlayıcısı Bosch’ın programlarını analog mu yoksa dijital mi yayınladığı önemliydi [duyulduğu şekliyle]. Bosch bunun hakkında başka bilgi vermemişti. Ancak H. kendisine 2002 yılından bir gazete makalesi göndermişti, orada Zwickau’un dijital kablo yayını izleyebilmesi için Bosch’un 2002 sonuna kadar dijital kablo ağı kurmak istediği yazıyordu. H. kendisine, 2004 yılında WDR Köln’ün hem dijital hem analog yayın yapıyor olduğunu tahmin ettiğini söylediği bir e-posta yazmıştı [duyulduğu şekliyle]. Pf.: “Sözün kısası: O tarihte bir dijital kablo yayını üzerinden WDR Köln televizyonunun izlenmesi mümkün olmalıydı. Benim için yeni olan, uydu veya kablo yayını olma durumunun belirlediği şartlardı.”
A., kaydı yerel destekçilerin yaptığını sandığını, çünkü bir saldırı olduğunun çok geç açıklandığını, başlarda bir patlamadan bahsedildiğini ve özellikle yerel haber olarak verilmiş olduğunu söylemişti.
Pf. devam etti: Üstlenici vidyolarda kullanılan televiziyon görüntüsü kesitleri hakkında: Bunların hepsini sınıflandırabildim. İlgili yayınlar incelenebildi. Probsteigasse ile ilgili yayınları dahi inceledikten sonra Keup Caddesine geçtim. Ceska seri cinayetleri hakkında: Bunlardan biri Stern TV progamı ve diğeri özellikle cinayetlerin konu alındığı Aktenzeichen XY programı kaynaklıydı. Bitişte görülen fotoğraf – bilinen bir şey ancak bu konuyla ilgili olarak tekrarlamak istiyorum, varolmayan veya bulunmamış ikinci bir vidyonun neredeyse bir ön izlemesi gibiydi – Michèle Kiesewetter cinayetini konu alıyordu. Orada gösterilen fotoğraf kesitleri iki televizyon programı kaynaklıydı: Aktenzeichen XY programı ve SWR televizyonundaki bir program veya BR Aktuell. Yani sonuç olarak bunlarda çarpıcı bir şey bulamamıştık ama incelemeler yapılmıştı.” Saat 10:10’da tanık gönderildi.

Götzl: “Evet şimdi, daha önce bahsettiğim gibi, dava katılımcılarının Bayan Zschäpe’ye sorularına geçiyoruz. Bunları daha önce yaptığımız gibi ele alabileceğimizi düşünüyorum. Bayan Zschäpe haklarınızı biliyorsunuz. Yine aynı şekilde yapabilir miyiz, sorular yöneltilebilir ve siz not alabilir misiniz? [duyulduğu şekliyle]” Avukat Borchert: “Elbette bu şekilde yapabiliriz. Ancak soruların cevaplanmayabileceklerinin önceden gözönüne alınması gerekir.” Götzl: “Müdahil davacılar tarafından soru var mı?”
Bunun üzerine Avukat Scharmer sorularını sormaya başladı:
“Bayan Zschäpe, Enver Şimşek, Abdurrahim Özüdoğru, Süleyman Taşköprü, Habil Kılıç, Mehmet Turgut, İsmail Yaşar, Theodoros Boulgarides, Mehmet Kubaşık, Halit Yozgat ve Michèle Kiesewetter isimli insanların neden ve nasıl kurban olarak seçildiklerini billiyor musunuz?” Scharmer kısa bir süre sustu. Zschäpe’den bir cevap gelmedi. Diğer sorularda da aynı şey yaşandı.
Scharmer: “Uwe Mundlos ve/veya Uwe Böhnhardt size, 9 Aralık 2015’teki ifadenizde 23. sayfada yeralan Probsteigasse’deki saldırı hakkında olduğu gibi, diğer eylemler hakkında kadar özellikle de iddianamede sözü geçen cinayet ve/veya saldırılar hakkında beyanlarda bulunmuş muydu? Örneğin bombayı kimin yerleştirdiği, kimin patlattığı ve kimin bombaya gözcülük ettiği hakkında? Eğer bu gerçekleştiyse, ikisi bununla ilgili size ne söyledi? Eğer bu gerçekleşmediyse, neden tam da Probsteigasse’deki saldırı hakkında sizinle bilgi paylaşıldığını biliyor musunuz? Almanya’nın farklı şehirlerindeki kişilerin ve mekanların adres listeleri ve bunların haritaları, Polenz ve Frühling Caddelerindeki evlerde nerede tutuluyordu? Eğer bilginiz varsa, bu adres listelerinin ve haritalarının hazırlanma amacı neydi”
Scharmer: “Halihazırda dava katılımcıları tarafından teslim edilmiş olan taz gazetesinin 10 Mart 2016 tarihli makalesinden bir aktarımı ele almak istiyorum, burada ilgilendiğim, Avukat Grasel’den yapılan bir alıntı, orada kendisinden Keup Caddesindeki bombalı saldırı hakkındaki televizyon haberine ilişkin dolaylı ve dolaysız anlatım ile şunlar alıntılanıyor: “ Perşembe günü taz’da, vidyo montajlarını müvekkilinin hazırladığına dair çıkarımın, ‚zorunlu bir çıkarım omadığı’nı söylüyordu. ‚Çok sayıda başka olasılık var’dı. NRW’den (Kuzey Ren Vestfalya eyaleti) olsı destekçiler ya da Zwickau’lu sanık André E. kayıtları yapmış ve sonra Mundlos ve Böhnhardt’a vermiş olabilirdi.” Soru: “NRW’de sizin destekçileriniz, Uwe Mundlos’un veya Uwe Böhnhardt’ın destekçileri kimlerdi? Kendi ifadelerine göre saldırıdan haberi yoksa, bu söylenenler dahilinde bu kayıtları André Eminger’in de yapmış olabileceği ihtimali nasıl mümkün oluyor?
Halit Yozgat cinayetinden sonra, Anayası Koruma Dairesinin bir mensubunun suç mahallinde işlenen suç ile aynı zamanda bulunmuş olması, sizin Uwe Mundlos’un ve Uwe Böhnhardt’ın arasında konuşuldu mu? Eğer öyleyse, bu konuşmanın içeriği neydi?
Bilindiği kadarıyla Halit Yozgat cinayetinden sonra, Uwe Mundlos’un ve Uwe Böhnhard’ın Ceska 83 silahıyla öldürmeyi bırakmasının nedeni hakkında malumatınız var mı? Son sorum: İddianamede yer almayan diğer eylemler, özellikle de cinayet eylemleri, patlayıcılarla yapılan saldırılar ve benzeri olaylar hakkında bilginiz var mı? Eğer varsa, bunlar nelerdir, kimler dahil olmuştur, ne gibi detaylar verebilirsiniz?
Ardından Avukat Lunnebach’ın sorularıyla devam edildi: “Bayan Zschäpe 09.12.2015 tarihli ifadenizle ilgili sorular soracağım: Kaçak yaşamaya başlamanızdan itibaren siz, Uwe Mundlos ve/veya Uwe Böhnhardt ile Tino Brandt arasında kaç telefon görüşmesi yapıldı, bunlar ne zaman gerçekleşti? Kaçak yaşamaya başlamanızın ardından siz, Uwe Mundlos ve/veya Uwe Böhnhardt, Tino Brandt ile yüzyüze görüştünüz mü? Eğer görüştünüzse, ne zaman ve nerede?

Ardından Avukat Von der Behrens sorularını sormaya başladı:
31 numaralı soru ve cevabı ile ilgili olarak: Uwe Mundlos’un ve Uwe Böhnhardt’ın 1999 ve 2007 yılları arasında her yıl üç ila altı defa, uzun süreli bir şekilde yolda olduklarını söylediniz. Son yolculuk ne zamandı ve 2007 yılından sonra bu yolculuklara son verme nedenlerini biliyor musunuz?
42 numaralı soru ve cevabına dair: Polenz Caddesi 2 numarada su baskınının yaşandığı gün, yani 7 Ocak 2007’de, André Eminger ile buluştunuz mu? Eğer buluştuysanız, ne zamandan ne zamana kadar? Siz, Uwe Mundlos ve/veya Uwe Böhnhardt o gün André Eminger veya eşi ile telefonda görüştünüz mü?
42 numaralı soru ve cevabına dair: 04 Kasım 2011 tarihinde André Eminger size eşinin temiz çamaşırlarını verdiğinde, ona para ve başka bir şey verdiniz mi? Verdiyseniz ne ve ne için?
42 numaralı soru ve cevabına dair, devam: Mahkemenin sorması üzerine bir kaç destekçinin ismini verdiniz. Bu destekçi listesi tam bir liste midir? Değilse, kaçak yaşamaya başladıktan sonra Thüringen, Saksonya ve diğer eyaletlerde siz, Uwe Mundlos ve/veya Uwe Böhnhardt başka kimlerden destek gördünüz?
8 numaralı soru ve cevabına dair: Sizin, Uwe Mundlos’un ve Uwe Böhnhardt’ın beraberce André Eminger’e geçmişteki soygunlardan bahsetmiş olduğunuzu ve sizin ona, 4 Kasım 2011’de ikisinin intihar ettiğini anlattığınızı söylediniz.
Ona soygunlardan bahsettiğinizde André Eminger’in tepksi ne oldu? Ona Uwe Mundlos’un ve Uwe Böhnhardt’ın intiharlarından bahsettiğinizde André Eminger’in tepkisi ne oldu?

Ardınan Avukat Basay sorularını sormaya başladı:
“Benim sorularım Mahkeme Başkanının 5 Nisan 2016 ve 12 Mayıs 2016’da sorduğu sorulara verdiğiniz cevaplar ile ilgili. Sizin, Uwe Mundlos’un, Uwe Böhnhardt’ın veya diğer KSJ üyelerinin, batı eyaletlerinden aşırı sağ camia üyeleri ile bağlantıları kimlerdi?
Batıdan “eski naziler’in, sizin Thüringen’den özellikle de Thüringer Heimatschutz’dan tanıdığınız sağ camiaya dahil kişilleri mali olarak da desteklediklerine dair bilginiz var mı? KS Jena veya üyeleri de, bu desteklenen kişilere dahil miydi?

Bunu Avukat Hoffmann’ın soruları izledi:
“Bayan Zschäpe, Zwickau’daki kaçak yaşamınıza ilişkin bazı sorular:
Zwickau’ya taşınmanızın ardından aşırı sağ camiadan kimlerle ilelişim kurdunuz ve sizi, Uwe Mundlos’u ve/veya Uwe Böhnhard’ı, oradaki evinizde André ve Susann Eminger’den başka kimler ziyaret etti?

Avukat Singer’in soruları:
“Bayan Zschäpe, benim de bir kaç sorum var. Bunlar Köln, Keup Caddesindeki bombalı saldırı ile ilgili:
Neden Keup Caddesinin seçildiğini biliyor musunuz?
Bombayı kimin yerleştirdiğini ve ateşlediğini ve iki Uwe’nin dışında, oradan yardım eden biri olup olmadığını biliyor musunuz?,
Köln’de neden iki defa saldırı gerçekleştiridiğine dair bir açıklamanız var mı?
İçinde bombanın bulunduğu bisiklet valizlerinin ne zaman ve nereden alındıklarını biliyor musunuz?

Ardından Avukat Narin sorularını sormaya başladı:
“09.12.2015 tarihinde verdiğiniz ifadede, sayfa 32’de, Bayan Kiesewetter cinayetini öğrenmenizin ardından şunları yaşadığınızı söylüyorsunuz: ‚Gerçekten aklımı kaybetmiştim, onların karşısında histerik bir haldeydim, hatta onlara vurmaya çalışmıştım. Tekrar kendime geldiğimde, onlara bunu neden yaptıklarını sordum.‘
Enver Şimşek, Abdurrahim Özüdoğru, Süleyman Taşköprü, Habil Kılıç, Mehmet Turgut, İsmail Yaşar, Theodoros Boulgarides, Mehmet Kubaşık, Halit Yozgat cinayetlerinden sonra da böylesine bir tepki vermiş miydiniz? Eğer vermediyseniz, niçin? Sözü geçen kişilere yönelik cinayetleri farklı mı değerlendirmiştiniz? Eğer öyleyse, ne derece farklı değerlendirmiştiniz?
Bayan Zschäpe, kaçak yaşamın başlamasının ardından sizin, Uwe Mundlos’un ve/veya Uwe Böhnhardt’ın bilinen soygunlardan başka gelir kaynağınız var mıydı?
Siz, Uwe Mundlos ve/veya Uwe Böhnhardt kaçak yaşamaya başladıktan sonra bir iş bulmuş muydunuz? Eğer bulduysanız, bu işler nelerdir, ne zaman, kimin yanında ve kimle çalışılmıştır? Siz, Uwe Mundlos ve/veya Uwe Böhnhardt güvenlik firması olarak anılan yer için de çalışmış mıydınız? Eğer öyleyse, hangisi için?
Şimdi Anayasayı Koruma Dairesi ile ilgili sorulara geçiyorum:
Bayan Zschäpe, bir gizli servis, devleti koruma ile ilgili bir polis kurumu ya da diğer polis makamları tarafından sizinle, Uwe Mundlos ve /veya Uwe Böhnhardt’la herhangi bir tarihte iletişime geçilmiş miydi? Eğer böyle bir şey gerçekleştiyse, amaç neydi ve buna siz, Uwe Mundlos ve/veya Uwe Böhnhardt ne tepki verdiniz?

Ardından Langer kendi soru listesini okumaya başladı:
UM/UB size, öldürecekleri kişileri her defasında hangi kriterlere göre seçtiklerini söylemiş miydi?
UM/UB, Heilbronn şehri ile ilgilerinin ne olduğunu ve orada polis memurunu kurban seçmiş olma nedenlerini sizinle paylaşmış mıydı?
25.04.2007 tarihinden önce UM/UB’ın ne sıklıkta ve hangi nedenlerle Heilbronn’da bulunduklarını biliyor musunuz? Bu ziyaretlerde siz hazır bulundunuz mu?

Catic-Redemann sorularını aktardı:
Kaçak yaşamaya başlamanızdan önceki hafta sonunda Dresden’de, Wehrmacht sergisine karşı düzenlenen protestoya katıldığınızı gösteren fotoğraflar var. Orada hangi bayrağı ve hangi nedenle taşıyordunuz? Dresden’e kiminle gittiniz, fotoğraflarda kimleri tanıyorsunuz?Yanıbaşınızda bayrak taşıyan kadın kim? Gösteri sırasında sizin yanınızda üstünde “Milliyetçilik—Kendisini sahiplenecekleri arayan bitrr fikir“ yazan bir panklart taşınıyor. Bunu tasarlayan kimdir, hazırlayan kimdir ve taşıyan kimdir?
İfadenizin 34. sayfasında iddia ediyorsunuz ki: “İkisinin ölümünün konu alındığı konuşmalarda bir çok defa „kesinlikle söz vermeli“ydim: Bir tutuklanma riski ile karşılaşılırsa, İkisinin vurulmaları veya kendilerini vurmaları durumunda, Uwe Mundlos tarafından hazırlanmış ve gönderilecek duruma getirilmiş olan DVD’leri posta kutularına koyarak göndermelydim. Evi ateşe vermeli ve Uwe Mundlos’un ve /veya Uwe Böhnhardt’in ailelerini haberdar etmeli ydim.“ Bu konuşmaların yaşandığı tarihi Frühling Caddesi’ne taşınılmasından sonra, yani 2008 yılının ortası, olarak belirliyorsunuz. İlk intihar tehdinin 2000 yılının sonunda dile getirilmiş olduğunu söylüyorsunuz. 2000 ve 2008 yılları arasında, Böhnhard’ın ve Mundlos’un öldürülmeleri ve/veya intihar etmeleri durumunda yapılacaklar konusundaki anlaşma nasıldı? Bu zaman süreci içinde de evi ateşe vermeniz ve/veya bir şey göndermeniz gerekiyor muydu?
09.12.2015 tarihli ifadenizde, Bayan E.’nin evde olduğunu bilseydiniz ve kendisi sizinle beraber evden çıkmamış olsaydı, evi ateşe vermeyecek olduğunuzu açıklıyorsunuz (S.37). Uwe Mundlos ve Uwe Böhnhardt’a evi ateşe vereceğinize dair “kesin söz” verdiğinizde, başka insanların tehlike altına girmeleri durumunda bunu yapmayacağınızı, Böhnhardt ve Mundlos’a da açıklamış mıydınız? Eğer açıkladıysanız, Böhnhardt’ın ve Mundlos’un buna tepkisi ne oldu? Bununla ilgili olarak, 19998 yılında etrafta insanlar bulunduğundan Böhnhardt’ın direktifine karşı olarak garajı „yakmamış“ olmanız dahiilinde, sizin sözünüze güvenilip güvenilemeyeceği meselesi de konuşulmuş muydu?

Ardından (kadın) Avukat Busmann sorularını sormaya başladı:
“Eğer Uwe Mundlos’un ve/veya Uwe Böhnhardt ‚ın 2001 yılında ya daha öncesinde Hamburg’a yaptıkları bir veya bir kaç seyahatten haberiniz varsa: Hamburg’a yapılan kaç seyahat biliyorsunuz? Uwe Mundlos’un ve Uwe Böhnhardt’ın sizinle konuşmuş oldukları bu seyahatlerin ya da bu seyahatin nedeni neydi? Mundlos ve Böhnhardt ne kadar süre yoklardı? Mundlos’un ve Böhnhardt’ın 2001 yazında Hamburg’a nasıl gittiklerini biliyor musunuz? İkisi size Hamburg’a yapılan sehayatle ilgili başka kişilerden bahsetmiş miydi? Eğer bahsettilerse, bu kişiler kimlerdir ve konuyla ilgileri nedir?
Meslektaşım Langer’in sorusunu genişletecek olursak, Hamburg’daki ve Nürnberg’deki cinayetlerden size bahsettiklerinde, Mundlos ve Böhnhardt tam olarak ne söylediler? Siz Bayan Zschäpe, bu bilgiye tam olarak ne tepki verdiniz? Tam olarak ne söylediniz? Hamburg cinayeti ile ilgili olarak Süleyman Taşköprü ismini veya bu ismin bir kısmını ilk olarak ne zaman duydunuz? Kimden ve ne zaman?
Fehrmarn’a yaptığınız yolculuğu, Hamburg üzerinden mi gerçekleştirdiniz? Ferhrmarn’da bulunduğunuz süreçte Hamburg ya da Kuzey Almanya kökenli kişiler veya o tarihte Hamburg’da veya Kuzey Almanya’da yaşayan kişiler tarafından ziyaret edildiniz mi? Ya da bildiğiniz kadarıyla orada bağlantıları bulunan kişiler tarafından?
Eğer Hamburg’dan kişilerke ile bağlantı konusundaki soruya olumlu cevap veriyorsanız:
Katıldığınız bir Rudolf Heß’i Anma Yürüyüşünde Hamburg’dan ya da Kuzey Almanya’dan kişilerle iletişim kurdunuz mu? Eğer kurduysanız, kimle ve ne zaman? Mahkumlara yardım organizasyonları üzerinden, Hamburg’dan ya da Kuzey Almanya’dan kişilerle iletişime geçtiniz mi?

Soruların bitmesinin ardından Götzl, Zschäpe’nin ve savunmasının bulunduğu yöne dönerek: “O halde sona geldik. Şimdi size soru: Bunları nasıl ele almak istiyorsunuz?“ Avukat Borchert: “Sorulara cevap verip vermeyeceğimizi görüştük. Aklımdan sadece şu geçti: Yüzlerce soruya cevap vermemiz gerekiyorsa, bu aylarca sürmek durumundadır. Çünkü ben kendisiyle (Zschäpe) her gün ve her gün saatlerce konuşamam. Ne kadar çok soru bulunduğunu siz de duydunuz, bunlara sadece evet ve hayır denerek cevap verilemez. Bunun anlamı – bu karara varılması durumunda – bunun tamamlanması için çok uzun zaman gerekeceğidir . Duruşma saat 15:57’de sona erdi.

NSU Müdahil Davacıları Bloğunun yorumu için:

06.07.2016