416. Duruşma Günü Özet Tutanağı – 21 Mart 2018

0

Bugünkü duruşmada öncelikle Thüringen polisinin 1997’lerin başlarında gönderilmiş olan sahte bombaya ilişkin notları yüksek sesle okunur. Ardından hakim Götzl, avukat Borchert’ten mütalaasına başlamasını ister. Fakat avukat müvekkilinin hasta olması nedeniyle bunun mümkün olmadığını söyler. Doktor, Beate Zschäpe’yi muayene eder. Bunun üzerine Götzl duruşmayı sonlandırır.

Duruşma saat 11:42’de başlar. Bugün Zschäpe’nin „yeni“ avukatlarından avukat Grasel’in dışında Borchert de orada hazır bulunmaktadır. Ayrıca Jacqueline Wohlleben „danışman“ olarak kocası Ralf’ın yanında ve Susann Eminger de ilk kez yine „ danışman“ olarak kocası André’nin yanında yer almaktadır.

Götzl: „Şu metinlerin yüksek sesle okunması amaçlanmaktadır.“ Götzl, StA Gera‘nın eski dosyalarından polis memuru Br.‘nin 31.12.1996 tarihli kaydından kimi bölümlerle, KM Gl.‘nin 02.01.1997 tarihli ibarenin kimi bölümlerini ve aynı şekilde POM Ku.‘nun 02.01.1997 tarihli ibarenin kimi bölümlerini ele alır. Götzl belli başlı kimi fotoğrafların incelenmesini de amaçlamaktadır. Ve bununla ilişkili olarak StA Gera’nın eski dosyalarında geçen delillerin bulunduğu yerlere ilişkin bilgileri de ele alır.

Hakim Lang önce KPI Jena’dan Br.‘nin ibaresini yüksek sesle okur. Bu ibareye göre 31.12.1996 tarihinde saat 12:45 ile 13:20 arası TLZ Jena’nın yerel redaksiyonunda çalışanlar şu ifadede bulunmuşlardır: Bu ibareyi imzalayan memur ile KM Ho. olay yerine geldiklerinde yazı masasının üstünde A5 boyutunda bir zarf bulunmaktadır. İlk incelemeye göre zarf üst kısmından 8 cm kadar yırtılmıştır ve yırtık olan yerden tel ile strafor tabakası gözükmektedir. Güvenlik tedbirlerine riayet edilerek bir cımbız yardımıyla kağıt kaldırılır. O esnada strafor tabakasının içindeki pil ile acemice yalıtılmış ve uçları birbirine değmeyen teller görülür. Ayrıca bir kağıt parçası da görülür; üzerinde gamalı haç işareti vardır ve ayrıca „şaka“ ile „97’den itibaren“ yazılıdır. Bu kaydı imzalayan memur elektronik yüksek mühendisi olarak gerekli uzmanlık bilgisine sahip biridir ve bu nedenle paketi açar. Bombalı mektup görüntüsü içeren bir strafor tabakası gözükür. Ayrıca plastilin, vidalar ve zil teli görülür. Kayıtta 12 çarpı 14 santim boyutunda bir zarf kağıdına maviyle ve büyük harflerle şunların yazılı olduğu not düşülmüştür: “Yalan dolandan bıktık. Bu yapılan son şaka olacaktır; 97’den itibaren yumruğumuzu gerçek manada indireceğiz!!!” Yumruk sözcüğünün önüne ve sonrasına birer gamalı haç işareti konmuştur. Mektup bir folyo torbanın içinde güvenceye alınmıştır.

Ardından hakim Lang, KPI Jena’dan Gl.‘nin tuttuğu 02.01.1997 tarihli ibareyi yüksek sesle okur: Kamu barışının zarar görmesi nedeniyle suç duyurusu, 02.01.1997, bomba tehdidi. Mektup imzalayan kişi aracılığıyla belediyenin idari birimine ulaşmıştır. Kahverengi bir mektup zarfıdır ve gönderen kısmı da boştur. Zarfın içinde üzerinde girinti çıkıntıları olan beyaz bir strafor tabakası, ayrıca kırmızı kahverengi bir karışım ve bu karışımın üzerinde ise somun pulu vardır. Plastilin ile somun pulunun arasında, diğer plastiline değin uzanan iki adet tel çekilmiştir. Plastilinin ucundaki kısa bölümde ise iki adet vida vardır. Burada sahte, taklit diye nitelendirilecek bir nesne söz konusudur. Zarfın içinde üzerine el yazısıyla yazılmış bir kağıt parçası vardır. Harf büyüklüğü 0.5 cm’dir ve fiber uçlu mavi bir kalemle şunlar yazılıdır: “Bombaların vereceği moralle savaş yılı 97’ye giriyoruz. Göze göz dişe diş – Bu yıl sırada Dewes var !!!.“ S harfi sürekli olarak runik alfabesine göre yazılmıştır.
Lang son olarak LP Thüringen’den Ku.‘nun 02.01.1997 tarihli ibaresini yüksek sesle okur. Dosyadaki bu kayda göre 02.01.1997, Perşembe günü posta yoluyla PD Jena’ya içinde sahte bomba olan bir mektup gönderilmiştir. Sahte bombanın bir kontrolden geçtiği barizdir. Üzerinde şunlar yazılı olan bir kağıt bulunmuştur: “Bombaların vereceği moralle savaş yılı 97’ye giriyoruz. Göze göz dişe diş – Bu yıl sırada Bubis var !!!.“ S harfleri runik alfabesine göre ve Sig-Runen (milliyetçi hareketin işaretinin bir adıdır) olarak yazılmıştır.
Götzl: „Buna açıklamalar getirilecek mi? Hayır. Şu durumda diğer işlemlere bakalım: Mahkeme heyeti, bugün ve yarın sizin son defa söz alarak mütalaa ve iddialarınızı beyan etmenizi uygun görmekte sayın avukat Grasel ve sayın avukat Borchert.“ Götzl, Grasel ve Borchert’e yönelir: „Şimdiki işlem: Hanginiz mütalaasına başlamak istiyor?“ Zschäpe’nin savunma avukatı Borchert: „Bugün mütalaama başlamak niyetindeydim. Ancak müvekkilim korkunç derecede başının ağrıdığını ve içinin bulandığını söylediği için bu koşullarda başlayamam. Götzl: „Zschäpe Hanım, doktora görünmek ister misiniz? Doktor çağıralım mı?“ Avukat Grasel: “Bu sabah ilaçlarını aldı; bir bakılsa iyi olur.” Götzl: „Doktor çağrılsın mı?“ Grasel: “Evet.” Götzl: “O zaman yarım saat ara verelim ve saat 13:30’da devam edelim.” Saat 13:44’te sanıklar tekrar salondadır. Avukat Borchert’in önünde bir kürsü bulunur. 13:46’da devam edilir. Götzl: „Sayın Dr. von Oefele, Zschäpe Hanım’ı muayene etti. Rahatsızlığı gereği duruşmaya devam etmek mümkün değildir. Yarın sabah saat 09:30’da kaldığımız yerden devam edeceğiz.“ Duruşma saat 13:46’da biter. Tutanağın tam versiyonu buradadır.

NSU-Nebenklage’nin blogu için: https://www.nsu-nebenklage.de/tr/2018/03/23/21-03-2018/