412. Duruşma Günü – 27 Şubat 2018

0

412. Duruşma günü Hâkim Götzl öncelikle, sanık Zschäpe ve sanıklar Wohlleben, Gerlach ve Eminger ile ilgili olarak olası bir yasadışı yollardan gelir elde etme durumuna dair davanın ayrı görüleceğini ilan etti. Ardından Zschäpe’nin eski savunması, atanmış avukat pozisyonlarının iptal edilmesine dair tekrar bir dilekçe sundu. Bunu Ralf Wohlleben’in savunmasının NSU’nun kullandığı silahın, Ceska’nın, izlemiş olduğu sevkiyat rotası hakkındaki delil değerlendirme dilekçesi izledi.

Duruşma günü saat 09:48’de başladı. Jacqueline Wohlleben yine “destek“ olarak eşi Ralf‘in doğum gününde orada hazır bulunuyordu. Seyirciler bölümünde Susann Eminger ve André Kapke’nin de aralarında bulunduğu çok sayıda neonazi vardı.

Götzl ceza yasasının 73’ten 73’e kadar paragrafları dahilinde olası bir yasadışı yollardan gelir elde etme durumunun ayrı dava olarak görüleceği, 6 St 3/12 isimli davanın I. Zschäpe ve II. sanıklar Wohlleben, Gerlach ve Eminger olarak ayrılacağı kararını ilan etti. Gerekçe olarak, yasadışı yollardan olası gelir elde edilmesi, yani dava edilen soygunlardan ganimet elde edilmesinin I. Zschäpe maddesine dahil edilmesi kararının, dava edilen eylemlerin diğer hukuki sonuçlarının aşırı derecede gecikmesine neden olacak olmasını gösterdi. Götzl ardından, olası yasadışı yollardan gelir elde edilmesi, yani Wohlleben’e ve Gerlach’a ait olası bir para deposu ve sanık Eminger’de emanet altında olduğu iddia edilen para hakkında hükmün buraya eklenmesinin de dava edilen eylemlerin diğer hukuki sonuçlarının aşırı derecede gecikmesine neden olacağını söyledi.

Heer: “Bay Başkan, Bayan Sturm , Bay Stahl ve ben, şu dava dilekçelerini sunmaktayız.”
Heer öncelikle, Beate Zschäpe’nin eski savunmasının hazır bulunmasına rağmen Götzl’ün, Avukat Grasel’in hasta olması nedeniyle duruşmaları iptal ettiğini söyledi.

Heer okumaya başladı: Federal Yüksek Mahkeme Hakimi ve Senato tarafından gerçekleştirilmiş olan atanmalarımızın iptal edilmesini tekrar talep ediyoruz. Ceza yasasının 1. Maddesinin 140. Paragrafı anlamında bizim faaliyetimizin devamı artık gerekli değildir. Bayan Zschäpe, tek başına Avukat Grasel tarafından yeterli derecede savunulmaktadır hem danışman denilen fonksiyon hem güvenlik fonksiyonu yerine getirilmektedir. Avukat Grasel 06.07.2015 tarihinde atanmıştır. 216. ana dava duruşma gününden beri istisnasız bir şekilde 197 duruşma gününde hazır bulunmuştur. Kendisi Bayan Zschäpe’yi iki yıl yedi aydan fazla bir süredir savunmaktadır. 2014 Temmuz ayından itibaren Avukat Borchert’e, başta sadece danışmanlık ve kendisiyle ilgilenme göreviyle meşgul olan, kendi seçtiği ve- 08.12.2015’teki kendisinin sunduğu atanma dilekçesine göre- güvendiği ve çok sayıda görüşme yapmış olduğu bir avukata sahiptir. Her halükarda 10.11.2015 tarihinden itibaren Avukat Borchert sınırlama olmaksızın Bayan Zschäpe’nin avukatlığını üstlenmiş durumdadır.
Mahkeme Başkanı devamlı olarak, ama özellikle de 04.09.2018 tarihinde sonraki duruşmalar için takvim belirleme sırasında bizim “grubumuz”dan en az birinin duruşmalarda hazır bulunması gerektiğini söylemiştir, bizim katkımızın artık gerekli olmadığı söylenen 20.02.2018 tarihli duruşma baz alındığında bu artık doğru değildir.

Klemke Sven Rosemann’ın sorgulanmasını talep eden yeni bir dilekçe okudu:

Tanık Rosemann şu izleyenleri ortaya çıkaracaktır: Uwe Böhnhardt 2000 yılının Haziran veya Temmuz ayında tanığa telefon ederek, onun kendisi için bir ateşli silah temin edip edemeyeceğini sormuştur. Böhnhardt bir tabanca istemiştir. Tanık, arkadaşı Jürgen Länger’in uzun süredir ateşli silah da temin edebilecek bir konumda olduğunu bilmekteydi. Kısa bir süre sonra, 2000 yılının Temmuz ayında, Länger Rosemann’a Ceska 83 markalı susturucusu olan bir tabanca sattı. Teslimat sırasında Länger tanık Rosemann’a silahın İsviçre’den geldiğini anlatmıştı. Onu bir tanıdıktan almıştı. Bu silah, Ceska 83 tip iki susturuculu silah siparişinden biri biri olacaktı. Önceki telefon görüşmesinde Uwe Böhnhardt silahı satın almıştı ve Rosemann henüz 2000 yılının Temmuz ayında onu kendisine teslim etmişti. Buluşma Chemnitz’de gerçekleşmişti.
Gerekçe: Hem iddianameye Senatonun Tanık Länger’in tutuklanma kararına dair sunduğu güya „geçici“çok sayıda delil değerlendirmesine göre, tanık Länger Ceska cinayetlerinin silahı olduğu söylenen silahı Tanık Andreas Schultz’a teslim etmiştir. Bunu, Länger’in silahın geldiği yerde kaynağı olduğu sonucu izlemektedir. Buna göre, silah tespit edilebilir bir şekilde Schläfli & Zbinden kataloğundan aynı tipten diğer bir 034671 seri numaralı, susturuculu Ceska 83 ile tanık Ge.‘ye teslim edilmiş olmalıdır.. Rosemann ile Länger hapishaneden tanışıyorlardı. 134. Ana dava Duruşmasında sorgulanırken Länger, onu “iyi bir ahbap” diye tanımlamıştı. Dosyalara göre Rosemann o tarihlerde Böhnhardt’ı iyi tanıyordu ve Uwe Mundlos ile de tanışıyordu. Böhnhardt ve Rosemann silahlara duydukları yoğun ilgide ortaklardı. 1999 yılında Rosemann hakkında yasadışı silah temin etmekten soruşturma açılmıştı. Ancak, Rosemann sorgulamasında yeraltına inmelerinin ardından Üçlü ile kontağı olduğunu reddetmişti. Bu önemli değil. Senato ana dava duruşması sırasında, ilgili soruşturmalar sırasında ikisi de silah teslimatına dahil olduklarını reddetmiş etmiş olsalar da, tanıklar Länger ve Theile’yi de sorgulamıştır. Buna rağmen Senato Wohlleben’e yönelik tutuklama kararlarını, silahın bunu reddeden tanıklar Langer ve Theile vasıtasıyla kendisi üzerinden yolculuk ettiği varsayımına dayandırmaktadır
Duruşma günü saat 13:33’te sona erdi.

NSU Müdahil Davacıları Bloğunun yorumu için: https://www.nsu-nebenklage.de/tr/2018/03/01/27-02-2018/