308. Duruşma Günü Özet Tutanağı – 13 Eylül 2016

0

Bugün yine Neonazi fanzini „Fahnenträger“i (Türkçesi: bayraktar) çıkaran Torsten Wabra tanık olarak mahkemeye geldi. Bu fanzine de NSU mektubu yollanmıştı, ama Wabra pek bir şey hatırlamak istemedi. Ardından Beate Zschäpe’nin 2011 yılında Frühlingstraße’deki yangını çıkardığı benzin bidonunun nereden geldiğine dair ifadesini çürütmesi beklenen bir delil tespiti dilekçesi okundu. Götzl bunu takiben müdahil davacıların Beate Zschäpe’ye sormak istedikleri sorulardan hangilerinin geçerli hangilerinin geçersiz olduğunu duyurdu.

Tanık:

  • Torsten Wabra (bugünki ismiyle Au., „Fahnenträger“in eski yayıncısı, NSU mektubu)

Duruşma 09:48’de başladı. Bugün Torsten Wabra’nın (bugünkü adı Au., aşağıda Wabra olarak) sorgusuna devam edildi. Götzl: „26.07 tarihli sorguya devam edelim, Federal Savcılığın sorgusunda kalmıştık.“ Başsavcı Weingarten: „Fahnenträger’i çıkardığınız süre içerisinde kiminle arkadaş olduğunuz sorumu yanıtlayamamıştınız.“ Wabra: „Hmm, hatırlayabildiğim kişiler Dennis Au., David Ku. Ve şimdiki partnerim Yvonne Au.“ Weingarten: „Hatırladığınız başka kişiler yok mu?“ Wabra: „Benim tanıdık çevrem daha çok sıkı olmayan bir klikti, farklı yerlerde buluşuyorduk, benzinci, okul, sadece takma isimleri hatırlayabiliyorum. 2003 yılı Şubat ayındaki şu anki partnerimle birlikte olmaya başladık ve bunun üzerine de pek çok şey ortadan kayboldu, çünkü farklı öncelikler vardı ve artık çok sık görüşülmüyordu.“

Müdahil avukat Ilius: „Fahnenträger’in içeriğiyle ilgili size soru soruldu. Siz de sizi ilgilendiren müzik, gruplar, sanatsal konular olduğunu söylediniz. Politika ve tarih de konu ediliyor muydu?“ Wabra: „Tarih evet, politika daha az.“ „Fahnenträger“in 1. sayısının 34. sayfasından hatırlatma: Tek Bir Dünya – Hayır, teşekkürler. TEK BİR DÜNYA mümkün değil, çünkü her halk kendi varlığını korumak için çabalıyor ve bunu tüm imkanlarla deniyor, şiddetle bile olsa. Ama insanlar çokkültürlülüğün doğru olmadığını anladığında muhtemelen çok geç olacak ve halkımız ve ulusumuz tamamen tahrip edilmiş olacak. Ilius: „Bu makaleyi hatırlıyor musunuz?“ Wabra: „Biliyor musunuz, üzerinden 20 yıl geçti, artık hatırlamıyorum.“ Ilius: „Ama makaleyi yazan sizsiniz.“ Wabra: „Başka şekilde belirtilmediyse bu mümkün.“ Ilius: „Başka şekilde belirtilmemiş. Derginizde Blood & Honour da konu edilmiş miydi?“ Wabra: „Hatırlayamıyorum.“ Fahnenträger’in 1. sayısından hatırlatma: „Kult 8,8“in yayıncısı Matthias ile röportaj. Nicki WPQQ, RAC88, HS Sachsen, B&H Saar’a selam, tanıdığım aklını henüz yitirmemiş ve beyni yıkanmamış herkese selam. Derinin rengi savaşta üniformandır. 14 Words.
Wabra: „Dediğim gibi, üzerinden 20 yıl geçti, hatırlayamıyorum, gerçekten üzgünüm.“ Ilius: „14 Words size bir şey ifade ediyor mu?“ Wabra: „Nazi camiasıyla ilişkim bitti, tabirleri artık hatırlamıyorum.“ Ilius önce itirazda bulunduktan sonra: „Görüş bildireceğim, ama sadece tanık dışarı çıkarsa.“ Tanık ve vekili salonu terkettiler. Ilius: „Kendisinin tek başına çıkardığı, büyük oranda tek başına sorumlu olduğu bir dergiyle ilgili tamamen bir red tavrı içine girdiğinde bu röportajdaki ifadeler de önem taşıyor. İçeriğin tüm sorumluluğu onda. Bunun da ötesinde: NSU’nun özellikle bu fanzinlere bağışta bulunmasıyla ilgili olarak hangi bağlantı noktaları söz konusuydu? Ve burada „Tek Dünya“ makalesi ve Blood & Honour ile bir bağlantı var. NSU’nun da temel içerikleri olan içerikler.“

Weingarten, şu ana kadarki ibrazların „apaçık bir hafızasızlığın etkisinde“ olduğu konusunda Ilius’un haklı olduğunu belirtti: „Bu da bu bu hafızasızlığın motiflerinin peşine düşülmesini gerekli kılıyor. Ve argüman, NSU’nun örgütlere veya yazı işlerine hangi sebeplerden para bağışında bulunduğunun dava konusu olması gerektiğini de destekliyor, çünkü bu NSU üyeleriyle ilgili ideolojik çıkarımlarda bulunmayı mümkün kılıyor. Bu Fahnenträger’in ideolojik içeriğini erişilir kılmak için alternatif deliller mevcut olduğu takdirde de mümkün. Ve tanık içerikten sorumluydu ve onunla ilgili bilgi verebilir.“ Tanık yeniden salona geldi.
Reinecke: „Arkadaşlarınız veya avukatlarla, bu NSU mektubunun yayınlanıp yayınlanmaması gerektiği konusunda konuşmuş muydunuz?“ Wabra: „Hayır.“ Reinecke: „Mektubu imha etmiş olduğunuzu söylemiştiniz, ama 2011 yılından sonra da logoyu hatırlıyordunuz. Mektubu ancak 2011 yılında mı imha ettiniz?“ Wabra: „Hayır.“ Reinecke: „Bundan ne kadar önce?“ Wabra: „Artık hatırlamıyorum.“ Reinecke: „Hafızanız o kadar kötü ki televizyondaki haberler sayesinde logoyu hatırlayabilmeniz bir başarı. Mektubu ne zaman imha etmiş olduğunuzla bağlantılı bir olay var mı?“ Wabra: „Hayır, yok.“ Reinecke: „Taşınma durumu yok mu?“ Wabra: „Hayır, taşınma yok, ev kapatma yok, hiçbir şey yok.“ 10:39’da tanığın sorgusuna son verildi.

Ardından avukat Reinecke bir delil tespiti dilekçesi okudu: Beate Zschäpe’ye karşı yürütülen ceza davası konusunda aşağıdaki delillerin topllanması için dilekçe verilmiştir: 1. Suzuki Almanya Ltd.’den bilgi alınması. Bu delil Frühlingstraße’deki evin kilerinde bulunan yedek motorun (modeli Suzuki Four Stroke, DF5) sadece 1,5 litrelik bir deposunun olduğunu ortaya çıkaracak. 2.2.1.20 ve (10 litrelik bir benzin galonu) 2.5.134 numaralı (huni) delillerin incelenmeleri ve bir araya getirilmeleri. İnceleme ve bir araya getirme sonucunda bu huninin galona ait olan huni olduğu anlaşılacak. Bu delil Zschäpe’nin kundaklamada kullandığı benzin galonuyla ilgili açıklamasının doğru olmadığını gösterecek.

13:03’te devam edildi. Ardından Götzl müdahil davacıların Zschäpe’ye sordukları sorular ile ilgili kararını açıkladı: 1. Müdahil avukatların Zschäpe’ye yönelteceği aşağıdaki sorular geçerlidir: 1.) Ne zamandan beri Robin Schmiemann’ı tanıyorsunuz? Onunla nasıl tanıştınız? 2.) Orada – Jürgen Rieger’in Hetendorf’taki çiftliğinde gerçekleşen „Hetendorf toplantı Günleri“ eğitiminde- ortadan kaybolmanızın ardından sizinle irtibate geçmiş olan kişilerle tanışmış mıydınız? Evetse kiminle? 3) Siz, Uwe Mundlos, Uwe Böhnhardt ve/veya Jena Silah Arkadaşlığı veya Thüringen Vatan Koruma’nın başka üyeleri Ignatz Bubis’in bir sunumu sırasında Jena’da bulunmuş muydu? Etkinliğin fotoğraflarını kim çekti ve bu hangi amaçla yapıldı? Cevabınız evetse siz veya yukarıda saydığımız kişilerden biri Ignatz Bubis’i bunun hemen ardından sağcı gençlikle gerçekleşecek bir konuşma etkinliği için Jena’ya çağırdınız mı? Evetse bu davetin amacı neydi? 4.) 24 Ocak 1998’de Dresden’de gerçekleşen bir gösteri yürüyüşünde sizinle birlikte bayrak tutan bu kadın kim? 5.) 5 Şubat 1998’de, Christian Kapke’nin grubu Eichenlaub’un „5 Şubat“ isimli parçasına adını veren o günde ne olduğunu biliyor musunuz? 6.) O zamanlar, yani 2000/2001 yıllarında Jan Werner ve Thomas Starke’nin Landser davasında ifade verdiğini biliyor musunuz? Biliyorsanız Uwe Mundlos, Uwe Böhnhardt ve siz aranızda bununla ilgili konuştunuz mu? Konuştuysanız konuşmanın içeriği neydi? 7.) Thorsten [Po.] ile ilişkiniz nasıldı? 8.)Thomas [Po.] veya Cindy [Po.] ile olan konuşmalarınızdan Bay Thorsten’ın [Po.] siz, Uwe Böhnhardt ve Uwe Mundlos ile ilgili bildikleri hakkında neler öğrendiniz? 9.) Bay [Po.], sizin adınıza posta, mektup ya da paket teslim alıyor muydu? 10.) Siz ve bildiğiniz kadarıyla Mundlos veya Böhnhardt’ın Polenzstraße’den Bay Jens [Gü.] ile bağlantısı var mıydı? 11.) Bu kişinin sizin komployla ilgili olarak „yeraltında“ yaşadığınızdan haberi var mıydı? 12.) Uwe Mundlos’un Jena ve Thüringen camiasında muhbir (zayıf nokta) olduğunu düşündüğü ve hakkında Starke, Schau ve [Ri.]’ye mektup yazdığı kişinin kim olduğu hakkında bilginiz var mı? 13.) Avukatlarınızla bir istihbarat servisinin çalışanları temasa geçti mi? Öyleyse kim temasa geçti, ilgili iletişimin içeriğini biliyor musunuz? 14.) Bir biyografi, özel bir röportaj veya benzeri bir metnin telif haklarını sattınız mı? Eğer öyleyse ne kadara? Satmadıysanız böyle bir niyetiniz var mı?
II. Müdahil davacıların sanık Zschäpe’ye yöneltmek istedikleri aşağıdaki sorular geçersiz oldukları gerekçesiyle geri çevrildiler: 1.) Sebastian Seeman’ın muhbir olduğunu biliyor musunuz? Biliyorsanız ne zamandan bu yana? 2.) taz’da 10 Mart 2016’da çıkan ve Keupstraße’deki bombalı saldırı ile ilgili televizyon haberlerinden kesitlerin dolaylı ve dolaysız olarak aktarıldığı şu makalede avukat Grasel’den alıntı yapılıyordu: Perşembe günü taz’a „müvekkilinin video kesitlerini hazırladığı yorumu ikna edici değil“ dedi. „Daha bir çok olasılık var. Bu şekilde Kuzey Ren-Westfalya’dan olası destekçiler veya Zwickaulu sanık Andre E. kayıtları hazırlayıp daha sona Mundlos ve Böhnhardt’a teslim etmiş olabilir.“ Avukatınız Grasel’in taz’a yapmış olduğu bu açıklama için yetki verdiniz mi? Cevabınız evetse siz, Uwe Mundlos ve/veya Uwe Böhnhardt’ın NRW’den destekçileri kimlerdi? Evetse verdiğiniz bilgilere göre saldırıdan haberi olmaması gereken André Eminger’in video kesitlerini hazırlamış olabileceği ihtimalini hangi gerçeklere dayandırıyorsunuz? 3.) Gitmiş olduğunuz konserler arasında, 8 Kasım 1997’de Heilsberg’de gerçekleşen ve aralarında Coburg“dan „Kampfzone“ (Türkçesi: Savaş Bölgesi) ve Dortmund’dan „Rabauken“in (Türkçesi: Serseriler) da olduğu grupların çaldığı konser veya 27 Aralık 1997’de Heilsberg’de gerçekleşen ve „Oidoxie“ ile „Zensur“un çaldığı konserler de var mıydı? Evetse siz, Uwe Mundlos ve/veya Uwe Böhnhardt orada Dortmund’dan veya NRW’nin diğer yerlerinden kişilerle tanıştınız mı? Tanıştıysanız kimlerle? 4.) Uwe Mundlos, Uwe Böhnhardt ve Jena Silah Arkadaşlığı’nın diğer üyelerinin Batı eyaletlerindeki sağ çevrelerden kişilerle nasıl ilişkileri vardı? 5.) Batıdan „eski Nazilerin“ Thüringen’in sağ camiasından, özellikle de Thüringen Vatan Koruma’dan sizin bildiğiniz kişileri finansal olarak da desteklemeleri konusunda bilginiz var mı? 6.) Jena Silah Arkadaşlığı ve üyeleri de desteklenenler arasında mı? 7.) Sizin, Uwe Mundlos’un veya Uwe Böhnhardt’ın Zwickau’daki sağ çevrelerden kişilerle bağlantınız var mıydı? 8.) Siz, Uwe Mundlos ve/veya Uwe Böhnhardt Zwickau’dan Marcel [Ch.] isimli kişiyi tanıyor muydunuz, tanıyorsanız nereden? Onu ne kadar iyi tanıdığınızı ve ne sıklıkta görüştüğünüzü söyleyebilir misiniz? 9.) 7 Mayıs 2010 tarihinde Berlin’de miydiniz? Eğer öyleyse orada kiminleydiniz ve ziyaretinizin amacı neydi? 10.)Sizin, Uwe Mundlos’un ve/veya Uwe Böhnhardt’ın 2009 veya 2010 yılında Fehrman’da gerçekleşen bir tatil vesilesiyle görüşmek istediği ve Danimarka veya İsveç’ten gelen ziyaretçi kimdi? 11.) Bu ziyaretçiyi önce Puttgarden’dan almak isteyip onunla sonra Kiel’de mi buluştunuz? 12.) Siz, Uwe Mundlos veya Uwe Böhnhardt ortadan kaybolmanızın ardından rocker denilen gruplar veya başka kriminal gruplaşmalarla bağlantı kurdunuz mu? 13.) Chemnitz, Zwickaube çevresindeki sağ camiadan bağlantınız olan kişilerin bir istihbarat servisi veya polis tarafından sağlanan bir devlet güvenliği hakkında konuşup konuşmadıklarıyla ilgili bilginiz var mı? Varsa hangi kişiler konuşuyordu? 14.) Siz veya bildiğiniz kadarıya Uwe Mundlos ve/veya Uwe Böhnhardt Chemnitz, Zwickau ve çevresindeki bağlantınız olan kişilerin bu bilgileri bir istihbarat servisine veya polis Devlet Güvenliği’ne ilettiklerini tahmin ediyor muydunuz? Evetse hangi kişiler ve hangi temele dayanarak? O zamanlar Marcus [Ho.] adında olan ve Jena’daki garajın telefon listesinde olan kişiyi tanıyor musunuz? 16.) Bay [Ho.] bir sorgu raporuna göre kendisi ve arkadaşı Toralf’ın [St.], siz ve Uwe Mundlos ile 1992 yılıda olduğunu düşündüğü yaz, muhtemelen Ağustos ayında Krakow’da göl kenarındaki bir kamp yerinde buluştuğunuz bilgisini vermiş. Bunu hatırlıyor musunuz? Siz ve Uwe Mundlos’un yanısıra orada sizinle birlikte Uwe Böhnhardt olmayan ve „Cüce“ denilen üçüncü bir kişi daha olmalıydı. „Cüce“ denilen bu kişi kimdi? Uwe Mundlos’un Wartburg marka aracıyla Rostock’a gerçekleşmiş bir seyahat olmalıydı? Bunu hatırlıyor musunuz? Bu yolculuk ne zamandı? Tam olarak nereye gidildi? Siz de orada mıydınız? Başka kimler vardı? 17.) Bay [Ho.] sorgu tutanağına göre bir sonraki sene, 1993 yılında, siz, Uwe Mundlos ve üçüncü bir kişiyle -Uwe Böhnhardt ya da „cüce“ denilen bu kişi değil- yine bu kamp yerinde buluştuğunu söylemiş. Bunu hatırlıyor musunuz? O sene siz ve Uwe Mundlos ile birlikte seyahat eden bu kişi kimdi? 18.) Bay [Ho.] tutanağa geçirilen ifadesine göre Mart/Nisan 1994’ten 1997 yılında kadar Pablo-Neruda-Straße’de oturuyordu. Sorgu tutanağına göre Uwe Mundlos, Uwe Böhnhardt ve sizin onu orada ziyaret etmiş ve gece orada kalmış olmanızın mümkün olduğunu söylemişti. Uwe Mundlos, Uwe Böhnhardt ve/veya siz, o zamanlar ismi Bay [Ho.] olab kişinin Pablo-Neruda-Straße’deki evinde gece kaldınız mı? Kaldıysanız bu ne zamandı? 19.) Tutanağa geçirilmiş olan ifadeye göre Uwe Mundlos/Uwe Böhnhardt ve siz Rostock’ta bir doğumgünü kutlaması (Eylül 1993) ve bir yılbaşı kutlamasına (1994/1995) katılmışsınız. Bu doğru mu? Bu kutlamalar kimin orada gerçekleşti? Hatırladığınız kadarıyla başka kimler katılmıştı? 20.) Uwe Böhnhardt ve Uwe Mundlos’un Hamburg’a gerçekleşen yolculuklar için hangi sebepleri gösterdiğini biliyor musunuz?21.)Hamburg’daki bağlantılarla ilgili olarak: Heß anma yürüyüşlerinde birileriyle bağlantı kurdunuz mu? Kiminle? Ne zaman?
22.) Tutuklu yardım örgütleri üzerinden bağlantılar kurdunuz mu? 23.)Sağcı eğitimlere katıldınız mı, kimler tarafından organize edilmişlerdi, orada kimleri tanıyordunuz? 24.) Bu kişileri tanıyor musunuz?: Thekla Kosche, Gisa Pahl, Christiane Dolscheidt, Christian Worch, Thorben Klebe, Michael See, Stefan Silar, Thomas Wulff? Biri mi tanıttı, kim? İsimleri daha önce duymuş muydunuz, duyduysanız ne vesileyle? 25.) Mundlos ve Böhnhardt’ın bu kişileri tanıyıp tanımadığı veya isimlerini bilip bilmedikleri hakkında bilginiz var mı?
Duruşma günü 13:44’te sona erdi.

NSU-Nebenklage blogunun yorumu: http://www.nsu-nebenklage.de/tr/2016/09/14/13-09-2016/