252. Duruşma Günü Özet Tutanağı – 17 Aralık 2015

0

2015 yılının bu son duruşma gününde Federal Kriminal Dairesinin üç çalışanı tanık olarak sorgulandı. Konuşulanlar arasında André ve Susann 'in evinde yapılan arama da vardı. Ayrıca Başkanı Hakim 'ün Ralf 'in ifadelerine dair soracakları vardı. Götzl, sorularını şimdilik onun kişisel tarihi ile sınırladı.

Tanıklar

  • Dorian Tr., Federal Kriminal Dairesi çalışanı, 31
  • Laura Sc., Federal Kriminal Dairesi çalışanı, 30
  • Hannes Gl., Federal Kriminal Dairesi çalışanı, 28

Götzl duruşma gününü saat 09:49'da başlattı. İlk tanık olarak Dorian Tr. sorgulandı. Mahkeme Başkanı Götzl ona sanık Holger Gerlach hakkındaki bilgileri sordu. Tr., Aşağı Saksonya LfV'sine (Eyalet Anayasayı Koruma Dairesi) Holger Gerlach'a dair orada bulunan bilgilerle ilgili bir soru sormuş olduğunu anlattı. Aşağı Saksonya LfV, eski ikamet kayıtlarını ve bazı bilgileri iletmişti. Bunların arasında Gerlach'ın NPD mitingine, Rudolph Heß anma yürüyüşüne ve aşırı sağ camianın çeşitli müzik etkinliklerine katıldığı yeralıyordu. Tr. tarihin 1999-2004 olarak sınırlanmış olduğunu açıkladı.

İkinci tanık olarak Laura Sc. çağrıldı. Götzl ilgilendiği konunun, Bayan Eminger'in evinde 2013 yılında gerçekleştirilmiş olan arama ve portre resimleri olduğunu söyledi. Sc. 10.04.2013 tarihinde Susann Eminger'in Zwickau'daki evinde aramayı gerçekleştiren arama ekibinde görevlendirilmiş olduğunu anlattı. Evde çerçevelenmiş bir kara kalem ya da kömür kalem çizim bulunmuştu. Bu, Mundlos‘un ve Böhnhardt'ın aranma resimlerini hatırlatan, iki adamın portresiydi. Sc. şöyle devam etti: “Resmi adli emanet altına almayı rica ettik, Bay Eminger itiraz etti, bu yüzden bir fotoğraf çektik.“ Resmin alt kesminde bir sembol ve bir yazı vardı. Sembol, camiada ölümü anlatmak için kullanılan runik bir sembol olabilirdi. Eski Alman alfabesinde bu yazı karakterinin „unutulmaz“ anlamına geliyor olması münkündü. Resmin kim tarafından ve ne zaman çizilmiş olduğuna dair herhangi bir not yoktu. Sc., Bay Eminger'in tutukluluğu sırasında çizimle uğraşmış olmalıydı, dolayısıyla resmi olasılıkla kendisi çizmişti.

Üçüncü tanık olarak Hannes Gl. çağrıldı. Götzl‘ün ilgilendiği konu, demiryolu abonelik kartları ile ilgili olarak André Eminger'in KSK Aue Schwarzenberg'de (Bölge Sparkasse Bankası) bulunan banka hesabına dair incelemeler ve bu konu hakkında hangi soruşturmaların yapılmış olduğuydu. Gl., André Eminger'in hesabının değerlendirilmesi çerçevesinde mali durum incelemeleri yürütmüş olduğunu söyledi. 13.11.2007'den itibaren Susann Eminger de tasarruf hakkına sahipti. Mali durum araştırması çerçevesinde DB (Alman Demiryolları) satış bölümüne iki havale yapılmış olduğu tespit edilmişti. Götzl saat 10:40'a kadar bir ara verildiğini bildirdi ve aradan sonra Ralf  Wohlleben'in kişisel ilişkileri hakkında sorularını soracağını söyledi.

Aradan sonra Götzl, Wohlleben'in kişisel ilişkilerine dair soruları olduğunu söyledi. Mahkeme Başkanı Hakim, sanık  Wohlleben'e, ailesi ile ilişkilerini tarif etmiş ve sert yetiştirilme tarzına işaret etmiş olduğunu aktardı. Wohlleben geç saatlere kadar dışarıda kalmasına izin olmadığını, en fazla 18:30‘da dönmesi gerekiyor olduğunu söyledi. Eve zamanında gitmediğinde cezalandırılıyordu. Götzl bunun nasıl gerçekleştirildiğini sordu. Wohlleben cevapladı: “Evde kalma cezası ve bu tip şeyler“. Wohlleben 1992'de evden kaçmasının nedenini sordu. Wohlleben, ev dışındaki hareketleri zaman sınırlaması altında olduğundan kendini hiç özgür hissetmediğini söyledi. Bir ara Uwe Böhnhardt ve Jürgen Helbig ile beraber „Evden kaçıyoruz.“ demişlerdi. Götzl ne kadar süre olduğunu sordu, Wohlleben dört gün olduğunu sandığını söyledi. Büyükçe bir gruplardı ve Jena'dan Gera‘ya trenle gitmişlerdi. Orada iki araba çalmışlardı ve Lobdeburg'un aşağı kısmında  bir inşaat römorkunun altına eşyalarını sakladıkları Jena'ya gitmişlerdi.

Biri ihbar ettiği için polisi halihazırda orada beklerken bulmuşlardı. Böhnhardt durmadan geçmişti, polisten kaçmışlardı ve bir taş ocağına kadar gitmişler ve ardından Avusturya'ya yürümüşlerdi. Bir kilisede, kalacak yere ihtiyaçları olduğunu söylemişlerdi. Wohlleben devam etti: „Onlar polisi aradılar.“ Jena'ya döndüklerinde onu bu çocuk esirgeme yurduna koymuşlardı. Götzl ebeveynlerinin çalışıyor olup olmadıklarını sordu. Wohlleben annesinin ince tesviyeci olduğunu ve babasının püskürterek cilalamada çalıştığını söyledi.

Götzl sanığa, iş yaşamı hakkında açıklamalar yapmış olduğunu aktardı, Götzl'ün soruları bunula ilgiliydi. Götzl ona özgeçmiş dosya kayıtlarından aktarım yaptı: „81'den 91'e kadar okul eğitimi, ardından Skonto SB Mobilya Merkezi GMBH‘da ticari paketleyici olmak üzere meslek eğitimi almıştı. Wohlleben „Doğru, Roten Stein'da“ dedi.
Götzl aktarmaya devam etti, dosyada  01.09.2001'den 31.08.2003'e kadar uzman bilişimci olmak üzere aldığı  ilave eğitim de  yeralmıştı. Wohlleben bunu doğruladı. Götzl, Wohlleben'in 2003'te meslek değiştirme eğitimini tamamlamasının ardından iş bulamadığını ve bunun politik aktivitelere dahil olmasıyla açıklanmış olduğunu aktardı. Götzl ona, bununla ne kastedildiğini söyleyip söyleyemeyeceğini sordu. Wohlleben bunu dün açıklamış olduğu şeklinde cevap verdi. Firmanın adının TZI olduğunu söyledi. Bir stajın ardından kendisiyle iş sözleşmesi yapılması gerekiyordu. Bir Opel merkezinin internet sitesinde çalışmıştı. „Ziyaretçi defterinde vardı, siteyi kimin idare ettiğini biliyorlar gibiydi. Benim işverenim antifaşist olduğu varsayılan faaliyetlerin hedefi olmaya hevesli olmadığını söyledi.“

Götzl, onun eşiyle olan ilişkisini sordu. Wohlleben ilişkiyi iyi olarak tarif edebileceğini söyledi, bu kendini, eşinin kendisine burada destek olması ve kendisi düzenli olarak hapiste ziyaret etmesi ile açıkça gösteriyordu. Onun çalışıyor olup olmadığına dair soruya Wohlleben, şu anda çalışıyor olduğunu söyledi. Götzl'ün alkol hakkındaki sorusuna Wohlleben, alkol içtiğini söyleyerek cevap verdi. Ehliyetini yeni aldığı dönemde, az içiyordu, araba kullandığı zaman hiç içmiyordu. Daha olgunlaştıktan sonra 2008, 2009'da her akşam bir paydos birası içmeye başlamıştı. Sadece bira içtiğini, sert alkollü içkiler içmediğini tekrarladı. Götzl uyuşturucuları sordu. Wohlleben: „Asla!“ diye cevap verdi. Götzl ciddi hastalıkları sordu.Wohlleben „Şu anda bahsedilecek bir hastalığım yok.“ dedi.  Hastanede kalıp kalmadığının sorulması üzerine Wohlleben „Bazen onda bazen şunda, çene kırılması gibi nedenlerle.“ dedi. Kazaların sorulması üzerine, kafa yaralanmalarının sorulması üzerine Wohlleben olumsuz cevap verdi. Götzl ruhsal hastalıkları sordu ve Wohlleben olumsuz cevap verdi ve ekledi: “Eğer varlarsa, şu ana kadar tespit edilmediler.“. Götzl politik gelişime geri dönmekten memnun olacağını söyledi. Ana davanın görülmesine ara verdi ve devamın 12 Ocak 2016'da gerçekleştireceğini söyledi. Duruşma günü saat 11:01'de sona erdi.

Davacıları Bloğunun yorumuna şu adresten ulaşılabilir: http://www.nsu-nebenklage.de/blog/2015/12/17/17-12-2015/